HÅP: Det brant godt i den verneverdige bygningen, men nå viser det seg at den kan reddes og gjenoppstå som restaurant.

Festningen restaurant kan reddes etter brannen

For drøyt to uker siden brant det kraftig i det verneverdige huset på Akershus festning. Mange har trodd det var game over for den eldgamle bygningen.

Publisert Sist oppdatert

Etterarbeidet etter brannen går nå over i en ny fase, og Forsvarsbyggs første vurdering er at gjenoppbygging er mulig, ifølge en pressemelding.

Sikringsarbeidet er ferdigstilt og nå starter selge saneringen. Skadene på den verneverdige fasaden er tydeligvis ikke så store som først fryltet.

– Det gjenstår mye arbeid, men basert på det vi har sett til nå, tror vi det skal være mulig med restaurantdrift her igjen, sier regionssjef Ove Haukåssveen i Forsvarsbygg.

Brannen førte til at taket og innsiden av bygget er sterkt skadet – så også interiøret og innredningen som imidlertid ikke har verneverdi. Eksteriøret fikk mindre skader slik det ser ut nå.

Ikke totalt ødelagt

– De materielle skadene er omfattende, men heldigvis ikke totalt ødeleggende. Vi er fortsatt i første fase der det er prioritert å sikre bygget og redde verdier så langt vi kan. I samarbeid med leietager Fauna Eiendom har vi nå startet å planlegge gjenoppbygging, påpeker Haukåssveen.

– Vi vil bidra med det vi kan for at bygget på nytt kan fylles med aktivitet, sier daglig leder Rasmus Os i Fauna Eiendom om en av Oslos mest populære restauranter

Festningen Restaurant er et såkalt særskilt brannobjekt. Denne type objekter har særskilte krav i forhold til tilsyn fra offentlige myndigheter. Siste tilsyn fra Oslo brann og redningsetat var i 2019, og avvik etter dette tilsynet ble lukket i etterkant.

– Vi vil ikke spekulere i hva som var årsaken til brannen. Vi avventer rapport fra OBRE, og når den foreligger vil det være viktig for oss å gjennomgå rutiner og sikringstiltak for å se hvordan man kan ytterligere redusere faren for brann i andre bygg, sier Haukåssveen.

Godkjent uten sprinkling

Mange har undret seg over at denne perlen ikke hadde sprinkleranlegg.

– Når det gjelder sprinkling var det av flere årsaker uaktuelt ved ombyggingen i 2013 og er ikke en lovlighetsmangel. Brannprosjekteringen og brannkonseptet for bygningen den gangen la til grunn branntekniske forhold tilpasset nettopp dette bygget. Det ble også ansett som et komplisert inngrep fra et vernefaglig ståsted, forklarer Haukåssveen.

Prosjektet ble dermed godkjent av PBE, Riksantikvaren, Byantikvaren og Forsvarsbygg.

– Faglige uttalelser fra Oslo brann- og redningsetat antyder at sprinkleranlegg i denne bygningen ville hatt liten eller begrenset effekt, ettersom brannen trolig startet i et hulrom eller på et utilgjengelig sted, presiserer Haukåssveen.

Powered by Labrador CMS