Bolig

Nok et gigantisk milliardprosjekt

De 300 – 350 leilighetene som nå er under regulering og konseptutvikling, er bare begynnelsen.

STORT: Glombo i Fredrikstad er i dag et fraflyttet næringsområde. I årene som kommer skal det bygges hundrevis av leiligheter der. Ill.: Værste
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

For snart 20 år siden sa Fredrikstad kommune nei da utviklingsselskapet Værste ville bygge 68 leiligheter i vannkanten på Glombo på Kråkerøy. Dette området ligger noen hundre meter fra Fredrikstad Mekaniske Verksted som nå blir transformert til en urban bydel. I 2017 ble det stopp nok en gang, da for planen om seks boligblokker med opptil 16 etasjer samme sted etter at grossisten Stene Stål og Værste hadde innledet samarbeid om boligutvikling.

– Hensikten med planarbeidet er å regulere næringsarealene til boligformål og utvikle et boligprosjekt, skrev de blant annet i saken.

LES OGSÅ: Aker Brygge blir pinglete i forhold

Ordfører derimot frarådet formannskapet i november 2017 at selskapene fikk starte privat detaljregulering før rammene for transformasjon av hele FMV-Vest hadde blitt vurdert.

Hans innstilling ble enstemmig vedtatt, men det betyr ikke at Værste og Stene Stål satte seg på gjerdet. Nå er de i gang igjen, og vil bruke 900 millioner kroner på å bygge opp mot 350 blokkleiligheter.

Adm. Direktør Trond Delbekk i Værste sier nå at Stene Stål Gjenvinning har flyttet etter et langvarig ønske fra kommunen særlig på grunn av støy og transportaktivitet.

– Naboområdene er boliger og selv om kommunen har ønsket boligutvikling måtte området omreguleres til næring, og det ønsket planmyndighetene først skulle skje gjennom rullering av arealdelen i ny kommuneplan. Første utkast i den gir føringer om at næring skal flyttes til andre områder. Derfor igangsetter vi nå en ny plansak, og den er ønsket, påpeker han.

LES OGSÅ: Nærmere sjøen kommer du ikke uten båt

Utviklerne ønsker nå en prosessledende beslutning for å få føringer på faktorer som utnyttelse og høyder. Men de planlegger ikke noe næring på Glombo.

– Vi vil deretter i høst starte detaljreguleringen. Normalt kan da salg og bygging startes høsten 2020. Området bygges som en ny destinasjon i ytterkant av Værste og vi tror det vil være attraktivt for kjøpere som gjerne vil ha litt avstand til byen, men samtidig ha gåavstand. Gitt at markedet holder seg på dagens nivå forventer vi å bruke fire til seks år på prosjektet, sier Delbekk.

Dette prosjektet er på ca. 23 mål, men direkte tilliggende et friområde på samme størrelse, et ballastområde for tidligere seilskip med fremmede og sjeldne planter som kom dit da de tømte ballastvannet.

LES OGSÅ: Fabrikken må vike for leiligheter

– Hele Glombo-området er over 100 mål og vi planlegger å bygge 1.000-1.500 boliger etappevis i tillegg til skole og barnehager. Vi har nå levert forslag på seks blokker med varierende høyder fra seks til 12 etasjer. Om kommunen beslutter lavere høyder vil vi omarbeide planen til en lavere og derav tettere bebyggelse. Vi synes det er synd, men tilpasser oss selvsagt. Målet for arealutnyttelse er uansett omforent på ca 140 prosent, poengterer han.

Utviklerne har dessuten mer enn bare boliger i tankene.

– Stene Stål har allerede bygget dypvannskai her, og kommunen har i forslag til ny arealplan lagt opp til båtanlegg rundt hele Glomboområdet. Vi vil anlegge promenader og gang/sykkelveier slik at det spesielle ballastområdet og de sjønære områdene kan brukes av hele befolkningen, understreker direktøren.

LES OGSÅ: Fikk jobben med å selge kommunale eiendommer i tre kommuner 

– Klarer markedet i Fredrikstad å absorbere disse boligene i tillegg til alle de andre som bygges/planlegges?

– Markedet er godt, men de to siste årene er det bygget klart færre boliger i byområdet enn målet til kommunen, og hva etterspørselen tilsier. Det har medført en særlig høy prisøkning de siste årene. Boligproduksjonen som var klart lavere i 2018 per innbygger enn både Moss og Sarpsborg, og må derfor opp. Vi vil bygge ut Glombo basert på etterspørselen, slutter Trond Delbekk.

Estate med podcast
Aktuelt
– Det er mange sinte kreditorer
Aktuelt
Nok et selskap vakler etter eiendomskollaps (+)
Analyse
UTLEIERS ABC – Del 30 – Bilag
Juss
Npro ansetter prosjektdirektør
Karriere
Ikke gå glipp av noe! Meld deg på nyhetsbrev her!
Sitter igjen med millionregning etter eiendomskonkurs (+)
Analyse
Har milliardene – jakter partnere
Transaksjoner
Syndikatene kjøper mest og nå kommer livselskapene
Transaksjoner
Realkapital Investor går for nybygg i Ski (+)
Utvikling

Motta gratis nyhetsbrev fra estate

Få eiendomsnyheter alle hverdager, pluss en oppdatering over ukens viktigste og mest leste saker fra eiendomsbransjen hver lørdag.