FREDNES: Slik ser PBBL for seg Frednes Brygge når alt står ferdig. Første byggetrinn til venstre.
FREDNES: Slik ser PBBL for seg Frednes Brygge når alt står ferdig. Første byggetrinn til venstre.

Første trinn forsvant på et blunk, nå er det tid for det andre

Tre uker etter lanseringen i 2017 var det skrevet kontrakter for 105 millioner kroner.

Publisert Sist oppdatert

Betonmast Hæhre Telemark fikk totalentreprisen til 71,7 millioner kroner den gangen for å bygge to blokker i første byggetrinn. Prosjektet Frednes Brygge utvikles av Bratsberg Gruppen og Porsgrunn Bamble Borgestad Boligbyggelag, og de første 25 leiligheter til en verdi av totalt 125 millioner kroner forsvant raskt.

Totalt skal det bygges 90 leiligheter på den 12 mål store tomta ved Porsgrunnselva, og skissene for andre byggetrinn ble lagt frem for politikerne i mai.

LES OGSÅ: Stø kurs i sentrumsprosjektet

– De to byggene vil bestå av totalt 65 leiligheter – ett med seks etasjer og 31 leiligheter, samt ett med sju etasjer og 34 leiligheter. Går alt etter planen håper vi å lansere byggetrinnet til høsten, sa direktør Anders Hoel i PBBL da.

– Arbeidet med første byggetrinn som skal stå ferdig i mars neste år, er godt i gang. Mange medlemmer venter nå på det neste trinnet, men det er ikke sikkert vi legger ut alle 65 samtidig selv om det første ble en suksess, sier PBBLs megler Hanne Eriksen Davik.

LES OGSÅ: Det ble bare 12 leiligheter, ikke 24 som tenkt

Rett etter ferien skal hun gå gjennom tegningene enda en gang for å forberede salget.

– Utfordringen her er grunnforholdene, derfor har vi ikke fastsatt byggestart. Men hvis vi får prosjektet ut i markedet i høst kan det bli bygging på nyåret, og deretter går det to år til innflytting. Når bunnplata er støpt vet vi dette nøyaktig, påpeker hun.

– Hva vil dette byggetrinnet koste?

– Det vet jeg heller ikke eksakt ennå. I slike prosjekter ber vi arkitekten tegne leiligheter av ymse størrelser. Så sjekker vi interessen i markedet før vi tar en endelig beslutning, og vi må selvsagt få tilbud fra entreprenøren. Snittprisen per kvadratmeter i første trinn var 60.000 kroner, så det blir nok noe høyere enn det i neste, sier hun.

LES OGSÅ: Sliter med prakteiendommen

Ifølge Eriksen Davik er kjøperne av leiligheter i byen stort sett eldre enn 55 år.

– Mange huseiere vil tidligere enn før ha et enklere liv uten hagestell, og ser seg om etter leiligheter med en gang barna flytter ut. Men vi har også førstegangskjøpere i Frednes Brygge. At voksne mennesker flytter fra hus frigjør dessuten boliger til unge mennesker. I vårt område er det faktisk billigere å kjøpe brukte eneboliger enn nye leiligheter, sier hun.

– Er det noe særlig med innflyttere til Grenland?

– Ikke mange, men vi ser en tendens til at noen som har bodd andre steder en stund flytter hjem igjen. At ikke flere ser de får mye mer bolig for pengene her enn i Oslo-området skjønner vi egentlig ikke. Det tar bare en drøy time å kjøre fra Lysaker til Grenland, så vi er helt klart et godt alternativ med gode priser. Siden vi skal bygge for alle medlemmer, har vi prosjekter helt nede i 25.000 kroner kvadratmeteren. Da får du en ny bolig for 800.000 kroner, poengterer hun.