Utvikling:

BYDEL: I flere hundre år var det industri her, nå vokser det frem en ny bydel.

Fra stank til prisnominasjon

Utviklingsprosjektet på den eldgamle industritomta er så vellykket at det kan bli en prisvinner.

Publisert

Da papirfabrikken Peterson & Sønn i Moss ble nedlagt i 2012 så Höegh Eiendom en mulighet til å utvikle tomta til en ny sentrumsbydel. Ikke bare forsvant den beryktede mosselukta, prosjektet har så langt blitt en suksess for regionen.

Nå er det i tillegg nominert til konkurransen for beste byplanprosjekt som arrangeres av Norsk bolig og byplanforening BOBY.

LES OGSÅ: Alt klart for en av Europas største næringsparker

- Vi ønsket å lage et urbant prosjekt i en småby med et sentrum som holdt på å sovne bort. Da var det viktig å etablere en miks av boliger, kultur- og næringslokaler sammen med torg, parker og møteplasser for alle byens innbyggere, påpeker direktør Jan Erik Kristiansen i Höegh Eiendom.

Med fjorden som nærmeste nabo har Moss en unik beliggenhet og over 50 badeplasser, men ingen ordentlig sjøpromenade. Derfor er ett av de viktige målene hans å etablere nettopp det.

- Dette skal vi nå få til gjennom byggetrinnet Verket brygge som vi nylig fikk godkjent rammetillatelse til. Prosjektet som utvikles i samarbeid med LPO arkitekter, får 51 leiligheter fordelt i tre blokker pluss et hotell med en offentlig sjøpromenade, sier Kristiansen.

LES OGSÅ: Trår til med 400 leiligheter

Alle de tre blokkene får næringsarealer i første etasje for å legge til rette for et urbant liv langs promenaden. Det blir også en park med strand i forlengelse av promenaden foran hotellet. For å hindre at området blir for monotont og ensartet, ble tre arkitektteam valgt til de forskjellige byggetrinnene:

* Mad og A-lab tegnet boligprosjektet Støperiet og næringsbygget Ankers Hus som var første byggetrinn langs elven.

* LPO arkitekter og Lund Hagem utvikler sjøfronten med boliger, næring, og hotell med strandpromenade.

* Aart og Transborder regulerer boliger og byrom på til sammen 16.000 kvadratmeter.

I tillegg har Asplan Viak laget reguleringsplanen for hele området, og Lala Tøyen hatt ansvaret for masterplan av byrom og landskap.

LES OGSÅ: Orker ikke krangle mer, går for omregulering

- Det har jobbet og bodd folk på Verket i flere hundre år, og viktige deler av nasjonens røtter finnes her. For å bevare mest mulig identitet er deler av den gamle bygningsmassen transformert til nye funksjoner som en ny barne- og ungdomsskole, Verket scene og et kontorbygg. I tillegg er 20 små arbeiderboliger rehabilitert og fungerer som utleieboliger, forklarer Kristiansen.

Alle næringsbygg og hotellet skal tilfredsstille Breeam-sertifisering og Kristiansen får snart på plass en varmesentral med fjernvarme fra sjøen.

LES OGSÅ: Suksessen på bryggekanten fortsetter

- Vi tilrettelegger også for solceller på flere tak til oppvarming og elektrisitet, sier han. Ferdig utviklet får Verket 2.000 nye boliger, sjøpromenade med småbåthavn og gjestebrygge, hotell, næring- og kulturbygg.

Powered by Labrador CMS