VOKSER: Denne næringsparken er blant landets største.
VOKSER: Denne næringsparken er blant landets største.

Giganten vil bli enda større

12 milliarder kroner i omsetning og 2.600 ansatte i 350 bygninger med 50 bedrifter gjør industriparken til en av landets største. Nå vil de bli enda større.

Publisert

Ei mil sør for Gjøvik ligger Raufoss Industripark, en av de mest internasjonalt orienterte norske industriparkene. Fra dagens 270.000 kvadratmeter med bygninger er eksportandelen på 95 prosent, primært innenfor forsvarssektoren, bil- og vareproduserende industri.

Benteler automotive, Sintef manufacuring, Kongsberg automotive og Nammo er blant de mange aktørene som har sitt virke der.

Parken med 125 år gamle røtter ble solgt for 1,8 milliarder kroner for tre år siden og eies nå av Skattum Eiendom og SKB Eiendom med henholdsvis 50 og 35 prosent. Johs Olsen Eiendom, Vestre Toten kommune, Nammo, NRP Partners 2, og Mattisberget eier resten.

Vil utvide

Nå venter administrerende direktør Øivind Hansebråten bare på en kommunal reguleringsplan før han setter i gang å utvide parken med ytterligere 230 mål.

Eller det vil si, han har fått dispensasjon til å tjuvstarte og har allerede fått bygd 8.000 kvadratmeter i to bygg for Hexagon Agility som allerede holder hus i parken.

- Vi har lenge holdt på med en stor områderegulering på 4.400 mål som inkluderer våre eksisterende 3.000 mål, med tanke på både eksisterende og nye aktører som vil etablere seg her. Derfor trenger vi mer plass. Totalt åpner områdeplanen for å bygge 300.000 nye kvadratmeter slik at vi kan mer enn doble størrelsen vår, sier han.

De 230 målene er en del av eksisterende areal og består i dag av skogsområder. Hvor mange etapper de skal gjennom før dette området er ferdig er ikke Hansebråten sikker på, men han forteller at de er klare til å bygge når henvendelsen kommer og at det er Raufoss Industripark som tar seg av både grunnarbeidet, bygger og forvalter for de enkelte leietakerne.

- Selvsagt gjør vi dette i tett samarbeid med dem slik at de får dekket sine behov. Samtidig som vi fortsetter å bygge nytt, har vi også alltid jobbet mye med å fortette allerede bebygde områder for eksempel med tilbygg. Dessuten oppgraderer vi eksisterende bygningsmasse for 100 millioner kroner i året, påpeker han.

Ett eksempel på det siste er da Nammo i fjor flyttet inn i sitt rehabiliterte hovedkvarter etter en omfattende byggeprosess. Jobben kom på 50 millioner kroner, og Hansebråten sa ved åpningen at de sparte 100 millioner på det kontra det å bygge nytt.

- Skulle dette vært bygd helt nytt snakker vi tregangeren i stedet for 50 millioner som ble sluttresultatet. Dette valget er bra for både miljø og økonomi, poengterte han.

Internasjonalt miljø

Raufoss Industripark huser et dusin store aktører samt en stor underskog av mindre. Dette er et internasjonalt miljø med flere store utenlandske aktører, og når det er snakk om legge til rette for nye leietakere ser Hansebråten etter synergier.

- Å sitte på Raufoss å forhandle med aktører fra Tyskland og Canada har sine utfordringer, men det er flere som vil etablere seg her. Da tenker vi at det er på sin plass å få inn bedrifter som kan dra nytte av eksisterende aktivitet og ikke minst det svært gode fagmiljøet i regionen, sier han og ser for seg 2.000 flere personer kan få sin arbeidsplass i industriparken.

Powered by Labrador CMS