– Det har gått i vranglås

Publisert Sist oppdatert

Tall fra det danske megler- og konsulentforetaket Sadolin Albæk viser at transaksjonsvolumet i Danmark fortsetter å falle. I deres analyser av markedet anslår de volumet i 2012 til å ende på 9,6 milliarder danske kroner (norske og danske kroner er verdt cirka det samme). Tilsvarende tall i fjor var 12 milliarder kroner.

Les også: Blar opp for sentrumseiendommer i København

– Den vedvarende europeiske gjeldskrisen har medført at eiendomsmarkedet i Danmark har gått litt i vranglås. De makroøkonomiske utsiktene er ikke positive. Derfor er ikke investorene villige til å kjøpe kontor- eller butikklokaler til de prisene som er gjeldende i markedet. Risikoen for økende ledighet og utsikter til meget tøffe utleievilkår legger en demper på investeringslysten, sier analytiker hos Sadolin Albæk, Kasper Wehner.

Les også: Danmarks største byggefirma politianmeldt

Les også: Disse aktørene kjøper mest

Bolig tar seg oppDenne negative situasjonen har Danmark vært låst i helt siden finanskrisen brøt ut i 2008. Derfor har både 2009, 2010 og 2011 vært svært dårlige transaksjonsår.

– På begynnelsen av 2011 var det spor av håp og optimisme, og det ble signert noen store transaksjoner. Men så brøt gjeldskrisen skikkelig ut og aktiviteten falt igjen. Denne trenden fortsatte i 2012, sier Wehner.

Volumtallene fra Sadolin Albæk er ikke inkludert boliger. Dette segmentet er imidlertid det eneste som i år har hatt brukbar aktivitet.

– Inkluderer vi bolig og boligprosjekter, så ligger volumet på rundt 20 milliarder kroner. Her er det faktisk et sterkt marked og en del penger blir altså brukt her i stedet. I og med at den demografiske utviklingen i København er meget positiv er det også stor etterspørsel etter boliger, sier Wehner.

Les også: Stor Veidekke-avtale i Danmark

Les også: Nytt bankkrakk

Han får støtte fra markedsanalytiker hos CBRE i Danmark, Robin Rich. Ifølge ham utgjorde boliginvesteringene i fjor 5,8 milliarder kroner. I år er denne andelen langt høyere.

– Vi mener at transaksjonsvolumet vil havne på mellom 20 og 22 milliarder kroner. Da står boliginvesteringene for rundt halvparten, sier Rich.

Pensjonskasser og utlendingerHan forklarer dette på samme måte som Wehner, nemlig med at byer som København og Aarhus opplever stor tilflytting, og det er derfor stor etterspørsel etter boliger.

– Investeringer i bolig blir derfor sett på som langt tryggere investeringer enn kontor, og spesielt lager og logistikkeiendommer. Det er spesielt danske pensjonskasser og utenlandske investorer som kjøper eller bygger boliger. Spesielt pensjonskassene må investere pengene sine og da blir bolig sett på som en trygg og langsiktig investering med god avkastning, sier Rich.

Les også: SAS-eiendom i Danmark fremdeles usolgt

Powered by Labrador CMS