Content

Et helt unikt boligprosjekt på Lade

Skanska har store ambisjoner for Gartnersletta, som ligger på Lade. Her planlegges verdens første Powerhouse-boliger, og Skanskas mest miljøvennlige boligprosjekt noensinne.

På den gamle gartneritomta ved Ladetorget skal det skje mye spennende i tiden fremover. Snart begynner byggingen av boligprosjektet Gartnersletta, og da skal det vokse frem 195 grønne leiligheter i det som skal bli et helt unikt boligprosjekt.

Kim Bundgård, Skanska
Kim Bundgård, Skanska

- Ambisjonen er å bygge verdens første Powerhouse-boliger. Det vil si at bygningene vil produsere mer energi enn de bruker selv, og har et svært lavt klimagassavtrykk. Vi skal lage energieffektive og klimavennlige boliger, som både skal være enkle og gode å bo i, forklarer prosjektleder Kim Bundgård ved Skanska. Les mer om prosjektet her.

- Det gjør dette prosjektet helt unikt. Ikke bare i Trøndelag og i Norge – men også internasjonalt. Som både eiendomsutvikler og entreprenør vil Gartnersletta vise hva vi kan få til når vi går sammen med andre i bransjen for å løse utfordringer knyttet til klima og miljø. Det er i partnerskap med andre aktører at vi bryter nye barrierer og strekker oss enda litt lenger enn forrige gang. Gartnersletta skal bli et bevis på nettopp det, legger han til.

Solceller og egen brønnpark

Skanska har med andre ord skyhøye ambisjoner for Gartnersletta, og mange undrer kanskje derfor på hvordan de har tenkt å nå disse målene. Bundgård forklarer det på denne måten.

- Planen er å dekke takene med solcellepaneler. Vi skal også lage energibrønner, som henter opp varme fra berget. I tillegg har vi brukt mye tid på å lage energieffektive og gode leiligheter, som gjør at de som flytter inn hit skal ha en enkel hverdag, sier Bundgård.

De 195 leilighetene på Gartnersletta vil bestå av 2-roms, 3-roms og 4-romsleiligheter. Selv om det er forskjellige størrelser, så har alle leilighetene noe til felles. Les mer om Gartnersletta her

- Vi har brukt mye tid på å skape gode planløsninger. Det skal være enkelt å bo på Gartnersletta. Derfor vil vi også få på plass smarthusteknologi i leilighetene, som du håndterer via en app, og skal blant annet gjøre det enkelt for deg å følge med på ditt eget energiforbruk og gjøre det enklere å bo, sier Bundgård.

- Jeg tror disse leilighetene og beliggenheten har noe spennende å by på for alle aldersgrupper. Fra førstegangskjøpere til de litt eldre som ønsker å ha en smart og enkel leilighet i flotte omgivelser, legger han til.

Med flotte omgivelser er det viktig for Skanska at Gartnersletta står i stil med resten av området. Det mener Bundgård at de har fått til.

- Vi har med oss fremragende folk fra TAG Arkitekter. Sammen har vi brukt mye tid og ressurser på å skape et boligprosjekt som skal gli fint inn i disse vakre omgivelsene, sier Bundgård.

Gartnersletta har fått navnet etter gartneriet som lå her i mange år. Faktisk kan gartnerivirksomheten spores helt tilbake til midten av 1930-tallet. Skanska har tenkt at beboerne her skal kunne få fortsette denne tradisjonen.

- Bærekraft er i fokus i alt vi gjør i dette prosjektet. Derfor legger vi også opp til at folk skal kunne fortsette å dyrke mat her. Blant annet skal vi få opp flere drivhus og plantekasser. Her legger vi til rette for urban dyrkning, sier Bundgård.

- I tillegg vil store deler av trærne i dette prosjektet være frukttrær. Her kan du med andre ord høste dine egne frukter. Og vi håper også at dette kan bli en fin sosial samlingsplass for folk, legger han til.

Spennende planer

Gartnersletta har vekket oppsikt allerede før de første spadetakene er satt i jorda. Det har blant annet ført til at de nå er i ferd med å få med seg spennende samarbeidspartnere på laget, som skal gjøre det enklere og bedre for de som velger å flytte hit.

- Vi er blant annet i dialog med SpareBank 1 SMN. Tanken er å skape et eget «Powerhouse-produkt», som skal gi deg enda bedre vilkår enn grønne lån. Det tror jeg blir kjempespennende, sier Bundgård.

- Samtidig er vi også i dialog med en trøndersk strøm- og teknologileverandør. Her ønsker vi å få på plass gunstige løsninger, som vil gjøre livet enklere for deg som velger å bo her, legger han til.

I prosjektet er det planlagt parkeringsplasser i parkeringskjeller, i tillegg ønsker Skanska at alle beboerne enkelt skal ha tilgang til en bil gjennom en god elbil-pool.

- Via en app kan man enkelt reservere en elbil om du trenger den til jobb eller hyttetur. Vi skal også ha barneseter og skibokser tilgjengelig, forteller Bundgård.

Skanska planlegger å sette i gang med byggingen tidlig neste år. Ambisjonene for Gartnersletta er høye, og Skanska har fortsatt mange spennende nyheter å komme med før oppstarten neste år.

- Dette er et spektakulært prosjekt og vi mener at alt ligger til rette for at dette skal realiseres. Og det kommer flere spennende nyheter som skal komme beboerne til gode. Vi gleder oss til å fortelle folk enda mer om Gartnersletta i tiden fremover, sier han avslutningsvis. Trykk her for å lese mer om Gartnersletta.

Powered by Labrador CMS