Utvikling

Store planer for byens indrefilet

Sykehuset flytter om seks år. Dagens sykehustomt skal deretter transformeres til noe ganske annet.

STORT: Et område på rundt 100 mål i Drammen skal utvikles når sykehuset flyttes om fem, seks år. Foto: Birgitte Simensen Berg/Drammen kommune
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Drammen sykehus skal flytte til Brakerøya i 2025 og den eksisterende sykehustomta på 100 mål skal selges for bidra til finansieringen av nytt sykehus. Kommunen og Vestre Viken helseforetak inngikk derfor i fjor en intensjonsavtale om gjennomføring av et parallelloppdrag som skal danne grunnlaget for en helhetlig utvikling av dette området.

I januar ble det ble signert kontrakter med fire arkitektteam som har arbeidet med løsninger for etterbruken. Parallelloppdraget er gjennomført i samarbeid med FutureBuilt som er et forbildeprogram for klimavennlige bygg og byområder. Nå inviterer dette trekløveret til utstilling i rådhuset der offentligheten kan se forslagene.

LES OGSÅ: Skal gi nytt liv til den gamle og grå betongklossen

– Oppdraget skal danne grunnlaget for en helhetlig utvikling av det jeg mener er byens indrefilet på cirka 100 mål. Oppdragsgiver står fritt til å bruke de beste elementene fra hvert bidrag og sette dem sammen til en helhetlig områdeutvikling, sa ordfører Tore Opdal Hansen da utstillingen ble åpnet nylig.

Utstillingen blir stående i hele sommer, ifølge kommunens nettside

– Vestre Viken er den største tomteeieren. Da vi signerte avtalen med kommunen om dette parallelloppdraget i fjor, var vi opptatt av å sikre fremtidsrettet bruk. Det føler vi er ivaretatt og vi ser det er utviklet flere gode løsninger som viser at området blir attraktivt for bolig- og næringsformål, sa direktør Finn Egil Holm om eiendommen som er verdsatt til 600 millioner kroner.

Sykehuset er påbygd og endret flere ganger. Den største utvidelsen var byggingen av sentralblokka med 14 etasjer, som siden har stått der som et signalbygg. Ingen av arkitektteamene ønsker å fjerne denne.

LES OGSÅ: 800 leiligheter på 280 mål

– Vi er spesielt fornøyde med at det har kommet gode innspill på hvordan den kan bevares og utvikles gjennom annen bruk – herunder boliger, melder kommunen.

De fire teamene er:
Nordic og Norconsult.
Powerhouse Company, Skajaa arkitektkontor, Bollinger+Grohmann ingeniører, Multiconsult og Urgent agency.
Arkitema architects, Dronniga Landskap, Civitas og Cowi.
Fragment, Vill urbanisme, Vill energi, Økologi og Bærekraft, Nabolagshager, Trøbbelskyter og Hoi, samt arkitekt Einar Lunøe.

Blant forslagene foreslås det å skjære av toppen av blokka, og gjenbruke resten til leiligheter, skole og barnehage. Noen vil splitte bygget i to på tvers eller langs, eller lage leiligheter med flott utsikt og med balkonger. Det foreslås å vide bygget ut i bredden, lage blokka lavere og få matproduksjon på taket. Andre snakker om forskjellige fasademuligheter, for eksempel grønne vekster i og på bygningskroppen. Andre igjen har fokus på gående, syklende og kollektivtrafikk, og det er nevnt smale gater med småhus og leilighetsbygg med mange grøntområder.

– Det er veldig spennende å se hva som er mulig å få til på dagens sykehustomt. Det er viktig å få en fremtidsrettet etterbruk og eiendommen må sees i sammenheng med det området den ligger, sier administrerende direktør Nils Fr. Wisløff i Vestre Viken.

Sykehusområdet i Drammen kan bli Norges mest bærekraftige boområde med cirka 3.400 innbyggere, grønt og bortimot bilfritt. Hva som blir bygd der når den tiden kommer, gjenstår imidlertid å se.


Se også Bane NOR Eiendom fortelle om sitt nye prosjekt i Drammen:

Nasjonalromantikken blomstrer på taket
Aktuelt
Kan bygge 8300 boliger
Bolig
Bygger 8.500 kvadratmeter i seks etasjer
Bolig
Dobler antall leiligheter i kommunen
Bolig
Sommersatsing styrker eiendomsprisene
Aktuelt
Få ferske eiendomsnyheter hver morgen! Meld deg på gratis nyhetsbrev her!
Nytt fond jakter halvannen milliard
Aktuelt
Bøhler og Hagen dropper boliger
Utvikling
Syndikeringsaktør tjente 44 mill. (+)
Analyse
Kjøpte utleieboliger – skal pusse opp og selge (+)
Transaksjoner