Utvikling:

NR 2: Bare ett bygg i Rogaland har samme sertifisering.

Høyest miljøsertifisering gir mer penger i kassa

Bare seks andre bygg i Norge har oppnådd like høy sertifisering, og to av de sju ligger i Rogaland. Eier legger ikke skjul på at det er lønnsomt.

Publisert

I forrige uke ble nybygget til Lnett i Sandnes klassifisert som BREEAM-NOR Outstanding, ifølge en pressemelding.

Dette er det høyeste sertifiseringsnivået og det sjuende bygget i Norge som når så høyt - det andre i Rogaland etter Finansparken i Stavanger.

– I utgangspunktet var nivået lagt på Excellent, men da vi så hvor god score som ble nådd i de ulike kategoriene, endret vi ambisjonen til det høyeste nivået, sier prosjektleder Andreas Poulsson hos byggherre Base Property.

Bærekraftig bygg

Lnett satte selv krav til klassifiseringen Excellent, mens entreprenørene identifiserte muligheten til å nå Outstanding.

Jærveien 35 er bygget i massivtre. Arealet er 8.673 kvadratmeter fordelt på fem etasjer, fire av dem over bakkenivå. Lnett overtok høsten 2021. Administrerende direktør Håvard Tamburstuen sier deres oppgave er å sørge for et strømnett som gjør at samfunnet lykkes med elektrifisering og det grønne skiftet.

– Vi bidrar til at andre lykkes med bærekraft. Samtidig ønsker vi også å gå foran hvis vi kan. Derfor er det spesielt gledelig med et nytt bærekraftig bygg, poengterer han.

Totalentreprenører var Backe Rogaland og Caverion.

– Byggebransjen har alt for høyt forbruk av energi og råvarer. Nå arbeider vi hardt for å finne bærekraftige løsninger der gjenbruk og sirkulærøkonomi spiller en nøkkelrolle, sier administrerende direktør Sjur Hana i Backe.

Miljø ja, men også høyere markedsverdi

For alle aktørene har BREEAM-sertifisering vært viktig.

– Først og fremst fordi det er bra for miljøet, men vi legger ikke skjul på at det også gir en høyere markedsverdi. Og i mange tilfeller, som i dette, er det noe kunden krever, enten de skal kjøpe eller leie i bygget, sier Poulsson.

Powered by Labrador CMS