Gjør hat-trick i eiendom

Publisert Sist oppdatert

I går ble det kjent at Entra Eiendom skal bygge et av verdens mest sikre datasentre i Fet Næringspark i Fet kommune, et område som tidligere gikk under navnet Heia Industriområde. Anlegget blir på over 30.000 kvadratmeter og skal bygges etappevis.

Selger av tomten er eiendomsutvikler Tom Hagen, som i en årrekke har utviklet eiendom på Romerike. Når han nå selger Fet-eiendommen til Entra Eiendom, ligger det an til at Hagen gjør sin tredje giganthandel på eiendom på Romerike. 

Les også: Rådmannen sablet ned

Fikk Coca Cola til LørenskogI 1997 var det Tom Hagen som sørget for at Coca Cola Drikker AS fikk bygge sitt produksjonsanlegg i Lørenskog. Tomten på 134,4 mål ble solgt av grunneier Kristian Nicolay Robsrud for 132,75 millioner kroner. Handelen ble regissert av Tom Hagen.

Les også: Satser ved E6

Ordnet salg til PostenSå, i 2006, solgte Robsrud 230 mål til Posten Norge. Denne tomten grenser for øvrig til Coca Cola-tomten. Også denne gangen var det Tom Hagen som hadde en aktiv rolle i kulissene.

Salgsprisen skal ha vært 220 millioner kroner. Romerikes Blad skrev i 2006 at Tom Hagen sannsynligvis satt igjen med minst 100 millioner kroner etter salget av disse store tomtene.

Mot hat-trickHagen svingte seg så rundt på jakt etter mulige områder for utvikling, og valget falt på Fet. I 1998 startet han forhandlinger med Fet kommune, og av møtepapirer i kommunestyret fra 2008 fremgår det at området Heia II ble solgt til Tom Hagen Eiendom for 21,3 millioner kroner.

Det totale arealet er på 570 mål, noe som tilsvarer en kvadratmeterpris på 37 kroner.

Les også: Planlegger 3,5 millioner kvadratmeter

Solgte arvesølvetRådmannen tilføyde i årsmeldingen i kommuneregnskapet at salget innebærer ”Et noe redusert driftsgrunnlag for framtida”.

For Tom Hagen, derimot, var dette starten på et driftsgrunnlag som på alle måter kan karakteriseres som gullkantet.

Over 500 målVerken Entra Eiendom eller Tom Hagen ønsker å opplyse hvor mye Fet-tomten er solgt for. Entras kommunikasjonssjef Cato Mørk skriver i en sms til Estate Nyheter at Entra totalt har kjøpt ”godt over 500 mål”. Han legger til at ”da omfatter det senteret samt planlagt industri rundt”. Dette innebærer altså at Entra i prinsippet har kjøpt hele Fet Næringspark av Tom Hagen.

Vil ikke kommentereEiendomsansvarlig Glenn Hartmann-Hansen i Tom Hagen Eiendom vil ikke engang svare på hvor stor Fet Næringspark er, ei heller bekrefte hvor stort areal som nå er solgt til Entra Eiendom. Hartmann-Hansen konstaterer at ”det har kokt her på kontoret i hele dag”, og henviser til sin sjef for videre kommentarer.

Tom Hagen understreker at han har arbeidet med utvikling av industriparken i en årrekke, og det derfor ikke er noen rask gevinst det er snakk om.

– Vi har arbeidet med næringsparken og denne tomten 15 år nå, sier Tom Hagen. Han avslår å kommentere Estate Nyheters regnestykker ytterligere.

Mangeganger´nPå sine egne nettsider reklamer Tom Hagen for byggeklare tomter i næringsparken fra 890 kroner per kvadratmeter. Det er imidlertid grunn til å tro at Hagen har innrømmet en betydelig rabatt når Entra har valgt å kjøpe hele området.

Eiendomsaktører Estate Nyheter har snakket med, antyder en salgspris på mellom 500 til 600 kroner per kvadratmeter. Dette er rundt 15 ganger mer enn Fet kommune forlangte per kvadratmeter da de solgte.

Les også: – Skal ikke bli lagerpark

KanongevinstGitt en tomtestørrelse på 500 mål, innebærer dette en salgssum på 250 millioner kroner, eller en kvart milliard kroner.

Tom Hagen har selvfølgelig hatt betydelige kostnader forbundet med utvikling av næringsparken.

Men med utgangspunkt i innkjøpspris fra Fet kommune av tomtearelet Heia II på 21 millioner kroner, sitter Hagen igjen med en gevinst på flere hundre millioner kroner. Det må kunne kalles tidenes gevinst på tomteareal.

Kan slappe av på en av hytteneHagen er kjent for mer enn eiendom på Romerike. Allerede på begynnelsen av 1990-tallet var han aktiv med hytteutvikling på Kvitfjell, og i årenes løp har han bygget et utall hytter, både for salg og utleie.

Denne virksomheten har også kastet en del penger av seg. Men det blir likevel peanøtter sammenlignet med den langsiktige strategens tredje store eiendomskule på Romerike.

Powered by Labrador CMS