Delte ut 297 millioner

Publisert Sist oppdatert

– I fjor støttet Enova 943.000 kvadratmeter nye yrkesbygg på passivhusnivå og 271.000 kvadratmeter nye yrkesbygg på lavenerginivå. Totalt støttet vi altså 1,2 millioner kvadratmeter nye yrkesbygg med mer energieffektive og energismarte løsninger enn hva forskriftsnivå krever, sier markedssjef Yrkesbygg i Enova, Christian Hemmingsen.

Les også: Bråsnur om fjernvarme

Halvparten av alle nybygg

Ifølge Prognosesenteret ble det i fjor gitt igangsettelsestillatelser til 3,2 millioner kvadratmeter nye yrkesbygg, både offentlige og private næringsbygg, dersom vi ser bort fra husholdningsbygg som garasjer og fritidsbygg (boligbygg har egne prognoser). 

– Dersom vi tar utgangspunkt i Prognosesenterets tall, bidrar Enova med støtte til 37,5 prosent av alle nye igangsatte yrkesbygg. Dersom vi antar at markedet bygger lavenergibygg også uten støtte fra Enova, så nærmer vi oss kanskje en markedsandel på 50 prosent av alle nybygg i 2014 som bygges med en bedre energistandard enn forskriftskravet i TEK 10, sier Hemmingsen. 

Les også:  Rolige dager for energimerkerne

På grunn av en denne positive markedsutviklingen faset Enova derfor ut støtte til passivhus og lavenergibygg i fjor og ønsker nå å bidra til at markedet utvikler seg videre. 

– Innovative nybyggprosjekter nå kan søke om støtte på vårt programtilbud “støtte til energieffektive nybygg”, sier Hemmingsen.

Enova investerte samlet 734 millioner fordelt på nesten 600 prosjekt i yrkesbyggsektoren i 2013. 375 millioner kroner har gått til passivhus og lavenergibygg inklusiv rehabprosjekter til passivhus og lavenergibygg. 297 millioner kroner har gått til nybyggprosjekter på passivhus og lavenergibyggnivå.

Les også: Går i dybden og sparer tre mill. KWh

Les også: Sikter mot miljøtoppen

– Målet er minst like mange gode byggprosjekter i 2014. Det aller meste ønsker vi å bruke på energioppgradering av eksisterende bygg. Vi har derfor gjort ytterligere grep for å gjøre søknadsprosessen enklere og forutsigbar. Energioppgradering og videreutvikling av eksisterende bygningsmasse er et av våre største satsingsområder, understreker Hemmingsen.

Les også: To av tre bryter loven

Les også: 62 nybygg med energimerke A

Les også: Her er Norges beste miljøbygg

Powered by Labrador CMS