Aktuelt

Frykter at enda flere butikker dør

Kundene uteblir og inntektene faller bort. Samtidig går taksameteret på løpende utgifter.

FRYKT: Bransjen oplever kundeflukt og frykter butikkdød etter virusepidemien. Her fra IKEA nylig. Illustrasjonsfoto: Glen Widing
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Norges største private sysselsetter står foran sin mest dramatiske fase i etterkrigstiden.

I en fersk undersøkelse fra Virke, hovedorganisasjonen for handels- og tjenestenæringen, kommer det frem at 54 prosent av faghandelsvirksomhetene har gått til permitteringerav ansatte. Undersøkelsen indikerer at så mange som 8600 ansatte kan være permittert blant medlemmer i bransjen.

LES OGSÅ: Storeiere kjøper eiendomsaksjer

– Faghandelen opplever at kundene uteblir og inntektene faller bort. Samtidig går taksameteret på løpende utgifter, i en allerede hardt presset næring, sier administrerende direktør Ivar Horneland Kristensen i Vriek i en pressemelding, og han venter permitteringsrekord.

72 prosent av Virkes medlemsvirksomheter i faghandelen som har svart på undersøkelsen har planer om å permittere sine ansatte – 8.500 mennesker.

LES OGSÅ: – Mange gårdeiere står i en sterk posisjon

– Vi venter en permitteringsrekord i norsk handel som er helt uten sidestykke i etterkrigstiden. Det gjør meg svært urolig, understreker Horneland Kristensen.

– Det er en dramatisk utvikling fra time til time i denne bransjen. Jeg er redd for at koronaviruset vil forandre norsk faghandel for alltid, og at dette kan øke butikkdøden vi allerede har sett over flere år, sier han

LES OGSÅ: Oslo Met dumper Hemfosa

19 prosent av virksomhetene i faghandelen frykter at de ikke kan opprettholde virksomheten lengre enn to uker. Spesielt utsatt er butikker som selger klær, sko, blomster, gull og ur.

– Tiltakene fra norske politikere er bra, men jeg er redd for at de tar for lang tid før de når faghandelsvirksomhetene. Det er et akutt behov for å tilføre virksomhetene penger, og da bør innbetalt arbeidsgiveravgift for januar og februar tilbakeføres virksomhetene. Utleierne må også være sitt samfunnsansvar bevisst og senke og utsette leien fremover, hvis de fortsatt ønsker leietakere etter coronakrisen, sier Ivar Horneland Kristensen.

LES OGSÅ: Vil utvide med 7.000 kvadratmeter

 

La ut eneboliger for 105 millioner kroner (+)
Bolig
Nå vil boligutviklerne sikre boligsalget
Bolig
Pecunia fortsetter å utvide eiendommene (+)
Utvikling
– Lovende produksjonstall fra PBE i Oslo
Utvikling
Overrasket over nyboligsalget
Bolig
Skjer'a? Få med deg alt. Bli abonnent her!
Ny mann i Solon
Karriere
Oslo Finans kjøper to eiendommer (+)
Transaksjoner
Gammelt bygg i Stavanger blir moderne oase
Utvikling
Trekker forslag om forskrift om stengning av Kartverket (+)
Juss

Motta gratis nyhetsbrev fra estate

Få eiendomsnyheter alle hverdager, pluss en oppdatering over ukens viktigste og mest leste saker fra eiendomsbransjen hver lørdag.