Vidar Jacklin Teknisk Direktør i BMI Norge og Rune Børli, salgssjef i BMI Norge
Vidar Jacklin Teknisk Direktør i BMI Norge og Rune Børli, salgssjef i BMI Norge

Beslutninger i byggebransjen tas for raskt

Smarte valg som gir det mest kostnadseffektive bygget krever mer enn kunnskap om hva som står på prislappen. Mer kunnskap på tvers av fagområder er nøkkelen til bedre beslutninger for bygg, mennesker og miljø, mener Vidar Jacklin, teknisk direktør i BMI.

Publisert Sist oppdatert

Kunnskap fører til valg som er bedre, smartere og langvarige.

- Etter mer kunnskap på tvers av fagområder er nøkkelen til bedre beslutninger for bygg, mennesker og miljø, mener Vidar Jacklin, teknisk direktør i BMI (Icopal og Zanda).

Det er kunnskap om tak, marked og fremtidens krav som har gjort BMI til Norges ledende takleverandør. Det er kunnskap om vær, materialer, ulike krav til ulike bygg og samspillet mellom disse som gjør at takene BMI leverer varer i generasjoner.

– Det er når erfarne fagfolk anbefaler rett løsning til bygget basert på denne kunnskapen at løsningene som velges er de beste, at ressursene til taket brukes smartere, og at taket blir en langvarig investering for flere generasjoner, sier Vidar Jacklin, teknisk direktør i BMI.

– Ved å velge langvarige kvalitetsløsninger unngår man en «bruk-og-kast»-mentalitet, der taket må byttes etter få år. En slik tankegang hører ikke hjemme i samfunnet, og i hvert fall ikke i byggebransjen. Derfor er det også urovekkende at enkelte i bransjen «selger ned» produkter. Ikke fordi de vil, men fordi de ikke har kunnskapen som trengs for å anbefale riktig løsning til bygget, legger han til.

Løsninger som ikke er tilpasset funksjonen til bygget kan gi tak som må byttes om få år. Det er lite kostnadseffektivt, og uheldig for både mennesker og miljø.

En slik tankegang hører ikke hjemme i samfunnet, og i hvert fall ikke i byggebransjen. Derfor er det også urovekkende at enkelte i bransjen «selger ned» produkter. Ikke fordi de vil, men fordi de ikke har kunnskapen som trengs for å anbefale riktig løsning til bygget, legger han til.Løsninger som ikke er tilpasset funksjonen til bygget kan gi tak som må byttes om få år. Det er lite kostnadseffektivt, og uheldig for både mennesker og miljø.

Velg takprodukter med lik levetid

Jacklin er bekymret over at flere beslutninger i byggebransjen tas for raskt og kun basert på hvilken løsning som vil bli billigst på kvitteringen.

– Altfor mange velger løsninger ut ifra hva det koster å kjøpe en vare der og da. Det mange ikke tar med i vurderingen, er at en dyrere løsning både kan vare lenger og gjøre at du får gjort jobben raskere. Det gir mer verdi for alle de involverte, selv om kostanden ved innkjøp blir dyrere, sier Jacklin.

Han legger til at dette er spesielt viktig ved valg av tilbehør til taket. Mange velger dyre og eksklusive løsninger på de elementene av et bygg som synes. Deretter velges det litt billigere produkter på elementene som er skjult, i stedet for at kvaliteten er like god på hele taket.

– Det er ikke noe poeng i å investere i takstein med 50 til 100 års levetid hvis produktene som ligger under kanskje bare varer i 20 år. Det skjer urovekkende mange ganger, og vitner om manglende kunnskap om at hele taket må ha lik levetid for at investeringen skal være smart og riktig. Det er litt paradoksalt for en takleverandør å si, fordi vi tjener penger på å selge produkter. Men vi skal kunne stå inne for at produktene vi leverer er så gode at sluttkunden slipper å tenke på et nytt tak på flere tiår, sier han.

Kompetanseheving for fremtiden

Jacklin understreker at det er viktig å vite forskjellen på når man kan velge et billigere produkt, og når man skal opp i kvalitet fordi det er det smarteste valget.

– Kunnskapen om dette i bransjen er ikke fraværende, men for lav hos enkelte aktører. Det må vi endre, slik at byggene som reises varer lengst mulig. Det er bra både for menneskene som bor i det, for bedriftenes rykte og for fremtiden til byggebransjen.

Kunnskapshullet som må tettes finnes i flere faser: under innkjøp, bestilling, prosjektering og utførelse. Jacklin mener det oftest oppstår problemer når én faggruppe har utført sin jobb og en annen overtar.

– Hver og en har fagkompetansen som trengs, men de har ikke kompetansen på tvers av grensesnittet. I en hektisk hverdag er det vanskelig å orientere seg i et marked som har et hav av forskjellige løsninger. For å velge riktig løsning må man lytte til erfarne fagfolk, og samarbeide på tvers av prosjektet. Slik skaper du kvalitetsbygg du kan være stolt av.

BMIs ansvar som leverandør er å produsere de smarteste løsningene, og være en samarbeidspartner for bransjekolleger som søker kunnskap.

Vidar Jacklin Teknisk Direktør i BMI Norge
Vidar Jacklin Teknisk Direktør i BMI Norge

– Man er aldri ferdig utlært i denne bransjen. Slik er det for de fleste fagområder i samfunnet i dag. Utfordringen er når folk fortsetter i den samme tralten i årevis. Byggebransjen er stadig i endring, og det er andre krav å forholde seg til nå enn for noen tiår siden.

Da er det viktig at hele bransjen er på ballen, slik at vi bygger smartest mulig i dag og for fremtidens generasjoner.

Ønsker du råd? Vi hører mer enn gjerne fra deg.

Powered by Labrador CMS