SOLGT: Nå har kongressenteret fått nye eiere.
SOLGT: Nå har kongressenteret fått nye eiere.

Investorgruppe blar opp 100 mill for kongressenteret i Kristiansand

Menigheten brukte 600 millioner kroner på sentrumsprosjektet i sin, gikk på en kjempesmell og har nå solgt kongressenteret.

Publisert

Seks investorer går sammen om å overta kongressenteret i Q42 i Kristiansand fra menigheten Filadelfia. Investeringen inkluderer blant annet eiendommen og alt av teknisk utstyr, skriver menigheten i en melding til sine medlemmer.

De tre største investorene i det nye eierselskapet Elvegata Eiendom er skipsreder Einar Johan Rasmussen, det lokale entreprenør- og eiendomsutviklingsselskapet BRG og Lillesand-baserte SG Armaturen. Disse tre investorene eier sammen vel 73 prosent eierandel av det nye selskapet, hvorav Rasmussen er den største investoren. De andre investorene er L-G eiendom (Gumpen-familien), Kristenfolkets Pressestøttefond og Q42 Næring (BRG og HSH).

Ifølge Fædrelandsvennen var kjøpesummen 100 millioner kroner fordelt på drøyt 60 millioner i egenkapital og resten gjennom lån i Eiendomskreditt som har vært menighetens største kreditor. Menighetens eiendomsselskap, skyldte dem 93 millioner kroner i fjor høst.

David F. Reme i BRG sier i meldingen at overtakelsen skal sikre kommersiell og lønnsom drift av kongressenteret, samtidig som Filadelfia som leietaker får forutsigbare og akseptable rammevilkår for egen virksomhet.

– Eiergruppen ser på dette som en langsiktig eiendomsinvestering på forretningsmessige vilkår og overtakelsen representerer et skille mellom menighetsvirksomheten og den kommersielle driften av kongressenteret, påpeker han.

Madhuset blir leietaker for seksjonen og skal stå for den kommersielle driften av kongresser, konferanser, konserter og andre aktiviteter.

Økonomisk mareritt

Rett før jul skrev Estate Nyheter at Q42 som sto ferdig i 2017 inkluderte 23.000 kvadratmeter fordelt på 68 leiligheter for eldre og åtte leiligheter for rusavhengige, samt elleve hotellrom, og et stort kongressenter med plass til 2.000 personer.

Menigheten Filadelfia i Kristiansand mente de trengte dette prosjektet midt i sentrum. De kjøpte hele kvartalet i 2008 og utlyste så en arkitektkonkurranse. I 2013 fikk entreprenør BRG jobben med å rive det som kunne rives og deretter bygge Kristiansand Kongressenter Q42.

Regningen den gangen lød på 600 millioner kroner.

Deretter startet det økonomiske marerittet som nå har endt med nye eiere.


Powered by Labrador CMS