Aktuelt

Eiendomsselskapene utfordres

Eiendomsselskapenes forretningsmodell utfordres av leietakernes krav om økt fleksibilitet og nye aktører som tilbyr kontor som service.

TILPASNINGER: Gårdeierne må tilpasse seg kravene om større fleksibilitet fra leietakerne. Illustrasjonsfoto fra Bjørvika.
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Det er i sin ferske rapport Nordic Office at Cushman & Wakefield tar for seg kontortrender og utfordringer i bransjen.

Eiendomsrådgiveren slår fast at gårdeierne i Norden har tjent godt på sterke underliggende økonomier og solid leievekst, og da kanskje særlig i hovedstedene. Men gårdeierne foretrekker å tegne lange leieavtaler, og nå blir deres tradisjonelle businessmodeller utfordret av endrede krav fra leietakere, mer intens konkurranse fra tilbydere av kontor som service og bruk av ny teknologi.

Blant de største utfordringene som trekkes frem, er ønsket om mer fleksibilitet fra leietakerne. Med mer fleksible leiekontrakter, må gårdeierne justere sin forretningsdrift. Samtidig opplever også leietakere at de må bli mer fleksible. De må finne og beholde de største talentene og jobbe med å øke produktiviteten gjennom innovasjon og god drift. Leietakerne må også jobbe kontinuerlig med å kutte kostnader og få opp fleksibiliteten i et usikkert marked. Utfordringen er å balansere disse målene, som kan være i direkte motstrid til hverandre og som utfordres når man skal tegne en leieavtale.

Cushman & Wakefield mener at kravene til fleksibilitet ikke trenger å være negativt for gårdeiere, som foretrekker lange leiekontrakter. Det gir muligheter for å jobbe kontinuerlig med leiekonseptene og dermed tilby et bedre leieprodukt. «Et svar på denne utfordringen kan sannsynligvis være å tilby et bredere produkttilbud enn hva de gjør i dag, inkludert å allokere en del av deres portefølje til coworking. Enten gjennom å utvikle ekspertisen internt eller ved å teame opp med en eksisterende coworking-aktør. Fra USA ser vi at investorene er komfortable med at 15 til 30 prosent av bygningen er allokert til leietakere innenfor coworking uten at dette har noen effekt på verdsettelsene», skriver Cushman & Wakefield i rapporten.

Cushman & Wakefield skriver at gårdeiere vurderer tre potensielle strategier når det gjelder coworking: Inngå partnerskap med en tilbyder, kjøpe en operatør eller starte opp deres egne fleksible virksomhet. For mange innebærer dette å tilby kortere og mer fleksible leieavtaler heller enn å ta et stort skritt inn i sektoren. «Mange operatørers bekymring er at gårdeierne er i en bedre posisjon til å ekspandere, siden de allerede eier eiendommen og har skala, finansiering og fleksibilitet nok til å ta på seg risikoen», skriver Cushman & Wakefield.

Med en sterkere individualisme i samfunnet, må gårdeiere også strekke seg lenger når det gjelder å tilfredsstille leietakerne helt nede på individnivå.


Se også Estate Play, med Anders Solaas fra Cushman & Wakefield, som vil bort fra «gårsdagens kravspek».

Byggherrehjørnet: Ansvar for offentlige tillatelser i totalentrepriser
Juss
Fredensborg kjøper 83 mål for utvikling (+)
Utvikling
Her har det vært restaurantdrift i 50 år. Nå slår Oslo tingrett fast at en eiendomsmegler kan overta lokalene (+)
Analyse
PBE med helomvending på Vålerenga
Utvikling
Startet året med salg, men kjøpelysten er der fortsatt (+)
Transaksjoner
Ikke gå glipp av noe! Meld deg på nyhetsbrev her!
Oslo Finans kjøpte handelsportefølje
Transaksjoner
Her kan det komme 460 boliger (+)
Bolig
Støtter seg mer og mer på digitale verktøy (+)
Tech
Enorme endringer i handelen
Play

Motta gratis nyhetsbrev fra estate

Få eiendomsnyheter alle hverdager, pluss en oppdatering over ukens viktigste og mest leste saker fra eiendomsbransjen hver lørdag.