Utvikling

Forventer moderat vekst i nybygging av boliger

Ved inngangen til et nytt tiår ser det skandinaviske entreprenørmarkedet mer stabilt ut enn på lenge. I 2020 venter Veidekke et jevnt, relativt høyt aktivitetsnivå.

STABILT: Veidekke forventer stabil boligbygging i Skandinavia. Ill.: Øvre Steinaunet
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

De største svingningene ser inntil videre ut til å være passert i det svært konjunkturfølsomme boligmarkedet.

– I de fleste store byregionene er det moderat prisvekst og et høyt antall transaksjoner i bruktboligmarkedet. Men det er også en jevn økning i salget av nye boliger, og ifølge statistikkbyråene er byggekostnadene i ferd med å flate ut, sier analysedirektør Kristoffer Eide Hoen i Veidekke i en pressemelding.

LEDS OGSÅ: Vil mer enn doble antallet boliger i kjempeprosjekt

Anlegg og blokk dominerer i entreprenørmarkedet i Skandinavia, som i 2018 var på 660 milliarder kroner. Da er ikke eneboliger og fritidsboliger medregnet (140 milliarder), heller ikke primærnæring (20–30 milliarder), rehabilitering og oppussing i privat regi.

For et par år siden ble det igangsatt bygging av ekstremt mange boliger i og omkring Oslo og Stockholm. Nå er antallet langt mindre, og det bidrar til at tilbudet av usolgte prosjektleiligheter er blitt mer stabilt – og til dels går ned.

– Med dette bakteppet bør vi i 2020 kunne forvente moderat vekst i nybygging av boliger i Oslo og Stockholm og jevnt over stabil boligbygging ellers i Skandinavia, sier Hoen.

For entreprenørmarkedet ellers peker Hoen på to segmenter det er særlig verd å følge ved inngangen til 2020:

LES OGSÅ: Prosjektet til 450 mill er minst ett år forsinket

– Banemarkedet og helserelaterte bygg er drevet frem av tydelige ambisjoner og offentlig finansiering, og i begge disse segmentene vil aktiviteten øke kraftig. Det er også økende aktivitet innen private yrkesbygg for industri og logistikk, men etter 2020 venter vi at svakere generelle konjunkturer kan dempe videre vekst i dette segmentet, påpeker Hoen.

Veidekke melder at generelt er de underliggende drivkreftene i markedet gode, noe renteutsiktene fremover understøtter.

– Slik vi ser det, ligger den største risikoen i svake internasjonale konjunkturer som vi tidligere har sett kan påvirke investeringsviljen i bedriftene og psykologien i boligmarkedet. Men ut fra hva vi vet i dag, ser vi positivt på entreprenørmarkedet for de nærmeste årene, poengterer han.

1 700 færre boliger på Skøyen (+)
Bolig
Veidekke vurderer å selge eiendomsdelen (+)
Transaksjoner
Skogluft vil revolusjonere kontoret
Play
Aspelin Ramm tar ned risikoen i rehabilitering
Tech
Ny sjef i Vestaksen
Karriere
Ikke gå glipp av noe! Meld deg på nyhetsbrev her!
Sterkt fra Selvaag Bolig
Aktuelt
Eiendomsfirma begjært konkurs etter pengekrangel (+)
Analyse
NRK-avklaring drøyer ut
Bolig
Nesten 50 mill i pluss på tre år (+)
Analyse

Motta gratis nyhetsbrev fra estate

Få eiendomsnyheter alle hverdager, pluss en oppdatering over ukens viktigste og mest leste saker fra eiendomsbransjen hver lørdag.