Film hjelper på klimaproblemer
Filmstjerner har ingen ting med denne saken å gjøre.Derimot kan du og jeg sole oss i glansen fra solens livgivende stråleruten at det blir for varmt. Innendørs.
Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.
80-tallets store motefenomeninnen arkitekturen ? deglassoverdekkede arealene ? er en stor ressurs, men representerer på sin måte et problem om sommeren. Det har vist seg at arkitekter og de tekniske konsulentene til en viss grad har undervurdert varmeansamlingen om sommeren og varmetapet om vinteren.I tillegg til automatiske utluftingsmuligheter er ulike typer solavskjerming blitt stor business i slike arealer.Farmandstredet kjøpesenter i Tønsberg er ett av byggene hvor man har merket problemet. De har rundt 1.400 kvadratmeter glasstak over midtgangen. Både leietagere og kunder har reagert mot klimaet.
Markiser hjalp ikke
For å bøte på problemet har man siden starten i 1989 benyttet innvendig monterte markiser i Farmandstredet. De stoppet lyset, men ikke solvarmen. Da de monterte solavskjermingsfilm i sommer ble problemet løst. Sammen med andre tiltak på klimasiden, som kjøleaggregater under glasstaket, har dette bedret klimaet i senteret.? Etter at vi slo sammen Farmandstredet og et annet kjøpesenter som ligger vegg i vegg, fikk vi et nytt problem, sier senterleder Bjørn Brekke Larsen. ? De to sentrene henger sammen, og kundene reagerte negativt når de kom inn i Farmandstredet fordi det var for varmt. Av samme grunn oppfattet også leietagerne Farmandstredet som et dårligere alternativ. Steen & Strøm Invest så klart at noe måtte gjøres da de kom inn som ny eier i forbindelse med sammenslåingen ved nyttår 1995, sier Brekke Larsen til NæringsEiendom.
700 kvadratmeter
På grunnlag av erfaringer fra andre kjøpesentre i Steen & Strøm-konsernet utelukket de alternativ som utvendige aluminiummarkiser og skifting av glass. Løsningen ble solavskjermingsfilm, som ble montert på den vestvendte halvdelen av glassflatene. Det er denne halvparten av taket som er mest utsatt for soloppvarming.Driftssjef Finn Gramer forteller at det var en ganske omfattende jobb:? Rundt 700 kvadratmeter film ble montert. Mesteparten innvendig, men enkelte steder måtte vi gjøre det utvendig på grunn av vanskelig tilgjengelighet fra innsiden. Utvendig montering gir kortere holdbarhet.Med opptil 16 meter under taket understreker Gramer at det tidligere kunne være ganske vanskelig å utføre vedlikehold på de innvendige markisene. Nå vil det bli betydelig enklere. Når solavskjermingsfilmen først er montert skal den være vedlikeholdsfri.
Ingen klager lenger
? Vi var i utgangspunktet skeptiske til film. Foreløbig har vi bare erfaringer fra årets sommer, og de er gode. Kunder som kommer inn fra nabosenteret gir ikke lenger uttrykk for at klimaet er dårligere hos oss. Og leietagerne er positive, sier senterleder Bjørn Brekke Larsen.Han er imidlertid usikker på hvor mye av klimaforbedringen som konkret skyldes filmen i forhold til kjølingen, men at den hjelper er han sikker på. Det gjenstår å se hvordan solavskjermingsfilmen påvirker lysforholdene om vinteren.Produktansvarlig Gunnar Rasmussen hos 3M Norge forteller at hele 79 prosent av det sjenerende, skarpe lyset forsvinner med den filmen som er montert i Farmandstredet, men at lys-tapet ikke oppleves nevneverdig stort for øyet. Det finnes et stort spekter av filmer for ulike brukssituasjoner.I følge Rasmussen er holdbarheten på solavskjermingsfilmene meget bra. De eldste applikasjonene av solavskjermingsfilm stammer fra 70-årene, men kvaliteten er betydelig forbedret siden den gang. Laboratorietester indikerer en endring i fargetoningen på minimale tre prosent etter 25 år. Klebestoffet er laget for uendelig bruk, og filmen er ripesikker. I tillegg er filmen i Farmandstredet kantforseglet.