Foto: John Petter Reinertsen
NR 3: Dette er det nyeste datasenteret i Enebakk.

Har bygd datasentre for mange hundre millioner, nå åpner de sitt nyeste på 10.000 kvm

Denne gangen er meningen at flere leietakere skal inn under samme tak.

Publisert

I fjor sommer kjøpte israelske Azrieli group alle aksjene i Smedvigs Green Mountain og utvidet med dette sin europeiske datasentervirksomhet. Da hadde de tidligere eierne allerede bygd et senter på Rennesøy utenfor Stavanger, på Rjukan i Telemark og i Enebakk et par mil sørøst av Oslo.

Det var norsk billig strøm og kommende vekst i bransjen, som fikk Azrieli group til å bla opp 7,6 milliarder kroner for å sikre seg disse anleggene.

Nå har selskapet ferdigstilt sitt tredje senter på tomta i Enebakk og første kunde flytter inn i januar. Det første kostet 420 millioner kroner å bygge i sin tid, og huser den samme leietakeren som holder til i det andre.

Det nye på 10.000 kvadratmeter er beregnet for flere kunder. Hva det kostet å bygge er ukjent.

Skal bygge mer

Det tre etasjer høye bygget er allerede reservert for flere kunder, men det er fortsatt rom for ytterligere kunder både i dette og fremtidige utvidelser.

– Tomta er 75 mål og planen er å fortsette å bygge nye moduler inntil vi når full kapasitet på 93 MW. Vi opplever fortsatt sterk etterspørsel, så det er naturlig å utvikle videre. Her har vi gode forhold når det kommer til strøm, fiber og beliggenhet til hovedstaden og flyplassen, sier administrerende direktør Tor Kristian Gyland i Green Mountain blant annet.

CTS Nordics var byggpartner i prosjektet.

– I lys av de globale utfordringene når det gjelder råvaretilgang og leveringskapasitet er det en stor bragd at vi klarte å levere i henhold til plan. Vi har klart å finne gode løsninger når hendelser utenfor vår kontroll har rammet fremdriften, påpeker prosjektsjef Terje Huseby i Green Mountain.

Datasenteret har bidratt til mange indirekte arbeidsplasser i anleggsfasen, med rundt 150 personer i arbeid daglig. Når selskapet nå går over i driftsfasen har de ansatt flere permanente teknikere og vil fortsette rekrutteringen på nyåret.

Powered by Labrador CMS