Aktuelt

Lavere yield og høyere belåning

Miljøsertifiserte bygg gir både lavere yield og muligheter for høyere belåningsgrad. Det slår godt ut på egenkapitalavkastningen til investorene.

REGNER HJEM MILJØBYGG: Olav Løvstad ser økt avkastning for investorene som eier miljøsertifiserte bygg. Foto: Mellingsater/Larsen
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Det var på Eiendomsdagen til DNB sist torsdag at leder for seksjon Eiendom & Entreprenær i DNB, Olav Løvstad, gikk gjennom finansieringsmarkedet for næringseiendom. Han mener noe av det som er bra med det norske eiendomsmarkedet, er at det er mange kilder til finansiering.

– En av grunnene til det høye transaksjonsvolumet i Norge de seneste årene, er at det er bra med finansieringskilder, sier Løvstad og viser til at obligasjonsfinansiering tar unna et relativt stort volum.

Ifølge Løvstad sto obligasjoner for finansieringen av transaksjoner verdt 27 milliarder kroner i fjor. Hittil i år har obligasjoner tatt unna 14 milliarder. Det ventes et transaksjonsvolum på 80-90 milliarder i år, noe som er omtrent på linje med fjoråret.

– En av trendene vi ser går på bærekraft. Vi har vært opptatt av dette hele tiden, men det har kommet enda mer opp på agendaen nå. Alle kunder hos DNB vurderes nå i et ESG-perspektiv, sier Løvstad.

ESG er forkortelsen for «Environmental, Social and Governance» og innebærer at DNB bruker kriterier som miljø, sosiale forhold og selskapsstyring når det gir lån.

– Miljøsertifisering lønner seg. DNB Næringsmeglings investorundersøkelse viser at investorene er villig til å gå ned 22 basispunkter på yielden dersom eiendommen var miljøsertifisert. Dette gir sammen med muligheter for økt låneutmåling økt avkastning på egenkapitalen for eiendomsinvestorene, sier Løvstad.

Han viste frem et tenkt eksempel med en eiendom med en yield på 4,8 prosent og en verdi på 875 millioner kroner. Egenkapitalgevinsten går opp fra 71 til 80 prosent når investorene gir lavere yield på grunn av miljøsertifisering. Dersom miljøsertifiseringen samtidig gjør at belåningsgraden kan økes fra 60 til 65 prosent, blir egenkapitalavkastningen 91 prosent.

– Vi har satt i gang og jobbet en stund med kriterier for grønne lån. Vi har en ambisjon om at vi innen 2025 skal ha finansiert i størrelsesorden 130 milliarder kroner i grønne lån, fortsetter Løvstad, og legger til at det er snakk om minst Breeam NOR Very Good og energiklasse A eller B.


Se også Olav Løvstad snakke om finansiering av miljøbygg på Estate Play her:

Advarer gårdeiere etter utelivssuksess
Play
– Alle snakker om «flyskam», men dere står jo for 40 prosent av verdens CO2-utslipp
Tech
Ukens tips: Ekspropriasjon og rettslig vern
Juss
Kjøperen av Carew-eiendommen tredoblet overskuddet (+)
Analyse
Selger for 1,6 milliarder
Transaksjoner
Les Estate Magasin digitalt Bli PLUSS-abonnent her!
Byggherrehjørnet: Force majeure i entrepriseforhold
Juss
109 leiligheter for 500 millioner (+)
Bolig
Langer ut mot Byantikvaren
Utvikling
Ønsker å endre lov om kommunal forkjøpsrett til leiegårder
Juss

Motta gratis nyhetsbrev fra estate

Få eiendomsnyheter alle hverdager, pluss en oppdatering over ukens viktigste og mest leste saker fra eiendomsbransjen hver lørdag.