FLYPLASS: Eierne vil betale 1,7 milliarder og mer for å få ny flyplass.

Legger 1,7 milliarder på bordet for ny flyplass

Hele regionen venter nå spent på det som skal bli selve motoren for vekst og utvikling.

Publisert Sist oppdatert

Styret i Polarsirkelen Lufthavnutvikling har innstilt på å tildele totalentreprisen for bygging av ny flyplass i Mo i Rana til Peab Anlegg med Hæhre Entreprenør som underleverandør, ifølge en pressemelding.

– Tildelingen er en avgjørende milepæl i arbeidet med å realisere det viktigste tiltaket for å skape vekst på tvers av kommunegrenser på Helgeland, sier administrerende direktør Henrik Johansen i Polarsirkelen Lufthavnutvikling.

LES OGSÅ: Boligøya er verdt to milliarder kroner

Flyplassen like øst for Mo i Rana skal bygges med lang rullebane, veier og tilliggende infrastruktur, terminalbygg, driftsbygg og tekniske anlegg. Planlagt byggestart er 1. august i år. Dette forutsetter at avtaler og beslutning om finansiering er på plass.

– Vi og Rana kommune er i en god dialog med Samferdselsdepartementet. Vi har tillit til at regjeringen bidrar til at en stortingsproposisjon behandles i tråd med våre felles ambisjoner om rask og effektiv framdrift, påpeker Johansen.

LES OGSÅ: Sammen for å løfte sentrum

Ordfører Geir Waage i Rana er godt fornøyd med at det nå er klart hvem som skal bygge flyplassen.

– Rana kommune bidrar betydelig i spleiselaget og som tilrettelegger. Stor flyplass vil bli den vekstmotoren Helgeland trenger for å øke sysselsetting og folketall. Vi vet at den vil gi vår region en helt ny tilgjengelighet til resten av Norge og verden, poengterer han.

LES OGSÅ: Nå skal den siste indrefileten i byen bebygges

Totalkontrakten utgjør ca. 1,7 milliarder kroner før moms, i tillegg til byggherrekostnader og noe forberedende arbeider i terrenget.

Det er over 40 år siden sist det ble bygd en regional stamflyplass i Norge. Det har vært behov for å tenke nytt, inspirert av Nye Veiers metoder.

– Vi har vært så heldige å trekke veksler på kunnskap og erfaringer fra ledende personell i Nye Veier og Scandinavian Mountains Airport som like før jul åpnet en flyplass med om lag samme dimensjoner og ytelser i Sälen i Sverige. Polarsirkelen lufthavnutvikling har også fått på plass et prosjektteam som har gjort en strålende jobb og som blir med videre inn i utbyggingsfasen, sier Henrik Johansen.

Powered by Labrador CMS