ENERGI: Slik kan fremtidens bysentrum se ut, med et datasenter som både hjerte og energisentrum. Modellen er utviklet av MIRIS og tegnet av Snøhetta.
ENERGI: Slik kan fremtidens bysentrum se ut, med et datasenter som både hjerte og energisentrum. Modellen er utviklet av MIRIS og tegnet av Snøhetta.

Gigant ser til norsk løsning for datasentre

Norsk løsning vekker internasjonal interesse hos brukere av datasentre.

Publisert Sist oppdatert

Behovet for datasentre er ventet å vokse enormt, særlig behovet for såkalte EDGE-sentre som skal ligge så nær brukerne som mulig. Jo tettere på datasenteret brukeren sitter jo høyere og mer stabil blir hastigheten. Det blir som en kortreist sky.

– Når guttene mine spiller dataspill, så vet de utmerket godt ping-tiden, hvor kjapp den er. Etter hvert som «skyen» blir mer enn et lagringssted, men også et sted for beregninger, så blir det viktig å få disse utført så nært seg som mulig, sier administrerende direktør Jan-Gunnar Mathisen.

MIRIS er et norsk eiendoms- og teknologiselskap som utvikler bærekraftige bygg og teknologi for å øke produktiviteten i eiendomsbransjen. I fjor lanserte de konseptet Spark EDGE, en løsning som gjør at varmen fra datasentrene gjenbrukes til oppvarming av nærliggende bygg. I tillegg til at løsningen er energivennlig, er den også støyfri, i følge en pressemelding.

NOKIA

Mange datasentre energiverstinger som krever svært mye strøm. Varmen som produseres slippes i tillegg rett ut i luften.

– Det haster å ta i bruk bærekraftige løsninger. Det finnes ni millioner datasentre på kloden i dag, og uten endringer vil de i løpet av få år bruke opp mot en femtedel av energiressursene på jorda, sier prosjektdirektør Svein H. Olavesen.

Nå har MIRIS signert en avtale med finske NOKIA, som skal levere dataløsningen og drifte pilotanleggene.

– MIRIS er et spennende og innovativt selskap. Jeg gleder meg til videre samarbeid for å utvikle smarte byer og EDGE-nettverk. At løsningen i tillegg gjenbruker energi er en drivkraft i seg selv, sier NOKIAs strategiske sjef, Ole Christian Braathen.

NOKIA satser tungt på fremtidens nettløsninger. Selskapet som en gang var størst på mobiltelefoner, er fortsatt er en gigant med over 100.000 ansatte og en markedsverdi på nesten 300 milliarder kroner.

– Vi er svært glade for at NOKIA liker vårt arbeid. De er store på utvikling av nettløsninger, og sammen skal vi utvikle og teste et produkt som både er bærekraftig og leverer den kvaliteten nettbrukerne forventer, sier Olavesen.

I første omgang skal MIRIS og NOKIA teste ut EDGE-løsningen i liten skala, men målet er at kommuner over hele landet etter hvert investerer i Spark.

– Dette samarbeidet demonstrerer hvordan ulike teknologiselskaper kan komme sammen og utvikle nye forretningsmuligheter. Med maskineriet på plass starter et langsiktig samarbeid mellom MIRIS og NOKIA, med fokus på EDGE-løsninger, som skal testes grundig før de tilbys til sluttbrukerne, sier account manager Morten Kveil i NOKIA.

Time kan bli første pilotkommune

Flere kommuner har vist interesse for Spark EDGE. Både Os i Hordaland og Time i Rogaland konseptutreder nå muligheten for å bygge et datasenter som kan forsyne bygg og anlegg rundt med strøm.

Time har lenge planlagt et teknologisenter i et høyhus på 12 etasjer. Sammen med MIRIS og NOKIA skal de nå undersøke om et nærliggende datasenter kan gi varme til dette og andre bygg og anlegg i området. Både en svømmehall og en stadion er på blokka.

MIRIS har tidligere fått mye omtale for hotellkonseptet SVART, som blir verdens første powerhouse-hotell. Meløy kommune i Nordland har godkjent reguleringsplanen for det spektakulære hotellet som skal bygges på påler ved foten av Svartisen nasjonalpark.

 

Powered by Labrador CMS