Aktuelt:

TVILSOM REKORD: Eieren av denne villaen i Bærum er så langt ilagt straffegebyr på 3,5 millioner kroner for ulovlige byggetiltak. For hver dag som går øker tvangsmulkten med 5000 kroner. Foto: Bærum kommune byggesak

Huseier kreves for tvangsmulkt på 3,5 mill

En huseier i Bærum har trolig norgesrekord i straffegebyr i en byggesak.

Publisert

I august i 2020 omtalte Estate Nyheter at en huseier i Bærum var ilagt en tvangsmulkt på 800.000 kroner for å ha utført ulovlige tiltak på eiendommen sin. Byggesaksavdelingen fikk i 2019 et anonymt varsel om at huseieren i 60-årene var i ferd med å utføre byggetiltak som var søknadspliktige.

Åpnet ikke Digipost

Byggesaksavdelingen sendte deretter et brev til huseieren, hvor de ba ham om en redegjørelse for tiltakene. Brevet ble sendt til mannen via Digipost, som er en digital postkasse.

Brevet ble ikke besvart, og kommunen fattet vedtak om pålegg om stans i arbeidene med øyeblikkelig virkning. Heller ikke dette brevet ble besvart, og kommunen varslet dermed om at de ville vurdere å ilegge tvangsmulkt hvis arbeidene ikke ble stanset.

Mulkten ble fastsatt 50.000 kroner som engangsbeløp, samt 5000 kroner per dag hvis overtredelsene fortsatte.

Men arbeidene blir ikke innstilt og kommunen får ingen tilbakemelding fra huseieren. Kommunen fortsetter deretter å sende brev til mannens digitale postkasse, og fatter i september 2019 vedtak om å iverksette dagbøtene på 5000 kroner med tillegg av tvangsmulkten på 50.000 kroner. Heller ikke dette brevet får mannen med seg.

I april 2020 er totalsummen på dagsbøtene og engangsmulkten kommet opp i 800.000 kroner. Denne gangen sender kommunen faktura til mannens vanlige postkasse på hans hjemmeadresse.

Da mannen åpner brevet, tar han kontakt med kommunen, og redegjør for at han aldri har brukt Digipost. Huseieren avviser kravet, og innhenter juridisk bistand. Kommunen svarer deretter med å sende saken over til Statsforvalteren – som i februar i år konkluderte med at Bærum kommune har sitt på det tørre.

For noen dager siden sendte byggesaksavdelingen i Bærum kommune et nytt brev til mannen. I brevet vises det til tidligere korrespondanse i saken. Deretter har kommunen satt opp et regnestykke, som viser at det har påløpt dagmulkt på 5000 kroner over i alt 702 dager.

- Tvangsmulkten fra 29.04.2020 – 01.04.2022 er på 3 510 000 kroner, heter det videre, før det tilføyes at «Til informasjon faktureres løpende tvangsmulkt alle kalenderdager frem til ulovligheten opphører, herunder hverdager (også helgedager), helligdager og feriedager».

Oppfordres til å sende inn søknad

Byggesaksavdelingen viser til at huseieren har anmodet om forhåndskonferanse i regi av arkitekt, en anmodning som for øvrig er avslått av en annen saksbehandler. I sitt avslag begrunner saksbehandleren dette med at «vi vurderer at det ikke er nødvendig med møte». I brevet oppfordres huseieren om å sende inn søknad for eventuelt å gå godkjent tiltakene som er utført.

- Når det ulovlige forholdet er rettet eller godkjent, kan kommunen nedsette eller frafalle ilagt tvangsmulkt, jf. plan- og bygningsloven § 32-5 siste ledd siste setning. Dersom tiltakene ikke blir godkjent, må vi ha en skriftlig bekreftelse med bilder på at forholdet er rettet, før vi kan vurdere å sette ned eller frafalle tvangsmulkten, avslutter byggesaksavdelingen i sitt siste brev.

Powered by Labrador CMS