Aktuelt

Eiendomsselskapene utfordres

Eiendomsselskapenes forretningsmodell utfordres av leietakernes krav om økt fleksibilitet og nye aktører som tilbyr kontor som service.

TILPASNINGER: Gårdeierne må tilpasse seg kravene om større fleksibilitet fra leietakerne. Illustrasjonsfoto fra Bjørvika.
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Det er i sin ferske rapport Nordic Office at Cushman & Wakefield tar for seg kontortrender og utfordringer i bransjen.

Eiendomsrådgiveren slår fast at gårdeierne i Norden har tjent godt på sterke underliggende økonomier og solid leievekst, og da kanskje særlig i hovedstedene. Men gårdeierne foretrekker å tegne lange leieavtaler, og nå blir deres tradisjonelle businessmodeller utfordret av endrede krav fra leietakere, mer intens konkurranse fra tilbydere av kontor som service og bruk av ny teknologi.

Blant de største utfordringene som trekkes frem, er ønsket om mer fleksibilitet fra leietakerne. Med mer fleksible leiekontrakter, må gårdeierne justere sin forretningsdrift. Samtidig opplever også leietakere at de må bli mer fleksible. De må finne og beholde de største talentene og jobbe med å øke produktiviteten gjennom innovasjon og god drift. Leietakerne må også jobbe kontinuerlig med å kutte kostnader og få opp fleksibiliteten i et usikkert marked. Utfordringen er å balansere disse målene, som kan være i direkte motstrid til hverandre og som utfordres når man skal tegne en leieavtale.

Cushman & Wakefield mener at kravene til fleksibilitet ikke trenger å være negativt for gårdeiere, som foretrekker lange leiekontrakter. Det gir muligheter for å jobbe kontinuerlig med leiekonseptene og dermed tilby et bedre leieprodukt. «Et svar på denne utfordringen kan sannsynligvis være å tilby et bredere produkttilbud enn hva de gjør i dag, inkludert å allokere en del av deres portefølje til coworking. Enten gjennom å utvikle ekspertisen internt eller ved å teame opp med en eksisterende coworking-aktør. Fra USA ser vi at investorene er komfortable med at 15 til 30 prosent av bygningen er allokert til leietakere innenfor coworking uten at dette har noen effekt på verdsettelsene», skriver Cushman & Wakefield i rapporten.

Cushman & Wakefield skriver at gårdeiere vurderer tre potensielle strategier når det gjelder coworking: Inngå partnerskap med en tilbyder, kjøpe en operatør eller starte opp deres egne fleksible virksomhet. For mange innebærer dette å tilby kortere og mer fleksible leieavtaler heller enn å ta et stort skritt inn i sektoren. «Mange operatørers bekymring er at gårdeierne er i en bedre posisjon til å ekspandere, siden de allerede eier eiendommen og har skala, finansiering og fleksibilitet nok til å ta på seg risikoen», skriver Cushman & Wakefield.

Med en sterkere individualisme i samfunnet, må gårdeiere også strekke seg lenger når det gjelder å tilfredsstille leietakerne helt nede på individnivå.


Se også Estate Play, med Anders Solaas fra Cushman & Wakefield, som vil bort fra «gårsdagens kravspek».

Ny regionleder i Oslo
Karriere
Advarer gårdeiere etter utelivssuksess
Play
– Alle snakker om «flyskam», men dere står jo for 40 prosent av verdens CO2-utslipp
Tech
Ukens tips: Ekspropriasjon og rettslig vern
Juss
Kjøperen av Carew-eiendommen tredoblet overskuddet (+)
Analyse
Les Estate Magasin digitalt Bli PLUSS-abonnent her!
Selger for 1,6 milliarder
Transaksjoner
Byggherrehjørnet: Force majeure i entrepriseforhold
Juss
109 leiligheter for 500 millioner (+)
Bolig
Langer ut mot Byantikvaren
Utvikling

Motta gratis nyhetsbrev fra estate

Få eiendomsnyheter alle hverdager, pluss en oppdatering over ukens viktigste og mest leste saker fra eiendomsbransjen hver lørdag.