Artikkelforfatterne er Øistein Sandstå Jacobsen, Advokat/partner hos Stiegler Advokatfirma AS og Tom Andre Sivertsen, Jurist/Seniorrådgiver/Fagspesialist byggesak hos Sweco Norge AS.

Muligheter for å redusere kostnader ved hovedombygging?

Hvilke muligheter finnes i gjeldende regelverk, dersom et ombyggingstiltak blir så omfattende at det må defineres som hovedombygging?

Hvis man har konkludert med at tiltaket er en hovedombygging, medfører dette at alle de byggtekniske kravene i TEK17 gjelder. Dette kan bli svært kostbart. Hva bør utbyggere, eiendomsbesittere og entreprenører da være oppmerksomme på, og hvilke virkemidler finnes i lovverket for å redusere disse kostnadene?

Bakgrunn

Norge er forpliktet til å nå FNs bærekraftsmål. I dette ligger blant annet at vi skal redusere klimagassutslipp med 55 % innen 2030, sammenlignet med 1990. For å oppnå dette målet, må man i større grad enn tidligere klare å ta vare på, og utnytte den bygningsmasse og de bygningsmaterialer som allerede finnes.

Det er om lag 4,3 millioner bygninger i Norge. Det tekniske regelverket har stadig blitt strengere og mer komplekst. Dette skaper dårlig harmoni med ønsket om å ta vare på den bygningsmassen som finnes.

Det strenge regelverket har videre resultert i at utbyggere og eiendomsforvaltere har funnet det rimeligere å rive eksisterende bygg og bygge nytt, fremfor å bevare eksisterende bygningsmasse.

For å blant annet motvirke denne utviklingen la Kommunal- og moderniseringsdepartementet frem forslag til endringer i regelverket i proposisjon 64 L den 11.05.2021. Endringene som ble foreslått var i hovedsak knyttet til plan- og bygningsloven, og særlig regelverket som gjelder for eksisterende byggverk. De fleste av de foreslåtte endringer ble vedtatt og trådte i kraft 01.01.2023.

Lovendringen i 2023

Frem til 01.01.2023 fantes det to muligheter for å slippe å oppfylle teknisk forskrift ved reparasjonsarbeider og hovedombygging. Den ene var å søke dispensasjon gjennom plan- og bygningslovens (pbl.) kap. 19. Den andre var å søke unntak fra tekniske krav med hjemmel i pbl. § 31-2. Ingen av disse alternativene gav gode utsikter til å få de omsøkte unntak/fritak.

For det første er dispensasjonsinstituttet ment å fungere som et snevert unntak. Det skal ikke være kurant å få dispensasjon fra regelverket. Pbl. § 19-2 vil derfor normalt ikke gi dispensasjon fra tekniske krav.

For det andre oppstilte tidligere paragraf 31-2 flere vilkår som var svært vanskelig å oppfylle og å håndtere i praksis.

Forarbeidene uttalte blant annet følgende:

«For det andre ble det foreslått å gå bort fra vilkårene om at endringer må være «nødvendig» for å sikre «hensiktsmessig bruk» og ikke medføre «uforholdsmessige kostnader». De tre nevnte vilkårene byr på vanskelige skjønnsmessige vurderinger», se Prop. 64 L (2020-2021) s. 24 og 25.

Det som etter vår vurdering var de viktigste endringene, sett fra utbyggers ståsted, var endringene som ble gjort i pbl. § 31-4. Denne bestemmelsen hjemler kommunens adgang til å gi unntak fra tekniske krav. Bestemmelsens første ledd lyder:

«Ved tiltak etter § 20-1 på eksisterende byggverk kan kommunen gi helt eller delvis unntak fra tekniske krav, dersom det vurderes som forsvarlig ut fra sikkerhet, helse og miljø. Ved vurderingen skal kommunen legge vekt på følgende:

a. byggverkets alder, formell vernestatus, type, formål, plassering, varigheten av tiltaket og nåværende tekniske tilstand

b. forhold som kan redusere negative konsekvenser ved at det gis unntak

c. fordeler som oppnås med tiltaket»

Kort om vilkårene

Det sentrale vilkåret for å kunne gi unntak er altså at unntaket vurderes som «forsvarlig» ut fra «sikkerhet, helse og miljø».

Rent språklig ligger det i dette at det normalt ikke kan gis unntak som negativt påvirker sikker bruk av bygget. Eksempelvis vil det ikke kunne gis unntak fra krav som påvirker brannsikkerheten, f.eks. rømningsforhold. Det bør heller ikke kunne gis unntak fra krav som er essensielle ut ifra et helseperspektiv, som eksempelvis støy.

Ser man bort fra slike forhold er det utvilsomt at bestemmelsen nå gir en utvidet adgang til å gi unntak, sammenlignet med situasjonen før endringen. Eksempelvis vil mange eldre bygg og bygårder være oppført uten heis. Det vil være tilnærmet umulig å installere dette i ettertid innenfor de ytre rammer som bygget representerer. Det bør derfor være mulig å få unntak fra kravet om heis.

Forarbeidene presiserer blant annet at:

«Det sentrale med forslaget er at tiltaket må ivareta hensynet til sikkerhet, helse og miljø, det vil si være forsvarlig», se Prop. 64 L (2020-2021) s. 25.

Videre fremheves det:

«Forslaget innebærer at dersom tiltaket fører til at byggverket får en teknisk og sikkerhetsmessig bedre standard, så kan det være forsvarlig å gi tillatelse selv om det ikke fullt ut oppfyller alle dagens tekniske krav».

«Det er en helhetsvurdering som må ligge til grunn for om det er forsvarlig å gi helt eller delvis unntak. Etter departementets oppfatning bør det avgjørende være at det skjer en forbedring av byggverket, og da særlig av sikkerhetsnivået», se Prop. 64 L (2020-2021) s. 28.

Det blir altså en konkret vurdering i hver enkelt sak. Det er selvsagt ønskelig at man prøver å oppfylle de tekniske krav som vil ha en effekt og som vil gjøre bygget bedre.

Samtidig skal man ikke glemme det samfunnsøkonomiske perspektivet. Dersom oppfyllelse av tekniske krav blir svært kostbart, eller vanskelig gjennomførbart av andre grunner, vil resultatet enten bli at man fortsetter som før og søker rivning/gjenoppføring, ev. at byggverk blir stående tomme. Begge deler er negative, enten ved at man opererer i strid bærekraftsmålene eller at det blir en sterk mangel på utbygging/fortetting, særlig i storbyene.

Hele hensikten med endringene var jo nettopp å gi kommunen større handlingsrom i sin saksbehandling og ikke være bundet av strenge vilkår;

«En viktig hensikt med endringene er å gi kommunene større mulighet til å løse utfordringer knyttet til for eksempel tomme lokaler og manglende liv i bysentrum».

Når det skal søkes unntak er det viktig å ha en god dialog med kommunen og skrive en velbegrunnet søknad. Kommunen har også mulighet til å stille vilkår for å redusere de ulempene som et unntak fra tekniske krav kan føre til. Dette følger direkte av andre ledd i bestemmelsen. Samtidig må kommunen være oppmerksom på at eventuelle vilkår også lar seg oppfylle i praksis. Hvis ikke vil ikke regelendringene ha den ønskede effekt.

Oppsummert

Det er ikke lenge siden endringene trådte i kraft og det er derfor for tidlig å konkludere med om endringene har hatt den effekt som var tiltenkt.

Når det er sagt; det er viktig at næringen er klar over reglene og anvender dem i tråd med lovgivers intensjon.

Det å ta vare på og gjenbruke bygg bidrar til lavere klimautslipp og lavere forbruk av materialer. Dersom man kan dokumentere at byggverket får minimum tilsvarende, men helst et forbedret sikkerhetsnivå sammenlignet med tidligere, bør det være gode muligheter for å få godkjent unntak fra tekniske krav.

Artikkelforfatterne er Øistein Sandstå Jacobsen, Advokat/partner hos Stiegler Advokatfirma AS og Tom Andre Sivertsen, Jurist/Seniorrådgiver/Fagspesialist byggesak hos Sweco Norge AS.

 

Powered by Labrador CMS