Ikke så store konsekvenser

Ragnar Eggen i Akershus Eiendom tror kravene om 40 prosent egenkapital for sekundærboliger kan gi økt prispress på mindre boliger, men ellers blir de kortsiktige konsekvensene små.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Det er i sin seneste blogg at Akershus Eiendoms analysesjef Ragnar Eggen skriver om det nye kravet om 40 prosent egenkapital for sekundærboliger i Oslo. Han mener tiltaket er målrettet, da det ikke rammer førstegangskjøperne, men vil svi for hobbyinvestorer som har høy belåning i Oslo. Samtidig skriver Ragnar Eggen at selv om tiltaket vil svi for noen, vil mange av de som investerer med lån i primærbolig være i stand til å komme over en egenkapitalandel på 40 prosent for en sekundærbolig. Dette fordi Oslo-boligene er blitt 35 prosent mer verdt de to seneste årene. Det kan dog bli vanskeligere å holde seg innenfor fem ganger brutto inntekt i lån.

«Vi er ikke helt enig i Bård Schumanns betraktning om at dette primært vil gagne nabokommunene til Oslo. Dette er fordi investorenes hovedfokus er de mest sentrale knutepunktene i Oslo, begrunnet i sannsynlighet for utleie og antatt likviditet», skriver Ragnar Eggen videre i bloggposten.

Han tror en av konsekvensene kan være at prispresset på de minste leilighetene i Oslo kan bli enda større fordi noen investerer justerer ned budsjettene fremfor å forlate markedet, men i det store og hele ser han ikke de store utslagene. «Som mange andre tror vi ikke at dette får noen umiddelbar effekt på prisnivået, men færre boligkjøpere gir færre nybygg bør det få innvirkning på salgs- og byggevolumet i Oslo», skriver analysesjefen.

Powered by Labrador CMS