– Fryktelig dyrt å leie butikklokaler

Publisert Sist oppdatert

– Slik som markedet er nå, så er det mange som opplever det som fryktelig dyrt å leie butikklokaler, sier leder for retail hos Colliers, Haakon Reed-Larsen. 

Han forteller at det er flere som sliter med lav omsetning og med leiekontrakter som ble signert i et annet marked, så blir det for en del butikkdrivere tøft. 

– Kontraktene signeres på tre til fem år. Er man uheldig, slik en del opplever nå, så vil mange synes at leieprisene blir høye, sier Reed-Larsen. 

Les også: Mye sutring i norsk detaljhandel

Les også: Kjøpesenter utvides

Les også: Flere og flere kjøpesentre

Les også: Her er det behov for flere kjøpesentre

Leieprisene i kjøpesenter varierer mye og det er som regel snakk om både minimumsleier og omsetningsbaserte leier. Det betyr i praksis at butikken har en minimumsleie som de betaler dersom omsetningen ikke overskrider et avtalt beløp. Kommer omsetningen over dette beløpet, slår altså den omsetningsbaserte leieprisen inn og erstatter minimumsleien. 

– I de beste og mest sentrale sentrene ligger minimumsleien på mellom 8000 og 10.000 kroner kvadratmeteren, sier Reed-Larsen, som påpeker at dette gjelder for mindre lokaler opp til 100 kvadratmeter med god beliggenhet. 

Det betyr at dersom butikken har en minimumsleie på 9000 kroner kvadratmeteren, så må de altså betale 900.000 kroner i leie for lokalene. Hvor høy den omsetningsbaserte leien blir avhenger av hvilket konsept og bransje man er i. 

Les også: Norge i økende grad attraktivt for utenlandske butikkonsepter

Les også: Ferdigstiller 72.000 m2 handel

Restauranter har for eksempel en annen prosentsats enn tekstil og sport. Ifølge Reed-Larsen ligger en normal prosentsats på mellom 3,5 og 10 prosent av butikkens omsetning. Klesbransjen ligger som regel i den høyere enden av skalaen og man bør forvente en omsetningsbasert leie på mellom 7 og 10 prosent.

Det betyr at dersom butikken har en omsetning på 10 millioner kroner, så må de betale mellom 700.000 og 1 million kroner i leie for de samme lokalene. Øker omsetningen til 15 millioner kroner må de betale mellom vel 1 og 1.5 millioner kroner for de samme lokalene. 

Les også: Jula til Hønefoss

Les også: Her kommer nytt senter i Trondheim

– De fleste har en leieavtale hvor de må betale den leieprisen som kommer høyest ut av de to alternativene. Det vil si at dersom omsetningen blir høyere enn et vist beløp så slår den omsetningsbaserte leien inn. Jeg mener omsetningsbaserte leie er en fordel for begge parter fordi det gir begge en interesse i å ha høy omsetning, sier Reed-Larsen.  

Les også: Nordea Liv vil selge sin eierandel i Åsane Storsenter

Les også: – Nok er nok

Les også: Dette savner vi på kjøpesentrene

Les også: Polet til Aker Brygge 

Les også: Investorene satser på shopping

 

Powered by Labrador CMS