Bolig

Legger opp til 82.000 kvadratmeter bolig

Kommunen eier 59 mål midt i et av byens største utviklingsområder. Her ser de for seg 1.000 nye boliger de neste årene.

ØDELAND: Her ser kommunen for seg 1.000 boliger og en helt ny bydel.
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Økern torgvei 6 i Oslo har siden 1957 vært regulert til torganlegg, men det varer ikke i mange år til. Kommunen som eier området startet arbeidet med omregulering tilbake i 2016, men før det kan bygges noe som helst vil de leie ut tomta og regner med byggestart i 2023/2024.

LES OGSÅ: Bygger ut nærsenteret for 150 mill

– Økern torg skal forvandles til boligområde med inntil 1.000 varierte boligtyper, små, bilfrie tverrgater, torg og sosiale møteplasser. I tillegg skal området få en 25 mål stor bydelspark hvor Refstadbekken igjen skal opp i dagen, sier kommunikasjonsrådgiver Jørgen Lie Furuholt i Eiendoms- og byfornyelsesetaten.

I tillegg vil kommunen ha en ny ungdomsskole og barnehage, og legger dessuten til rette for eventuell etablering av omsorgsboliger, sykehjem og studentboliger.

LES OGSÅ: Her kan det komme 25.000 nye kvadratmetre

– Vi planlegger i hovedsak for boliger, men i kombinasjon med innslag av aktive fasader som skal bidra til aktivitet på bakkenivå. For eksempel butikk eller kafé i første etasje. Slik planen ser ut nå legger den til rette for litt over 82.000 kvadratmeter bolig og 4.200 kvadratmeter næring, påpeker han.

Furuholt poengterer at studentboliger, omsorgog/eller sykehjem vil være som alternativ til en andel av boligmassen.

– Boligenes størrelse vil avgjøre antall boliger. Dersom det hverken blir etablert sykehjem, omsorg eller studentboliger åpner planen for ca. 1 000 boliger, sier han.

LES OGSÅ: Virus eller ikke, her skal det bygges

Sannsynlig blir boligfeltene som skal bygges for det ordinære boligmarkedet solgt. Og utbyggingstakten avhenger av markedet, men Furuholt antar at 1.000 boliger tar mellom 7 og 12 år å bygge.

– Vi kommer neppe til å utvikle alt i egen regi, men vil stå for de store offentlige tiltakene som skole, parken og eventuelt noe boligutvikling. Utover dette vil det være aktuelt med salg til private utviklere som skal realisere den vedtatte reguleringsplanen når vi kommer så langt. Dette vil vi klargjøre nærmere samtidig med reguleringsarbeidet, sier han.

LES OGSÅ: Bygger for 374 mill på øya

– Kan rimelige kommunale boliger her være et virkemiddel i å få lavere boligpriser i Oslo?

– Byrådet er opptatt av mulighetene for å legge til rette for en tredje boligsektor og vurderer dette når vi utvikler kommunal eiendom. De ulike modellene er aktuelle temaer for Økern torg. Vi utformer reguleringsplanen slik at det blir mulig å teste ut disse modellene på deler av planområdet, understreker han.

Senter-utleiere behøver ikke rystes av Malvik-dommen (+)
Juss
Koronaeffekten på eiendomsmarkedet
Aktuelt
Etablerer reiselivsgigant mens korona herjer (+)
Transaksjoner
Fører digital handelskrig mot korona – og det funker (+)
Aktuelt
Ansett en Mama for lunch
Play
Ikke gå glipp av noe! Meld deg på nyhetsbrev her!
Eiendomsaktører og regjeringens støttepakke (+)
Juss
Har solgt for 1,7 milliarder hittil
Bolig
Kan bli første norske internasjonale vinner
Aktuelt
DNB med flere tiltak for eiendomsbransjen (+)
Aktuelt

Motta gratis nyhetsbrev fra estate

Få eiendomsnyheter alle hverdager, pluss en oppdatering over ukens viktigste og mest leste saker fra eiendomsbransjen hver lørdag.