Aktuelt

Byggenæringen passerer 500 milliarder kroner

Prognoser for byggenæringen viser fortsatt vekst i årene fremover, selv om 2018 ble et hvileskjær.

STORE SUMMER: Byggenæringen passerer 500 milliarder, viser BNLs markedsrapport fra juni 2019. Foto: BNL
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

– Etter mange år med sterk vekst roet markedet seg litt i 2018. Mangel på arbeidskraft og høyere rente dempet aktiviteten, sier administrerende direktør Jon Sandnes i Byggenæringens Landsforening i en pressemelding.

Prognosesenteret har utarbeidet markedsrapport for BNL – en gjennomgang av utsiktene for norsk økonomi og de norske bygge- og anleggsmarkedene med prognoser for perioden 2019 til 2021. I år ventes markedet vokse til 490 milliarder 2018-kroner. Det er igjen ventet sterk volumvekst opp mot fem prosent i 2019. Veksten er drevet av store offentlige investeringer innen anlegg og yrkesbygg.

LES OGSÅ: Store planer for byens indrefilet

– Prognosene viser at veksten nå først og fremst kommer fra jernbanesektoren og nye sykehus, men det igangsettes og selges fortsatt mange boliger, påpeker Sandnes.

ROT-markedene (rehabilitering, oppussing og tilbygg) ventes å øke forsiktig i år.

– Økte renter vil påvirke markedene, men høy sysselsetting og reallønnsvekst sikrer vekst i det private oppussingsmarkedet, sier Sandnes.

Prosjektinformasjon antyder at anleggsmarkedet får svakere vekst i 2020, hovedsakelig fordi flere store veiprosjekter har blitt forskjøvet til 2021.

LES OGSÅ: Adjø fabrikk, hallo 900 leiligheter

– Den politiske risikoen har økt i samferdselsprosjektene. Nå er det viktig at NTP følges opp slik at kapasiteten i markedet kan opprettholdes, sier Sandnes.

Flere bedrifter har rapportert om dårligere tall og spesielt i anleggsmarkedet sliter mange bedrifter med å tjene penger.

– Bestillerkompetanse hos byggherre og kompetanse hos leverandørene vil være nøkkelen. Bruk av ny teknologi og digitale verktøy vil få opp marginene i næringen. Mange lykkes, men fortsatt er det for mange bedrifter som ikke tjener penger, avslutter Sandnes.

Terje Stykkets eiendomssatsning går så det suser (+)
Analyse
Bygger for over en milliard i Baltikum (+)
Utvikling
Bygger nytt for DNB
Utvikling
Hadrian henter fra PEAB
Karriere
– Det største boligpotensialet i landet (+)
Utvikling
Oppdaterte eiendomsnyheter hver morgen kl 07.05 Meld deg på gratis nyhetsbrev her!
Her har OBOS bygd en by i byen
Play
Lever godt på snøen som falt i forfjor(+)
Analyse
Ukens Tips: Escrow-avtaler
Juss
Ukens profil: Var keeper for Odd i 15 år (+)
Karriere