Christian Ringnes i 70

STARTET I 1984: Det var ikke alle som hadde tro på Christian Ringnes da han tiltrådte som administrerende direktør i Eiendomsspar A/S i august 1984.

Best likt i eiendomsbransjen

Allerede som guttunge skjønte Christian Ringnes at han hadde teft for business. Hans eldre søster hadde en tøyskilpadde, som hun tilbød ham å kjøpe. Christian kjøpte og solgte den til henne flere ganger.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg kjøpte den for 5 kroner på lørdager, da hun trengte penger, og så solgte jeg den tilbake til henne for 10 kroner på mandager, sa Christian Ringes i et portrettintervju i Estate Magasin sin jubileumsutgave i 2013.

Vi møtte Ringnes på hans daværende kontor i fjerde etasje i Thunegården. Kontoret hans var overfylt med kunst. To store bilder var også plassert på gulvet, like ved er stort, rundt møtebord. Utsikten fra dette hjørnerommet var majestetisk: Karl Johans gate som heller nedover fra Egertorget, for så å flate ut og klatre opp mot Slottet. På taket over kontoret står Norges mest kjente utendørsreklame og blinker for sjokoladeprodusenten Freia. Klokken på neonskiltet er en grei påminnelse om at timingen er viktig for å finne frem til godsakene. 

Store utfordringer

Det var ikke alle som hadde tro på Christian Ringnes da han tiltrådte som administrerende direktør i Eiendomsspar A/S i august 1984. Selskapet hadde syv fine eiendommer, men store utfordringer, og Ringnes hadde lite erfaring fra bransjen.

– Da jeg møtte Olav Thon første gang, så har rart på meg og sa at det finnes en del folk i bransjen som ikke har stått bak disk. Han sa også at hvis jeg trengte hjelp, var det bare å ringe til ham. Det var som å se rett inn i Haisommer 2, sa Ringnes i portrettintervjuet.

Med ordene til Thon i minne gikk han til oppgaven med ærbødighet. Ringnes hadde en voldsom utdannelse, kanskje litt i overkant for datidens eiendomsbransje. Siviløkonom fra Lausanne i Sveits og MBA fra selveste Harvard University. Og så bar det rett inn i McKinsey Scandinavia etter studiene. Imponerende CV, men altså ingen erfaring bak disk.

Nedsalget

– Jeg la stor vekt på analyse som gikk på tilbud og etterspørsel. Jeg hadde drevet mye med det i McKinsey, mest innen shipping.

Satsingen på analyse utviklet seg etter hvert til Oslostudiet, hvor Eiendomsspar årlig kartlegger tilbuds- og etterspørselssiden for kontorbygg i Oslo, Asker og Bærum.

– Det at vi gjennomfører undersøkelsen selv og presenterer den for pressen og 4-500 mennesker, gjør at vi går inn i det på en helt annen måte enn vi ellers ville ha gjort. Så kommer det kanskje noe drivende, for eksempel en som vil kjøpe en av eiendommene våre til en god pris, og da selger vi kanskje selv om analysen sier noe annet.

Til tross for at analysene er viktige for Eiendomsspar, mener Ringnes det er viktigere å være pragmatiker og kremmer.

Når det er sagt: Året før børskrakket i 1987 bestemte Christian Ringnes seg for å selge ut over halvparten av eiendommene i Eiendomsspar. Det store nedsalget var basert på fundamentale tilbuds- og etterspørselsanalyser og brakte selskapet på den økonomiske grønne gren. Eiendomsspar var plutselig posisjonert for å kjøpe eiendom billig da markedet for alvor begynte å falle.

Imponert over Thon.

Ringnes måtte aldri ringe Thon og be om hjelp. I stedet har Ringnes gjort Eiendomsspar til en pengemaskin for aksjonærene, inklusive seg selv. Han har likevel møtt Thon ved en rekke anledninger.

– Jeg er veldig imponert over Olav Thon og aller mest evnen hans til å se ting som ingen andre ser. Det er også oppmuntrende at han har tjent sine fleste penger etter at han fylte 60 år, for han hadde ingen kjøpesenter før det, sa han i portrettintervjuet, og fortsatte:

– Og så er han ufattelig sjarmerende. Han kan jo sjarmere hvem som helst i hjel. I tillegg er han skikkelig lur uten å være uetisk. Når du har vært hos min gode kollega Olav Thon, føler du deg vel behandlet og en del fattigere enn da du kom for å gjøre forretninger med ham.

For ordens skyld: Det var Olav Thon som først brukte uttrykket «min gode kollega» dem i mellom.

Hyller kvinnen

Få prosjekter har fått mer oppmerksomhet og mostand enn den feminint inspirerte skulpturparken på Ekeberg. Ringnes ville lage en hyllest til kvinnen, men ble møtt med motargumenter som profittjag og nazimonument.

– Av og til kommer det argumenter som jeg bare må smile av. Eksempelvis er det ikke mulig å tjene penger på dette prosjektet. Men selv om det tidvis kommer usakligheter, kan man ikke forvente at et slikt prosjekt lanseres uten at det blir debattert, sa Ringes i intervjuet.

Ringnes mente debatten viste at prosjektet er av betydning, og bestyrket troen hans på at det har et stort potensial.

– I tillegg blir jeg mer skjerpet for å gjøre prosjektet enda bedre, og det er bra.

Blant annet ble det nedsatt en kunstfaglig komité som skulle vurdere skulpturene, noe som resulterte i at flere ikke ble funnet verdige. Noen av dem har funnet veien til Christian Ringes´ private hage.

Best likt

Nå skal vi ikke gjengi hele portrettintervjuet fra 2013, men heller vise til at han i fjor ble kåret til eiendomsbransjens mektigste for tredje året på rad. Han scoret særlig høyt på dyktighet (nummer 1) og godt likt (nummer 1). Til Estate Nyheter sa Ringnes at det var «veldig stas å få et slikt hedersstempel».

– I Eiendomsspar har vi fra tidenes morgen vært opptatt av fornøyde leietagere og god byutvikling. Vi ønsker å tilføre «det lille ekstra». Mange av våre kolleger i bransjen har det heldigvis på samme måten. Den makt og innflytelse vi sammen har, må vi prøve å bruke til å skape enda bedre prosjekter til glede både for byen og våre leietagere, sa Ringnes.

Powered by Labrador CMS