Aktuelt:

STORT: Slik kan Morrow's planlagte battericellefabrikk se ut når den er ferdig utbygd.

Fikk kontrollen over nær 1.000 mål regulert tomt

I går signerte Morrow Batteries og kommunen en bindende avtale om den enorme fabrikktomta. Nå er det ingen vei tilbake for Gjelsten.

Publisert

Etter å ha vurdert 19 ulike adresser til å bygge sin enorme batterifabrikk på, inngikk Morrow Batteries og kommunen rundt juletider i fjor en intensjonsavtale om plasseringen.

Nå har et enstemmig bystyre stilt seg bak denne avtalen som dermed sikrer batterikjempen ei tomt på 940 mål. Utbyggingen av battericellefabrikken skal ifølge en pressemelding skje etappevis, med byggestart i 2023. Fabrikken skal etter planen være ferdig utbygd i 2026, og hovedsaklig er det snak om å produsere elbilbatterier.

- Vi er veldig glade for den endelige avtalen. Tomta i Eyde Energipark er perfekt og oppfyller alle behovene en stor battericellefabrikk krever, som tilgang til energi, infrastruktur og sentral beliggenhet med tanke på råvarer og markeder, sier administrerende direktør i Terje Andersen blant annet i en pressemelding.

Milliardutvikling

Morrow Batteries kontrolleres av det offentlige kraftselskapet Agder Energi og Bjørn Rune Gjelstens selskap Noah. Deres planer om å bruke opp mot 25 milliarder kroner på industrieventyret har skapt glede i Arendal kommune som eier energiparken ved E18.

- Denne etableringen er begynnelsen på en av de viktigste begivenhetene for Arendal i moderne tid og vår 300 år lange historie. Derfor er vi godt fornøyd med at den endelige avtalen nå er godkjent av begge parter. Eyde Energipark er regulert til industrielle formål så alt ligger godt til rette for fabrikken, påpeker ordfører Robert Cornels Nordli.

Ukjent sum

Hva Gjelsten & co må betale for den ferdigregulerte tomta er ikke kjent.

- Tomta gjør at vi kan bygge med minimalt CO2-fotavtrykk og innvirkning på miljøet. Vi vil bruke et gammelt deponi som parkeringsplass, og området for den første fabrikkmodulen er allerede klar for bygging, poengterer Andersen.

I Arendal vil Morrow Batteries utvikle og produsere det de påstår blir verdens mest bærekraftige og kostnadseffektive battericeller, basert på store mengder billig vannkraft samt beliggenhet nær havna og skipsruter til Europa. De vil også bygge en pilotfabrikk for råvarer og celleproduksjon i energiparken.

Powered by Labrador CMS