ØKNING: - Lønnsvekst, lavere inflasjon og utsikter til lavere renter har bidratt til en i en liten oppgang i antall førstegangskjøpere, sier Carl O. Geving, administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund.

- Frykt for at toget går får flere foreldre til å trå til med økonomisk hjelp

Antall førstegangskjøpere i Norge økte i årets første kvartal, etter å ha falt sammenhengende siden 2021, viser NEFs førstegangskjøperstatistikk.

Publisert Sist oppdatert

Oppgangen kan trolig sees i sammenheng med høy lønnsvekst, lavere inflasjon og utsikter til lavere renter, påpeker Norges Eiendomsmeglerforbund. 

- Samtidig antar vi at forventninger om høy boligprisvekst de nærmeste årene, blant annet som følge av høy befolkningsvekst og lav boligbygging, har bidratt til økt etterspørsel. En frykt for at «toget går» får erfaringsvis flere foreldre til å trå til med økonomisk hjelp for at barna skal komme inn i boligmarkedet før prisene stiger for mye, skriver forbundet i en pressemelding. 

Nivået på antall førstegangskjøpere er fortsatt lavt på landsbasis. Det er kommunene med Stor-Oslo, Stavanger og Kristiansand som trekker landsgjennomsnittet opp.

- Forventning om sterk prisoppgang får mange foreldre til å strekke seg langt for å hjelpe barna inn i boligmarkedet før det blir for vanskelig, sier Carl O. Geving, administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund.

- Sammen med lønnsvekst, lavere inflasjon og utsikter til lavere renter har dette bidratt til en i en liten oppgang i antall førstegangskjøpere, legger han til.

- Selv om kjøpekraften øker med høyere lønninger, lavere inflasjon og lavere renter tror vi ikke på en varig oppgang blant førstegangskjøpere, fordi svak boligforsyning forventes å heve terskelen til boligmarkedet de kommende 2-3 årene, sier Geving.

Powered by Labrador CMS