Bærum Frikirke dro prisen til himmels
Bærum Frikirke måtte gå høyt for å sikre seg «Ungdomshuset» på Stabekk: Tre millioner kroner ble salgsprisen, etter en prisantydning på 1,8 mill.
Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.
1,8 millioner kroner for 1005 kvadratmeter hus og 2,2 mål tomt i østre Bærum må være et kupp, skrev NæringsEiendom i forrige utgave, og siktet til annonseringen av «Ungdomshuset» på Stabekk. Det 70 år gamle huset trenger betydelig renovering, men et stort antall budgivere presset til slutt prisen opp til tre millioner kroner.– Prisantydningen var nok satt noe lavt, sier Eivind Bergem i Bærum Frikirke som fikk tilslaget på huset. Foreningen, som i dag har tilhold på Bekkestua, vil bruke det gamle huset i Skogveien som sitt nye kirkebygg.– Vi regner med å bruke et par millioner kroner på å sette i stand huset. Ellers passer bygget perfekt til vårt formål, og vi kommer ikke i konflikt med vernebestemmelsene som gjelder fasade eller forsamlingslokale.Interessen for eiendommen var i hvertfall enorm, men til slutt var det tre budgivere som hver hadde gitt et bud på tre millioner kroner. Selger kunne nok ha presset prisen ennå høyere opp, men valgte å få «riktig» kjøper fremfor å cashe inn ekstra kroner.
Villa til seks mill?
En leilighet i en gammel bærumsvilla gikk nylig for 2,4 mill. Huset er en tremannsbolig, og samlet bringer det total pris for hele huset opp i fem millioner kroner. Jernbanen er nærmeste nabo.
Gamle villaer er populære objekter blant mange huskjøpere. Nylig ble det lagt ut for salg en leilighet i en tremannsbolig sentralt på Stabekk for 1,850.000. Leiligheten ligger i andre etasje og har et boareal på 160 kvadratmeter. I tillegg tilhører en mindre hybel på 25 kvadratmeter i første etasje.Huset er fra 1918, men er betydelig oppusset og fremstår i meget bra stand. Eiendommen ligger sentralt på nedre Stabekk; med litt hell er man inne i Oslo sentrum på ti minutters kjøretid med egen bil.Interessen var stor for leiligheten, som til slutt ble klubbet for 2.405.000 kroner. Med utgangspunkt i boareal blir det en kvadratmeterpris på 13.000 kroner. Det er ikke mye for en strøken bolig i Bærum, men her bor man heller ikke for seg selv. Hybelleiligheten kan raskt leies ut for to til tre tusen kroner, men i tillegg kommer fellesutgifter på 1200 kroner i måneden. En stor ulempe er toget som passerer minst hvert kvarter noen få meter fra eiendommen. NSBs planer om å legge traseen i tunnel blir ikke til fordel for eierne av huset; blir nåværende planer gjennomført vil utløpet til tunnelen komme akkurat i linje med dette huset.
Utsikten
I dette tilfellet ligger også eiendommen kloss inntil en grusbane, som er i flittig bruk sommer som vinter. Både leiligheten og selve huset fremstår i særdeles god stand. Men dessverre er beboerne heftet med naboer som, vel – ikke later til å ha samme interesse for vedlikehold og ryddighet. Nærmeste nabobygg består av en falleferdig låve, mens andre har brukt hagen som lagerplass for diverse utrangerte motorkjøretøy.Oppsiktsvekkende blir det i hvert fall når vi ser huset under et. Hvis leiligheten i underetasjen er av noenlunde samme standard, dobles prisen på villaen. Ytterligere en leilighet finnes i tredje etasje, men det er begrenset boarealet av begrenset takhøyde. En pris på nærmere en million kroner for toppetasjen er kanskje ikke noen umulighet i dagens marked. Det bringer prisen på hele huset – alle tre etasjene leilighetene inklusive – opp i om lag fem millioner kroner. Det er mye penger for et hus, særlig når du er havnet midt i NSBs målgruppe for togreklame…
Færre, men større boliger
1996 ble 18.743 nye boliger påbegynt mot 20.011 i 1995. Det er en nedgang på seks prosent. Boligene er imidlertid blitt større enn førIgangsatte leiligheter i fjor hadde i gjennomsnitt et bruksareal på 130 kvadratmeter. I 1995 var tilsvarende tall 125 kvadratmeter. Gjennomsnittlig bruksareal per leilighet økte nesten for alle typer bygg i denne perioden. Bare leiligheter i nye vertikaldelte tomannsboliger og i tilbygg var i gjennomsnitt mindre i 1996 enn i 1995.Nedgangen i boligbyggingen varierer sterkt fra bygningstype til bygningstype. Tallet på igangsatte frittliggende eneboliger gikk opp fra 7031 i 1995 til 7131 i 1996. I samme periode ble tallet for igangsatte rekkehus mer enn halvert. Telemark og Sogn og Fjordane har størst nedgang i tallet på igangsatte boliger sammenlignet med 1995. I Telemark var nedgangen 41 prosent, mens nedgangen var 38 prosent i Sogn og Fjordane.
Brukte boliger 1996: Åtte prosent opp i pris
SSB?s prisindeks for brukte boliger viser en prisøkning på åtte prosent fra 1995 til 1996. Blokkleiligheter hadde størst økning i pris, og ble elleve prosent dyrere i denne perioden. Fra 3. til 4. kvartal i fjor steg prisene på brukte boliger med 2,2 prosent. Prisene på eneboliger og småhus endret seg lite. Prisene på blokkleiligheter gikk derimot opp 4,5 prosent i denne perioden. Størst økning var det i prissonen «resten av landet» som omfatter hele landet unntatt Oslo og Akershus og kommunene Stavanger, Bergen og Trondheim. I denne sonen var blokkleiligheter 5,2 prosent dyrere i 4. kvartal enn i 3. kvartal 1996. I samme perioden hadde Oslo med Bærum en prisøkning på 4,8 prosent og Akershus unntatt Bærum en prisøkning på 4,6 prosent.Gjennomsnittlige kvadrat-meterpriser for boliger omsatt i fritt salg i fjor var høyest i Oslo. I dette fylket var gjennomsnittlig kvadratmeterpris for eneboliger 8697 kroner, for småhus 8759 kroner og for blokkleiligheter 9910 kroner. For småhus følger så Akershus og Troms som begge hadde gjennomsnittlige kvadratmeterpriser over 7000 kroner. Også blokkleiligheter omsatt i Troms i fjor hadde høye priser. Utenom Oslo var det bare Akershus og Nord-Trøndelag som hadde høyere gjennomsnittlige kvadratmeterpriser for slike boliger enn Troms.A/L Norske Bolibyggelags Landsforbunds prisstatistikk for leiligheter i sameie viser en øknig i total omsetningspris på 4,8 prosent fra 3. til 4. kvartal i fjor. Alle regionene unntatt Trondheim har økning i prisene på slike boliger. Størst økning har Oslo.