Juss:

FIKK NOK AV DETTE: Eieren av denne garasjen ville ha naboens søppelkasser vekk fra eiendommen sin. Naboen vendte det døve øret til, og nå har Vestfold tingrett avgjort saken.

Blåste vekk en halv million kroner på krangel om plassering av søppelkasser

Søppelkassene hadde stått på samme sted i mer enn 40 år. Så krevde naboen at de måtte flyttes.

Publisert

Vestfold tingrett har nylig behandlet en nabotvist hvor stridstemaet var plasseringen av søppelkasser mellom to naboer. De to naboene, som bor overfor hverandre i hver sin enebolig i samme stikkvei i Sandefjord, kom på et tidspunkt på kant med hverandre.

Huseier A krevde at i 2013 at huseier B måtte flytte søppelkassene sine, og viste til at søppelkassene var plassert på eiendommen til huseier A. Dette arealet er vist på bildet, og befinner seg mellom garasjen til huseier A og den kommunale veien i Sandefjord. Huseier A eier arealet mellom garasjeveggen og den kommunale veien.

Huseier B nektet å flytte søppelkassene, og viste til at de «alltid hadde stått der».

Årene gikk, og de to naboene fortsatte å krangle om søppelkassene. I 2017 satte huseier A opp et gjerde ved garasjen, slik at søppelkassene til huseier B ikke kunne plasseres der. Huseier B tok deretter ned gjerdet, som igjen ble satt opp av huseier A. Dette gjentok seg tre ganger, og like mange ganger sørget huseier A for å anmelde huseier B for hærverk.

Anmeldelsene ble henlagt, men freden la seg ikke i nabolaget av den grunn. Huseier A stevnet deretter huseier B, med krav om søppelkassene skal fjernes fra området bak garasjen. I tillegg ble det lagt ned krav om erstatning for gjerdet som har blitt revet ned.

Rettsmekling førte ikke frem, og i for noen uker siden fant Vestfold tingrett tid til å behandle saken. Rettens administrator Eva-Linn Sondresen Høyte måtte først ta stilling til hvorvidt saksøkte har ervervet en bruksrett til å plassere sine søppelkasser på saksøkers eiendom, deretter om det var grunnlag for å vurdere om det forelå grunnlag for erstatning.

Huseier B hadde hentet inn tre vitner, som alle var tidligere eiere av eiendommen hans. De tidligere eierne bekreftet at søppelkassene hadde stått på det samme området hos naboen i alle årene de hadde bodd der. På bakgrunn av vitneforklaringene fikk retten klargjort at søppelkassen hadde stått på samme sted «fra før 1980», eller i minst 40 år.

Retten skriver at den «legger til grunn at intensiteten og bruken av søppelkassene har vært innenfor hva som er en alminnelig bruk av søppelkasser».

- Retten finner på denne bakgrunn det sannsynliggjort at saksøkte har hevdet en bruksrett til å ha og bruke søppelkasser på saksøkers eiendom på området som lå utenfor det tidligere gjerdet mellom partenes eiendom bak saksøkers garasje i dag.

Og:

- Retten finner på denne bakgrunn at den nærmere plasseringen av søppelkasser tilhørende saksøktes eiendom som saksøkte har hevdet rett til å benytte er området som ligger på utsiden av asfaltkanten på veien (innkjørselsveien) på saksøkers eiendom bak saksøkers nåværende garasje.

Under rettssaken ble det et tema at søppelkassenes form har endret seg i årene løp.

- Etter saksøkte kjøpte sin eiendom har Sandefjord kommune innført mer moderne søppelkasser. Retten finner imidlertid ikke at denne form- og størrelsesendringen på søppelkassene gjør at karakteren av den hevdede bruksrett fremstår vesensendret. Retten finner at rettigheten til å ha og benytte søppelkasser på det omtvistede området ikke kan sies å ha endret karakter i en slik omfattende form at endringen utgjør en annen bruk enn før med den følge at dagens plassering og bruk må bortfalle slik den fremstår i dag.

- Saksøktes anførsel om å ha rett til å sette sine søppelkasser av moderne form på det aktuelle området har ført frem og rettens konklusjon blir dermed at saksøkers krav om å bli tilkjent erstatning for saksøktes ned-tagning av plankene faller bort, da saksøker ikke har hatt rettslig grunnlag for å kunne sette opp et slikt plankegjerde som hindrer saksøkte i å komme til på området.

Naboen som ville ha bort søppelkassene fra sin eiendom, tapte dermed saken fullstendig. Vestfold tingrett slår fast at den tapende part må dekke sakskostnadene til naboen. De var på 260.000 kroner. I tillegg kommer mannens egne sakskostnader, som i henhold til rettspapirene var på 218.000 kroner.

Søppelkrangelen kom dermed på 478.000 kroner for huseieren, i tillegg til at søppelkassene blir der de er.

Powered by Labrador CMS