Aktuelt:

REVET: Johannes kirke lå på Christiania Torv i hovedstaden inntil 1928.
REVET: Johannes kirke lå på Christiania Torv i hovedstaden inntil 1928.

Jordskjelvet tok knekken på kirka

St. Johannes kirke i Kristiania sto ferdig i 1878, midt i Kristiania sentrum. 50 år senere rykket rivemannskapet inn.

Publisert

Det gedigne nygotisk korskirka ble tegnet av arkitekt Georg Andreas Bull og så bygd på leirgrunn ved nåværende Christiania Torv i Oslo, der Den norske legeforeningen og Brasserie Hansken holder hus i dag. Den var bygd i hollandsk tegl og hadde plass til 1.250 mennesker.

Prosjektet var imidlertid en av samtidens virkelig store byggeskandaler. I en tid med befolkningsøkning i hovedstaden og krav om at minst 30 prosent av alle menigheter skulle ha plass i sin lokale kirke på søndager, vokste antall menigheter og kirker i et høyt tempo. Dette innebar betydelig økonomisk belastning, og det kan se ut til at nettopp underbudsjettering og prisstigning bidro sterkt til at grunnarbeidet slett ikke ble gjort skikkelig.

BENSIN: I mange år ble kirketomta brukt til blant annet en bensinstasjon.
BENSIN: I mange år ble kirketomta brukt til blant annet en bensinstasjon.

Fundamentering viste seg raskt å være for dårlig - pælekonstruksjonen kirka hvilte på råtnet og sviktet slik at det allerede i 1902 var nødvendig med omfattende reparasjoner.

Så, søndag 23. oktober 1904 klokka 11.27 smalt det.

Kraftige rystelser

Osloskjelvet som trolig hadde episenter i Skagerrak, ble i størst grad følt mellom Moss, Halden og Tønsberg, men var også svært merkbart i Kristiania. Med 5,4 på Richters skala var dette det nest kraftigste jordskjelvet i Norge inntil Svalbard i 2008, og de 15 lange sekundene kunne merkes så langt unna som Namsos, Polen, Baltikum og Finland.

Skjelvet inntraff midt under gudstjenesten og det oppsto panikk i flere kirker i regionen, men ingen mennesker døde.

Ytterligere skader fra jordskjelvet førte til at Johannes kirke etterhvert ble stengt som kirke, men blant annet hadde maleren Per Krogh sitt atelier der i 1920-årene før det i 1928 ble bestemt å rive bygningen. Orgelet ble overført til Grønland kirke og kirkeklokkene til Torshov kirke, begge i Oslo. Den gule teglsteinen ble lagret og senere brukt til bygging av Jarhuset på Jar i Bærum.

Da Johannes kirke omsider var fjernet fra jordas overflate og eiendommen ryddet, var det tid for å bygge Standardgarasjen som fikk navnet etter bensinstasjonen som senere ble til Esso. SDette var et stort parkeringsanlegg ved Oslo Sparebank som sto helt til 1990. Bensinstasjonen ble revet i 1996 for å gi plass til forretningsbygget Akersgata 2.

Kilde: Oslo byleksikon, norskekirker.net, forskning.no

Powered by Labrador CMS