STORT: Utviklingen av dette prosjektet kan se dagens lys allerede om et par år.
STORT: Utviklingen av dette prosjektet kan se dagens lys allerede om et par år.

Blir ett av byens aller største prosjekter

Nå nærmer det seg byggestart og investeringer på rundt 650 millioner kroner.

Publisert Sist oppdatert

Familieselskapet Garvergården Holding på Elverum eier flere sentrumseiendommer med leiligheter, kontorer og butikklokaler i det samme kvartalet. I flere år har de hatt planer om å utvikle en av dem og er nå i innspurten med reguleringsplanene.

Eiendommen som opprinnelig var et garveri og lærfabrikk har vært i familien siden slutten av 1800-tallet og ble etablert lenge før Elverum var i nærheten av å se ut som en by. Fabrikken ble nedlagt for ca. 35 år siden og senere bygd om til næringslokaler med blant annet en Kiwi-butikk.

- Siden dette er midt i sentrum har vi lenge sett på hva vi kunne gjøre med dette kvartalet som også består av en parkeringsplass. Dessuten ønsket Kiwi seg nye lokaler, så vi startet dermed en prosess. Vi utlyste en arkitektkonkurranse i 2019 og har i tillegg sørget for å få inn mer eiendomskompetanse i styret, sier styreleder Birger Lunke.

Han eier selskapet sammen med sine to søsken og nå ser de for seg 90 leiligheter og næringslokaler på dagens parkeringsplass. Med opptil åtte etasjer på det høyeste.

- Vi er nå inne i den siste fasen av reguleringsarbeidet. Inntrykket vårt er at kommunen og politikerne er både velvillige og samarbeidsorientert, og at de vil ha dette gjennom så raskt som mulig. Hvis alt går som vi håper blir planen godkjent i sommer og da er neste skritt å få inn en større samarbeidspartner. Som liten familiebedrift er vi avhengige av det for å løfte prosjektet, og da kan det bli byggestart neste år, påpeker han.

Arkitekten har designet Garvergården gjennom å planere ut eiendommen og legge et lokk oppå som skal gå i flukt med Storgata for å dra denne inn i bygningsmassen. Bilene blir henvist under lokket.

- Oppå dette lokket skal det ligge ytterligere et lokk, med fem bygningskropper på og åpne grøntarealer for beboerne, sier Lunke om de ambisiøse planene.

En av utfordringene de står foran er at 90 leiligheter er mye å slippe på den gang i Elverum. I møte med meglere har eierne derfor fått vite at det smarteste nok er å bygge Garvergården over to eller kanskje tre trinn.

- Dessuten ser vi om det kan være en løsning å la ett av byggene være et rent næringsbygg. Alle slike detaljer er ennå ikke på plass, men totalt er det snakk om å utvikle mellom 13.000 og 14.000 kvadratmeter. Da kan vi ende på 650 millioner kroner som gjør dette til byens største prosjekt av denne typen, sier han.

I de seneste årene er det bygd flere sentrumsnære boligprosjekter i Elverum og det har tatt tid å selge alt. Familien Lunke er imidlertid optimistiske med tanke på at deres prosjekt vil falle i smak.

- Vi tror og håper Garvergården kan bli et foretrukket sted å flytte til siden det ligger midt i smørøyet. Miksen av dagligvareforretning og legesenter på grunnplan og andre butikker rett i nærheten gjør nok at mange kan tenke seg å bo der, poengterer Birger Lunke.