11.000 KRONER I SNITT: Nordmenn vil handle for 58 milliarder i julen, anslår Virke faghandel.
11.000 KRONER I SNITT: Nordmenn vil handle for 58 milliarder i julen, anslår Virke faghandel.

Vil bruke mer penger på julehandel i år enn i fjor

Handelen i desember i år anslås å øke med 4 prosent fra i fjor.

Publisert Sist oppdatert

Hver innbygger bruker 11 000 kroner i løpet av julen. Totalt vil det gjennom landets detaljhandelsbedrifter bli handlet for omtrent 58 milliarder kroner i årets siste måned.

– Det betyr at hver innbygger i gjennomsnitt vil legge igjen litt over 11 000 kroner i detaljhandelen i desember. Dette er 300 kroner mer enn i desember i fjor, sier Bror William Stende, direktør for Virke faghandel.

Likevel vil vi ikke handle flere varer enn vi gjorde i fjor. Økte priser og en ekstra handledag er hovedårsakene til verdiveksten.

Desember avgjørende for mange bransjerRundt 58 prosent av julehandelens omsetning legges igjen i faghandelsbedrifter, der det blant annet handles pynt, klær og gaver for 6 460 kroner per person.

– Det legges her flest kroner igjen i klesbutikkene, men vi ser også at stadig flere forbrukere handler i norske nettbutikker i forbindelse med julen, sier Stende.

Les også: Nedgang i shopping

Les også: Luksus har løftet leieprisene

Mange faghandelsbransjer er svært avhengig av omsetningen i desember. I faghandelen handlet vi i desember i fjor vel 43 prosent mer enn i de andre månedene i gjennomsnitt. Mest avhengig er leketøysbutikkene og platebutikkene. I disse butikkene er handelen i desember om lag 3,4 og 2,8 ganger høyere enn månedsomsetningen i resten av året, viser tall fra i fjor. Hovedorganisasjonen Virke representerer bredden av norsk handelsstand og tjenesteytende virksomheter, og følger nordmenns handlevaner tett.

I tillegg til det vi bruker på pynt, klær og gaver, koser vi oss mye med god mat og drikke i julen, forteller Ingvill Størksen, direktør for Virke Dagligvare. Av julehandelen, står mat og drikke for 42 prosent.

– Per person bruker vi 4 660 kroner på matvarer, drikkevarer og andre dagligvarer i desember – 24 prosent mer enn i gjennomsnitt i årets øvrige elleve måneder, forteller Størksen.

1 av 3 tar juleferieMange bruker juledagene hjemme, men nesten hver sjette nordmann drar til utlandet i løpet av høytiden.

Les også: Foretrekker nærbutikker foran store kjøpesentre

– Vi forventer at rundt 35 000 nordmenn drar på pakketur til varmere strøk i jula, basert på tendensen fra tidligere år, sier Sverre McSeveny-Åril, direktør for Virke Reise Utland, som ser at sol og varme trekker mange nordmenn sørover i løpet av julen.

– I tillegg er det flere som vil oppleve nyttårsfeiring i andre land, sier McSeveny-Åril

Les også: – Vi går en mer risikabel verden i møte

Les også: – Flere vil gå konkurs

Powered by Labrador CMS