– Jeg har mer potens enn de fleste

Publisert Sist oppdatert

Eiendomsinvestoren Arthur Buchardt er en av deltakerne på Eiendomsdagene på Norefjell denne uken, hvor mer enn 300 aktører fra eiendomsbransjen er til stede. Buchardts eiendomseventyr begynte med Quality-hotellet ved Hafjell nord for Lillehammer. Siden har det blitt mange hoteller. Og det skal bli enda flere.

Les også: Eiendomstoppene drar til fjells

Startet på Hafjell– Jeg hadde aldri gjort noe innenfor hotell, før Bjørn Sund (utbyggingsdirektør for OL-anleggene, red. anm.) spurte om jeg ikke kunne få opp et hotell til OL på Lillehammer i 1994. Hvorfor ikke, tenkte jeg, og slik ble det.

Arthur Buchardt har de siste årene benyttet seg av kjente arkitekter ved prosjektering av nye hotellbygg. Dette har resultert i flere arkitektpriser, blant annet ble Victoria Tower i Kista ved Stockholm kåret til verdens fjerde vakreste skyskraper i Emporis Skyscraper Award i desember i fjor.

Les også: – Jeg blir gjerne boligminister

Og Buchardt er klar på at man må ha en krystallklar strategi for å gjøre suksess innenfor hotell- og destinasjonsutvikling.

– Jeg har en strategi jeg kaller P4. Den består av fire P-er, sier han.

Les også: Bygger Prøysen-hus til jubileet i 2014

– Konkurrenter kan drepes– Den første P-en står for plass. Man må kjenne byen eller området hvor man skal bygge. Jeg kjenner hvert eneste veikryss og hver eneste ordfører i hele Norden. De beste plassene er allerede opptatt, men det betyr ikke at man kan finne nye og deretter drepe konkurrentene som er der fra før.

– Den andre P-en er produktet. Når man først har funnet et sted, er det helt avgjørende hva man bygger på dette stedet. Og man må tenke annerledes avhengig av hvor man er. Det er for eksempel stor forskjell på å bygge hotell i hotellbyen Stavanger sammenlignet med skistedet Oppdal.

Les også: Finansiere høyrisikoprosjekt? Glem det!

– P nummer tre er publikum. Hvem er gjesten, hvem skal kjøpe rom, hvem kan tenkes å arrangere konferanser på hotellet man planlegger å bygge?

– Når man har klarert ut disse elementene, er vi på P nummer fire, og det er pris, både for byggingen av selve hotellet og hva det skal koste å bruke hotellet. Hva er gjesten villig til å betale? Det er eksempelvis lavere betalingsvilje i Tromsø enn i Stavanger.

Roser ThonBuchardt poengterer at evne til nytenkning også er viktig når det gjelder destinasjonsutvikling.

– Se på Olav Thon, og det han har gjort i Flå. Dette stedet bestod av 1000 innbyggere og fire fartsdumper. Så kjørte Olav Thon forbi, og bestemte seg for å utvikle stedet. Nå er Flå blitt en destinasjon, med kjøpesenter, bjørnepark, hotell og leilighetskompleks. Det har blitt et sted man reiser til for å oppleve.

Arthur Buchardt er klar på at mange hoteller ikke har livets rett, blant annet fordi tiden har gått fra det opprinnelige konseptet.

Les også: Taper på hotellsatsning på Oppdal

– Har gått ut på dato– Se på dette hotellet hvor Eiendomsdagene arrangereres, Quality Spa & Resort Norefjell. Det har gått ut på dato. Hvis eiere av eldre hoteller ikke har evne til å forstå at de må utvikle og oppdatere konseptet og tilbudet, åpnes veien for nye hotellbygg.

Les også: Sparte over 300 millioner

Buchardt viser gjerne bilder og tegninger av sine planer for nye hotellbygg i Norge og Norden for øvrig. Uten unntak karakteriserer han disse nye hotellbyggene som signalbygg i byene hvor de skal ligge.

Etter å ha fundert litt over det store omfanget av alle prosjektene, slår han fast at han gjerne kan føye til en femte P i strategien sin.

– Den viktigste P-en er potens. Der ligger jeg foran de fleste, smiler Arthur Buchardt.

Powered by Labrador CMS