OPTIMISTER: Ifølge analysesjef Hans Petter Skogstad venter hele 71 prosent av eiendomsinvestorene i Norden at eiendomsverdiene vil stige de neste seks månedene. Foto: Peder Klingwall.
OPTIMISTER: Ifølge analysesjef Hans Petter Skogstad venter hele 71 prosent av eiendomsinvestorene i Norden at eiendomsverdiene vil stige de neste seks månedene. Foto: Peder Klingwall.

Investorene vil kjøpe mer eiendom

Hele 71 prosent av eiendomsinvestorene i det nordiske markedet planlegger å kjøpe mer næringseiendom enn de vil selge de neste seks månedene.

Publisert Sist oppdatert

Det viser Cushman & Wakefields undersøkelse Nordic Investor Confidence Index, som gjøres hvert halvår blant eiendomsinvestorer i Norge, Sverige, Danmark og Finland.

Norge har den mest optimistiske eiendomssektoren, med hele 78 prosent av investorene i undersøkelsen som vil kjøpe mer enn de selger de neste seks månedene. Det er en økning fra 61 prosent i den seneste undersøkelsen som ble foretatt i tredje kvartal i fjor. I Danmark vil 74 prosent av investorene kjøpe mer enn de selger, mens tilsvarende tall for Sverige og Finland er henholdsvis 69 og 63 prosent.

– Fortsatt økte leiepriser er den viktigste driveren for økte eiendomsverdier, med lavere ledighet og fortsatt yieldkompresjon på de neste plassene, sier analysesjef Norge i Cushman & Wakefield, Hans Petter Skogstad.

Les også: Her er kjøperen av Rådhusgata 9

Ifølge Skogstad er det stadig flere av deltakerne i undersøkelsen som nå venter at yieldene i retail skal gå ned.

– Dette skjer trolig både som en følge av at yieldene har gått opp og at flere nå ser nyansene i retail, hvor gode beliggenheter og leietakere med sterke konsepter ser økende interesse fra investorene. Særlig er det nå mange som venter lavere yielder i det danske markedet, sier Skogstad.

Innenfor logistikk har det allerede vært en yieldkompresjon, og deltakerne i undersøkelsen venter ytterligere press på yieldene nedover i både Danmark og Finland.

– Det er fortsatt sterke forventninger til etterspørselen etter logistikklokaler. Det er høy etterspørsel fra før og hele 38 prosent tror at den vil vokse videre de kommende seks måneder, fortsetter analysesjefen.

Prime yield for kontor gikk ned i fjor høst, både i København, Stockholm og Helsinki.

– Nå er prime yield høyere i Oslo enn i de andre tre hovedstedene. Rapporten fra Cushman & Wakefield viser at en fjerdedel av deltakerne i undersøkelsen venter at prime yield på kontor i Norden skal gå videre ned. Kun 1 prosent venter økt prime yield. Dette positive synet på transaksjonsmarkedet gjenspeiles i at hele 71 prosent av investorene forventer at verdien på deres portefølje vil stige de kommende 6 måneder, sier Skogstad.

Powered by Labrador CMS