LES FORSIKRINGEN NØYE: Hytteeieren fikk ødelagt både hvitevarer, boblebad og dusj av frost. Man han møtte kraftig motbør hos forsikringsselskapet da det ble krevd dekning for skadene.

Frostskader etter sprengkulde: Fikk sjokk av svaret fra forsikringsselskapet

Hytteeieren ble møtt av en kald skulder da han krevde dekning for frostskader. En runde i Finansklagenemnda hjalp heller ikke stort.

Publisert Sist oppdatert

Det er varslet sprengkulde over hele landet de nærmeste dagene, med temperaturer under 20 minusgrader mange steder. Det enkle rådet for å unngå frostskader på hus og eiendom er å holde innetemperaturen på et godt nivå.

De fleste har også forstått at det er viktig å ha forsikring, hvis uhellet først skulle skje. Men det er ikke sikkert du får den hjelpen du trenger. Det viser i hvert fall denne historien:

Julefeiringen gikk i vasken

Da en hytteeier kom frem til sin hytte lille julaften 2022, ble han møtt med store frostskader innvendig. Frosten hadde medført skader på rørledninger og tilknyttet utstyr, herunder dusjkabinett, blandebatteriet til dusj, boblebad og oppvaskmaskin.

Ifølge skaderapporten var skadeårsaken at varmepumpa hadde stoppet, slik at den vannbårne gulvvarmen sluttet å sirkulere og til slutt frøs. Hytta hadde vært leid ut, og trolig ble termostaten stilt for lavt av de siste leietakerne under en periode med sterk kulde.

Hytteeieren fremmet krav om dekning for det som var frostskadet, samt for tapte leieinntekter i den perioden hytta ikke kunne leies ut.

Fikk merkostnader på 100.000 kroner

Men da svaret fra forsikringsselskapet kom, fikk hytteeieren hakeslepp:

Forsikringsselskapet godtok kun å dekke kostnadene forbundet med rørledningene (tining og rørbrudd), til en samlet sum av 29.665 kroner. 

Frostskadene på dusjkabinettet, blandebatteriet til dusjen, boblebadet og oppvaskmaskinen, som samlet beløp seg til 94.135 kroner, nektet forsikringsselskapet å stå til ansvar for.

Forsikringsselskapet godtok å dekke tapte leieinntekter i den tiden det tok å tine rørene og reparere rørbruddet. Men selskapet mente det ikke var grunnlag for dekning for merutgifter til rivning og tapte leieinntekter i perioden det andre utstyret (boblebadet, dusjen mv) var ute av funksjon.

Hytteeieren tok saken til Finansklagenemnda. Her ble det også vist til kommunikasjon mellom hytteeieren og rørleggeren. Sistnevnte syntes det var rart at forsikringen ikke skulle dekke skadene på dusj, boblebadet, oppvaskvaskmaskin mv, siden utstyret var tilkoblet.

Finansklagenemnda har sett på hytteeierens forsikring, hvor dekningsfeltet er regulert slik:

4.4 Vann-/gass-/annen væskeskade og rørbrudd

Følgende dekkes:

· Skade som følge av lekkasje, oversvømmelse eller tilbakeslag fra bygningens rørledning med tilknyttet utstyr.

· Skade som følge av utstrømming av vann, gass og annen væske fra utstyr som ikke er tilknyttet bygningen.

· Bruddskade på bygningens rørledning for gass, vann og annen væske, herunder radiator, varmtvannsbereder eller beholder, oljetank, septiktank, vann- og avløpspumper, drenskum, fyrkjele og lignende.

- Kulepkt. 1 gir dekning for skade som skyldes "lekkasje, oversvømmelse eller tilbakeslag fra bygningens rørledning". Skadene i denne saken skyldes frost, som ikke er omfattet av kulepkt. 1, skriver Finansklagenemnda.

Nemnda skriver videre at kulepkt. 3 dekker "[b]ruddskade på bygningens rørledning for gass, vann og annen væske, herunder radiator, varmtvannsbereder eller beholder, oljetank, septiktank, vann- og avløpspumper, drenskum, fyrkjele eller lignende".

- Hvitevarer og sanitærutstyr er ikke en "rørledning". De er heller ikke listet opp som en installasjon som dekkes som del av rørledningen. Spørsmålet er da om hvitevarer og sanitærutstyr omfattes av formuleringen "og lignende", fortsetter Finansklagenemnda og svarer selv:

- Uttrykket "og lignende" betyr at gjenstanden må ha likhetstrekk med de øvrige opplistede gjenstandene, for eksempel at de tilhører samme kategori eller at de har samme formål eller funksjon. De opplistede gjenstandene i kulepkt. 3 er radiator, varmtvannsbereder eller beholder, oljetank, septiktank, vann- og avløpspumper, drenskum og fyrkjele. Disse gjenstandene har noe ulike formål. Formålet med en radiator, oljetank og fyrkjele er å sørge for oppvarming. Videre skal en varmtvannsbereder levere varmt vann til sanitærutstyr. Vann- og avløpspumper, septiktank og drenskum bidrar til fungerende vann- og avløpstjenester for boligen. Generelt kan man likevel si at de nevnte gjenstandene skal sørge for helt grunnleggende funksjoner til en bolig, altså varme og vann- og avløpstjenester.

Og videre:

- Dusj, dusjkabinett, oppvaskmaskin og boblebad er sanitærutstyr og hvitevarer. Sanitærutstyr og hvitevarer er riktignok koblet på gjenstander som produserer varme, vann- og avløpstjenester, men de har ikke som formål å sørge for varme, vann- og avløpstjenester. 

Nemnda mener derfor dusj, dusjkabinett, oppvaskmaskin og boblebad ikke omfattes av formuleringen "og lignende".

Finansklagenemnda har notert seg at hytteeierens rørlegger har reagert på at forsikringsselskapet ikke vil dekke skadene. Det betyr ingen ting, mener nemnda.

- Sikrede viser til uttalelser fra fagfolk om det «var rart» om skadene på tilknyttet utstyr ikke var dekket av forsikringen. Dette har ikke betydning for tolkning av vilkårene.

- Ikke dekning

- Når skadene på utstyret ikke er omfattet av forsikringen er det heller ikke dekning for merutgifter til rivning og tapte leieinntekter i perioden da utstyret ble reparert, jf. vilkårene pkt. 3.2: "[m]erutgifter ved dekningsmessig skade". Bestemmelsen forutsetter at skaden er dekningsmessig.

- Skadene er etter dette ikke omfattet av forsikringen, slutter Finansklagenemnda i sin enstemmige avgjørelse.

Powered by Labrador CMS