Ambera har sikret seg internasjonale partnere og en tomt i Murciaregionen sørøst i Spania. Foto: Ambera

Norsk gründer tar gigantisk eiendomssuksess til Europa

Den norske eiendomsutvikleren Jan Olav Reien Frestad skal nå ta et amerikansk bokonsept til Europa.

Publisert Sist oppdatert

– Eldre vil i dag ha et aktivt, sosialt liv med mange valgmuligheter. Det er det vi skal bygge med Ambera, sier Jan Olav Reien Frestad.

Fra før står eiendomsutvikleren bak konsepter som Doyén, MyCube og Sanderstølen 60N. Etter flere års erfaring med å utvikle boliger for aktive voksne i Norge, vil Frestad nå ta det hele ett skritt videre.

– Vi skal bygge Europas første by for aktive voksne i Spania. Etter flere års undersøkelser, er konklusjonen den samme: Folk vil ha et aktivt, sosialt liv med får forpliktelser. Helse og trygghet er viktig, sol og varme er hyggelig, men alle ønsker å fylle dagene sine med meningsfull aktivitet. Det skal vi gi dem i Ambera, sier Frestad som brakte nyheten under dagens OBOS-konferanse.

Ambera er inspirert av en boform som er godt etablert i USA: Allerede i 1960 bygde eiendomsgründeren Del Webb verdens første «active adult community» – Sun City – i Arizona.

– I USA finnes det mer enn 900 byer for aktive voksne, men ingen i Europa. Det revolusjonerende med Sun City var at middelklassen kunne kjøpe seg en fin enebolig til det som i dag tilsvarer omtrent 1,5 millioner kroner, og få tilgang til felles svømmebassenger, golfbaner, tennisbaner, treningssentre og hundrevis av aktiviteter uten høye ekstrakostnader, forteller han.

Denne aktive, sosiale og forholdsvis rimelige måten å leve på, ble en stor suksess i USA.

– Men til tross for at boformen har vist seg å redusere både ensomhet og inaktivitet betraktelig, er det hittil ingen som har tatt konseptet til Europa, fortsetter eiendomsutvikleren som besøkte Sun City for første gang i 1995.

– I USA finnes det mer enn 900 byer for aktive voksne, men ingen i Europa, sier Jan Olav Reien Frestad. Foto: Ambera

– Jeg ble helt slått i bakken av hvor bra det fungerte. Dette var helt vanlige mennesker som hadde kjøpt seg store, fine hus til en slikk og ingenting, og fått et sosialt og aktivt liv med på kjøpet, sier han, og legger til: – Her hjemme er det mange som sliter med ensomhet og depresjon fordi de ikke har noe meningsfylt å fylle dagene med når de går i pensjon. Det var da jeg bestemte meg for at jeg ville prøve å få til dette i Europa.

Tiden er inne for å lykkes i Europa

23 år og om lag 50 studiebesøk senere mener Frestad at han endelig har konseptet, teamet og timingen som skal til for å lykkes i Europa.

– Vi skal bygge Europas første community i Spania. Basert på den amerikanske modellen med rimelige boliger og delte fellesfasiliteter, lager vi et helt nytt konsept designet for voksne europeere som ønsker å leve et aktivt, sosialt og meningsfylt liv, sier han.

Selskapet har sikret seg internasjonale partnere og en tomt i Murciaregionen sørøst i Spania. Nå jobber Frestad og hans team med å finansiere kjøpet, og finne ytterligere samarbeidspartnere.

– Tomten er stor nok til å romme over 7.000 boliger og ligger cirka en time fra havet, hvor det vil være mulig å selge boligene til en langt lavere pris enn ved kysten. Finansieringen skal være på plass før november, og ordinært salg er planlagt til starten av 2019, konstanterer Frestad.

Ambera skal tilby leiligheter fra 1,5 millioner kroner og eneboliger fra 2,2 millioner kroner, samt gi beboere fri tilgang til golf, tennis, svømmebassenger, treningssentre, forskjellige kurs og sosiale aktiviteter mot en lav, fast månedsavgift.

– Fellesutgiftene blir på om lag 1.000 kroner per måned slik at også minstepensjonister kan ha råd til å bo her, fremhever han.

Selskapet retter seg primært mot kjøpere fra Skandinavia, Storbritannia, Spania og Tyskland hvor man har fått god respons på prosjektet.

– Våre undersøkelser tyder på at tiden er moden for dette i Europa. Folk krever noe mer enn hva man i dag kan få tilgang på dersom man ønsker seg en feriebolig eller et nytt hjem i varmere strøk, avslutter Frestad.

Powered by Labrador CMS