Bolig

Venter oppgang i kjølvannet av milliardanlegg

Lenge før gigantfabrikken åpner ser bransjen følgene av den kommende utviklingen.

NYTT: Rømmetunet er ett av flere nye prosjekter i byen som forventer økt vekst fremover. Ill.: EM1
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

– I et forholdsvis lite marked som Orkanger vil den etableringen ha stor betydning for utvikling av eiendom og bolig. Vi har sett tilflytting allerede av folk som jobber på fabrikken, og flere kommer etter, sier avdelingsleder Marius Evjen i EiendomsMegler 1 Midt-Norge.

Fabrikken han snakker om er Norsk Kyllings gigantanlegg med en prislapp på to milliarder kroner, som bygges nå. Når den er oppe og går for fullt om et par års tid blir det arbeidsplassen til rundt 300 mennesker. I tillegg antas det at den vil ha stor innvirkning på nyetableringer i nabolaget.

LES OGSÅ: Tar seg ikke stoppe av korona, bygger 9.500 kvadratmeter handel og service

Marius Evjen, EiendomsMegler 1 Midt-Norge.

– Frem til rundt 2015 var nye boliger mangelvare her i byen, men i de seneste årene har det blitt bygd flere store prosjekter som har tatt igjen behovet. Vi har en attraktiv beliggenhet med Trondheim bare 40 minutter unna i tillegg til godt med arbeidsplasser. Jeg er helt klart optimist med tanke på videre vekst, påpeker han.

Selv om en god del innbyggere i Orkland kommune pendler til Trondheim for å jobbe, er det også en strøm av folk som kjører motsatt vei i samme ærend. Evjen tror det både blir flere av dem i tillegg til nye innflyttere.

LES OGSÅ: Her skal det bygges, virus eller ikke

– Hvor de vil bosette seg er litt vanskelig å spå, men jeg tipper en miks av folk som vil bo nær fabrikken og i områdene lenger unna. Det vil føre til større etterspørsel etter boliger som igjen tvinger frem mer bygging. Så gjenstår det å se om det blir bygd såpass mange boliger at prisnivået vil holde seg fornuftig, poengterer han.

– Hva mener kommunen om en slik vekst?

– Inntrykket er at de er veldig positive og har gode planer for både nyetablering av næringer og flere innbyggere. I de seneste årene har det blitt satset store penger på offentlig infrastruktur som skoler, idrettsanlegg, badeanlegg og andre tiltak. De gjør ikke slikt for moro skyld, sier han.

LES OGSÅ: Spanskesyken ga økonomisk smell, hva nå?

Evjen forteller også at i disse virustider er det fortsatt trøkk i boligmarkedet. I alle fall enn så lenge.

– Jeg trakk nettopp ut status for så langt i mars, og da viser tallene at det i totalmarkedet i vårt nedslagsfelt er ett salg mer enn i fjor, da vi hadde 481 solgte bruktboliger i Orkland kommune, Skaun kommune og Heim kommune. Så det selges fortsatt boliger og det er folk som trenger et sted å bo både i morgen og neste uke. Dessuten er prisene her godt under Trondheim, i alle fall på bruktmarkedet, sier han.

FAKTA

Orkland kommune i Trøndelag oppsto 01.01.2020 etter en sammenslåing av Orkdal, Meldal, Agdenes og en del av Snillfjord.
18.217 innbyggere.
Administrasjonssenteret Orkanger er et handelssentrum for 50.000 mennesker.

Isolert på Orkanger ble det i 2019 solgt 111 bruktboliger.
Snittpriser per kvadratmeter for Orkanger i 2019 var:
Enebolig: 23.395
Leilighet: 32.145
Rekkehus: 28.634

LES OGSÅ: Ser for seg 82.000 nye kvadratmeter

Antall solgte bruktboliger isolert på Orkanger så langt i år: 34 stk.
På samme tid i fjor var det til sammenligning solgt 21.

Snittpriser på nye leiligheter sentralt på Orkanger ligger rundt 50.000 kroner per kvm.

 

Senter-utleiere behøver ikke rystes av Malvik-dommen (+)
Juss
Koronaeffekten på eiendomsmarkedet
Aktuelt
Etablerer reiselivsgigant mens korona herjer (+)
Transaksjoner
Fører digital handelskrig mot korona – og det funker (+)
Aktuelt
Ansett en Mama for lunch
Play
Skjer'a? Få med deg alt. Bli abonnent her!
Eiendomsaktører og regjeringens støttepakke (+)
Juss
Har solgt for 1,7 milliarder hittil
Bolig
Kan bli første norske internasjonale vinner
Aktuelt
DNB med flere tiltak for eiendomsbransjen (+)
Aktuelt

Motta gratis nyhetsbrev fra estate

Få eiendomsnyheter alle hverdager, pluss en oppdatering over ukens viktigste og mest leste saker fra eiendomsbransjen hver lørdag.