Utvikling:

KNAPPER OG GLANSBILDER: Flere av eiendommene er kjøpt for småpenger. Her eiendommen som er blitt til Isfjorden turisthotell og motell.

Fraflyttede offentlige eiendommer blir til feriedestinasjoner

Målet er å bli en del av den hurtigvoksende turismen i Norge.

Publisert Sist oppdatert

Oslo-baserte Maximgruppen ved eier Kurt Oksnes kjøpte for en tid tilbake et tidligere forsvarseid bygg ved Storfjorden på Sunnmøre, snaut fire mil nord for Geiranger.

Planen er å utvikle en fritidsdestinasjon i miniformat der, og forslaget til detaljreguleringen som er sendt kommunen viser:

• Hotell med inntil 50 sengeplasser i 20-25 rom.

• 16 seksmannshytter.

• Resepsjon med matbutikk, samt 6 seksmanns leiligheter i etasjen over driftsbygget.

• Restaurant og uteservering til 150-200 personer.

Selve hotellet skal utvikles i et omregulert bygg. Området rundt er i kommuneplanen avsatt til hytteområde og LNF.

- Dette er det opprinnelige handelssentrumet fra 1930-tallet i Liabygda. 40 år senere satte Forsvaret opp et murbygg der, det vi kjøpte. Her så vi først og fremst på beliggenheten og ikke på bygningskvaliteten, påpeker Oksnes.

Han har ennå ikke satt opp et detaljert estimat over utviklingskostnadene i det han kaller Liahagen, men sier at det er snakk om minst 60-80 millioner kroner hvis det skal bli noe skikkelig ut av det.

- Bygget som er omregulert må påkostes for å bli inndelt, med en byggetid på 3-6 måneder. Da har man inntil 50 sengeplasser til utleie. I fase to, etter at hotellet er oppe og går og reguleringen er unnagjort for hyttene og leilighetene, bør man ha ytterligere 6 måneder for å få på plass prefabrikkerte løsninger. Man kan også etablere hytter som videreselges for å dekke investeringen i hotellet, heter det blant annet i sakspapirene.

For Oksnes er dette et helårstilbud med tanke på nærhet til fjord og flere fjell, to skianlegg og ikke minst Trollstigen og Geiranger. Dessuten har han svært god tro på at planene går gjennom i Stranda kommune.

- Vi har oppstartsmøte i neste uke, og signalene er at de er veldig glade for at det skjer noe i kommunen. Etter at disse planene er blitt kjent har det dessuten kommet inn mange henvendelser fra både hyttekjøpere og ikke minst fra hytteprodusenter som er svært interesserte i å delta i denne utviklingen. Det viser at vi gjør noe riktig, sier han.

Kurt Oksnes eier allerede Solfjord Bed & Breakfast i Eidsdal på sørsiden av Storfjorden, opprinnelig en gammel skole han kjøpte for noen år siden og bygde om. Den destinasjonen vil han snarest utvide med 12 nye boenheter. Han gjorde akkurat det samme med det som en gang var Rauma sjukeheim ei snau mil unna Åndalsnes sentrum.

Siden 2018 har han utviklet det til Isfjorden turisthotell og motell.

- Jeg kjøpte det 4.000 kvadratmeter store bygget for 50.000 kroner av kommunen og bygde det om til 80 rom. Verdien i slike prosjekter ligger ikke i bygningsmassen, men i omreguleringen og endret brukstillatelse, poengterer han.

Da Kurt Oksnes tro inn i dette markedet for seks, sju år siden så han nettopp et potensial i de mange fraflyttede offentlige byggene rundt om.

- Norge har mange muligheter med tanke på turisme, ikke minst i den fantastisk vakre naturen vår. Det står mange offentlige bygninger rundt om som ikke er gjort noe med. Jeg har stort sett lett etter slike for faktisk å ha råd til å kjøpe, men i begynnelsen var jeg nesten alene i markedet. Nå er det flere som har sett det samme som meg, forteller han.

Det er særlig på Møre han driver utviklingen sin, basert på en natur han mener det nesten ikke finnes maken til og som han sier mange vil oppleve. Neste prosjekt ut er tidligere Veøy omsorgssenter i Rauma kommune som han kjøpte for noen uker siden. Dette vil han omregulere til nok en destinasjon de kommende årene.

- Jeg måtte betale noe mer enn for sykehjemmet, men der fulgte det dessuten med 50 mål jaktterreng og strandtomt på nedsiden av veien. Opplegget er det samme, rehabilitere og bygge om til 35-40 hotellrom, og så bygge 32 hytter på eiendommen. I tillegg søker vi om å få sette opp 18 rorbuer nede ved sjøen, men den delen er nok noe mer usikker med tanke på vern av strandsonen, poengterer han.

Også i Rauma er det offentlig jubel for utviklingsplanene, skal vi tro utvikleren.

- Kommunen er vanvittig glade for dette, og de er med å fremme alt som kan øke turismen og tilflyttingen. Dette handler først og fremst om tro på et prosjekt, og så bare gjøre det, sier han.

- Med dette tempoet er du på vei til å bli fritidskongen på Møre, har du mer på gang?

- Ja, jeg har flere prosjekter i ermet. Det begynner å bli tynt med eiendommer akkurat der, men det er noen igjen, sier Kurt Oksnes.

Powered by Labrador CMS