Aktuelt:

REVIDERING: Byråd for byutvikling Hanna E. Marcussen mener høyhusstrategien er moden for en revidering.

Nå vil byrådet i Oslo ha høyhus - og aller høyest kan det bli ved Oslo S

Byrådet vil ha flere og høyere bygg nær knutepunkt i Oslo. Ved Oslo S kan det bygges inntil 125 meter høyt.

Det var i fjor at byrådet i Oslo bestilte en revidering av høyhusstrategien, og nå har Plan- og bygningsetaten laget et forslag til ny høyhusstrategi.

– Vi ønsker å vurdere å bygge flere høyhus på sentrale steder med god kollektivdekning for å unngå at byen sprer seg utover og blir bilbasert. Ved å bygge høyhus noen steder, vil vi kunne ha lavere bebyggelse andre steder. Derfor bestilte vi revisjonen av høyhusstrategien, sier byråd for byutvikling Hanna E. Marcussen.

Høringen løper nå frem til 30. august 2022.

– Dagens høyhusstrategi er nesten 20 år gammel og er moden for revidering. Vi ser at utbyggere gjerne vil ha høyere bygg flere steder i byen, og gjennom ny høyhusstrategi tar vi selv styringen på hvor vi ønsker denne utviklingen, sier byråden.

Hun understreker samtidig at dette ikke betyr at det blir fritt frem for høyhus.

– Det vil vurderes i hvert enkelt tilfelle og alle høyhus må bygges som foregangsprosjekter med tanke på arkitektur, miljø og bærekraft. Det er viktig at vi bygger med god kvalitet både ute og inne, og at høyhus tilpasses omgivelsene der vi eventuelt tillater dem, sier Marcussen.

Byrådet mener det er bærekraftig å bygge tettere ved kollektivknutepunktene fordi folk har lettere tilgang på kollektivtrafikken. Det blir enklere å forflytte seg i byen uten bil.

– Høyhus i deler av sentrum og ved utvalgte kollektivknutepunkt gir oss muligheten til å fortette på en måte som kan gjøre Oslo til en enda bedre by. Vi får rett og slett enda et verktøy i verktøykassen, sier Hanne Sophie Solhaug, avdelingsdirektør for byutvikling i Plan- og bygningsetaten.

Hun mener høyhus har et stort potensial og bør romme ulike funksjoner.

– Høyhus kan derfor være en kombinasjon av boliger, arbeidsplasser og mer publikumsrettet næring. Vi foreslår at høyhusenes førsteetasje alltid skal inneholde funksjoner som gir noe til nabolaget og befolkningen, fortsetter Solhaug.

Her er de viktigste endringene i forslaget:

• Høyhus kan vurderes i 13 områder i byen: Storo, Økern, Helsfyr, Ensjø, Oslo S (Bjørvika, Bispevika og Vaterland), Sentrum nord (strekningen langs Ring 1 mellom Vaterland og Holbergs plass), Lysaker, Skøyen, Majorstua, Nydalen, Forskningsparken, Bryn og Filipstad. Filipstad og Helsfyr er nye områder, de andre ligger inne i høyhusstrategien fra tidligere.

• Høyhus defineres som bygninger over 42 meter, i motsetning til i gjeldende høyhusstrategi, som i hovedsak åpner for bygninger mellom 28 og 42 meter.

• Det åpnes for vurdering av høyhus opptil 125 meter rundt Oslo S. De øvrige angitte områdene skal ikke ha bygninger på over 70 meter. I gjeldende strategi er det kun i områdene rundt Oslos S det kan bygges over 42 meter.

• Samtidig som det åpnes for høyhus noen steder, gis det også tydeligere målsetninger og strengere retningslinjer for når høyhus kan vurderes og hvordan de skal utformes.

Powered by Labrador CMS