-Fristende, men farlige
For mange kunstnere kan kompaniskapet med sterke investorer være fristende i begynnelsen. Men det kommer ofte en etterregning som svir.
Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.
På denne måten advarer multikunstneren og motedesigneren Per Spook mot å la seg bli kjøpt og betalt. Prisen for bindingsforhold kan bli høy. Etter å ha fullført Oslo Kunstskole reiste Spook til Paris og arbeidet for flere store moteskapere. I 1977 åpnet han sitt eget motehus og gjorde stor karriære. Motehuset ble stengt i 1994, men for øyeblikket ligger alt til rette for en gjenåpning.
InspirasjonPer Spook er i dag en internasjonalt godt kjent kunstner. Først og fremst som motetegner, men også som maler, skulptør, fotograf – og nå også glassdesigner. I følge Spook er alt hans arbeide med farver inspirert fra naturen. Når han er ute i naturen «koker det i hodet hans, av farver på løv og lyng, mose og jord». I starten av et prosjekt har han alltid «tusen ideer», som andre ofte karakteriserer som «umulige». Han utfolder seg i alle områder som krever fantasi, stil og skaperkraft. Med levende formgivning og ektefødt talent strekker han stadig nye grenser.
Puster lettere– Da motehuset opphørte i 1994 opplevde jeg det som et voldsomt brudd i tilværelsen. Jeg brukte tid til å tenke gjennom tingene og måtte orientere meg på nytt. Men nå puster jeg mye lettere, forklarer Spook.Han legger ikke skjul på at det for ham som kunstner var et sterkt press å tilfredsstille representantene for finansverdenen – dvs. det amerikanske finansselskapet som eide motehuset. -Det var som å leve med en tung bør på ryggen. Det er først når den er borte, at man virkelig føler hvor tung børen har vært. Den nye situasjonen etter nedleggelsen har gitt meg frihet til å ta andre designoppgaver. Den friheten ønsker jeg å beholde hvis vi kommer igang igjen på nytt i Paris, forklarer han.
Tjene penger– Presset for å tjene mest mulig penger er skadelig for kreativiteten og kunstnerisk yteevne. Man vikles mer og mer inn i administrasjon og forvaltning, og vingler til slutt over på «den gale siden». Finansmenn og grupper kaster seg gjerne inn i prosjekter med kunstnerisk utgangspunkt som de tror de kan tjene penger på. Men de glemmer at de har med mennesker å gjøre, sier Spook til Aftenpostens Anne Lise Stafne. Selv har Spook i følge egne utsagn nå lært seg å leve og arbeide på sine egne premisser. Det er den «kreative kraft» som får ting til å fungere.