Aktuelt:

STORT BEHOV: Ifølge Bymiljøetaten er det et stort behov for arealer for lufting av hund i sentrumsbydelene.

Boligsameie på St. Hanshaugen klager på luftepark for hunder

– Erfaring fra andre steder i byen viser at slike lufteområder medfører en betydelig støybelastning for naboene, mener boligsameiet.

Publisert

I mars sendte Bymiljøetaten i Oslo søknad til Plan- og bygningsetaten om å få anlegge et lufteområde for hunder i St. Hanshaugen park. I søknaden ble det påpekt at Oslo i dag har 10 offisielle friområder (dressurområder) for hund, hjemlet i egen forskrift. I tillegg har enkelte bydeler opprettet inngjerdete områder på egen hånd, uten at de er koblet opp mot forskriften.

– Mange av de offisielle hundelufteområdene ligger i eller inntil Marka, og svært få er lokalisert til sentrumsbydelene. Samtidig er det i disse delene av byen det er størst behov for arealer for lufting av hund, både fordi folk her bor tettere og trangere og fordi tilbudet av grøntområder er mindre, påpekte Bymiljøetaten (BYM) i søknaden.

Etaten ønsker derfor å anlegge flere dressurområder for hund i sentrumsbydelene.

– Nye områder bør primært legges til arealer regulert til friområde og der forvaltningsansvaret er hos Bymiljøetaten, eventuelt hos bydelen. Det gjør prosessen med å opprette nye områder enklere, rimeligere og raskere.

I bydel St. Hanshaugen er det i dag ingen friområder for hund. Enkelte definerte arealer (nedlagte barneparker og barnehager) har av lokalbefolkningen blitt tatt i bruk som hundeområder, men dette ble stoppet ved at bydelen hengte opp plakater med beskjed om at disse ikke kunne brukes til hundelufting. Grunnen er at bydelen har andre planer for disse tomtene.

– Dette har ført til mange klager til BYM, og samtidig krav fra bydelen og publikum om at det opprettes et hundelufteområde i bydelen, primært i St. Hanshaugen park, fremgår det av søknaden.

BYM har stor forståelse for dette ønsket, og er enig i at bydelen trenger en inngjerdet hundepark.

– Vi har kartlagt og undersøkt mange arealer, og var i ferd med å ta i bruk Colletts gt. 44 (nedlagt barnepark), men i siste liten viste det seg at NAV, som leier området av Omsorgsbygg, trenger tomta til sin virksomhet.

Etaten foreslår isteden å anlegge hundelufteområdet (20x15 meter) nord for Colletts gate 44, og der bruke gjerdet i barneparken som én av sidene i hundeområdet. Planen er å lage et flettverksgjerde med høyde 1,20 meter likt det som går rundt barneparken.

Synes vedtaket er underlig

Plan- og bygningsetaten (PBE) ga tillatelse til tiltaket, men dette ble senere påklaget av Boligsameiet Geitmyrsveien 35, som er blant de nærmeste naboene.

– Vedtaket er beheftet med saksbehandlingsfeil ettersom det i forkant ikke er sendt ut nabovarsel etter plan- og bygningsloven § 21-3. Videre er vedtaket ikke tilstrekkelig utredet eller begrunnet, idet konsekvensene for naboene hverken er vurdert i søknaden eller i PBEs vedtak, selv om tidligere erfaringer fra andre kommunale hundelufteområder viser at disse utgjør en betydelig ulempe for omkringliggende beboere, skriver sameiet i klagen.

De mener erfaring fra andre steder i byen viser at slike lufteområder medfører en betydelig støybelastning for naboene, og at dette ikke begrenser seg til hundelufteområdenes åpningstid, slik disse gjerne er fastsatt områdets ordensregler.

– Vi har forståelse for behovet for slike hundelufteområder, men ut fra kommunens praksis andre steder i området, der flere hundelufteområder er nedlagt på grunn av belastningen disse medførte for naboene, finner vi det underlig at Bymiljøetaten nå ønsker å etablere et tilsvarende område i nordre hjørne av St. Hanshaugenparken, og at PBE har gitt dispensasjon fra reguleringsplanen for tiltaket, heter det i klagen.

Saken ble raskt behandlet

BYM skriver i en merknad til klagen at nabovarsel ble sendt ut parallelt med at søknad ble sendt til PBE, «men pga. at det tok tid å finne alle tilgjengelige e-postadresser mottok BYM dispensasjonsvedtaket før fristen for å komme med merknader til tiltaket gikk ut».

– Dette skyldtes også PBEs raske behandling av dispensasjonssøknaden. Imidlertid har boligsameiet framført sine kritiske synspunkter skriftlig overfor BYM, og vi har ikke startet iverksetting av tiltaket, skriver BYM.

Etaten påpeker også at det er gjort en grundig vurdering av ulike arealer i St. Hanshaugen park både med tanke på egnethet, ulike brukere og avstand til boliger.

– Vi konkluderte med at den nordvestre delen av parken best tilfredsstilte våre kriterier. Denne delen av parken er lite brukt og har en friere form enn resten av parken. Den er også lenger fra naboer enn andre deler av parken, og brukes allerede i en viss utstrekning til hundelufting, skriver BYM, som anser at støyproblemene vil bli moderate.

Saken er sendt til Fylkesmannen i Oslo og Viken for videre behandling.

Powered by Labrador CMS