Aktuelt

Flykter fra høye leiepriser i sentrum

Siden 2011 har offentlige leietakere med et samlet areal på 135 000 kvadratmeter flyttet fra Oslo sentrum til randsonen. Samtidig fortsetter leieprisene å stige i sentrum.

LEIEPRISENE VIDERE OPPOVER: Analysesjef Ragnar Eggen i Akershus Eiendom venter leieprisvekst på over 10 prosent i Oslo sentrum i 2019. Foto: Nyebilder.
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

– Vi opplever et veldig sterkt marked. Det er stor aktivitet på alle fronter. Akershus Eiendom har veldig mye å gjøre, men vi er samtidig klare for å gjøre mer, sa daglig leder Petter Nylend da han ønsket over 300 eiendomsfolk velkommen til presentasjonen av markedsrapporten for første halvår.

Det er et hett transaksjonsmarked og et godt utleiemarked som ligger til grunn for de gode tidene i selskapet. Analysesjef Ragnar Eggen spår leieprisoppgang i sentrum det neste året.

– Vi tror på over 10 prosent økning i sentrum. Men leieprisene vil ikke vokse like sterkt i 2020, med unntak av i Bjørvika. Leieprisene i Vika og Aker Brygge er nå på 4600 kroner per kvadratmeter, sier Eggen.

Ifølge Akershus Eiendom har VIA-prosjektet i Ruseløkkveien 26 notert seg leiepriser helt opp til 6000 kroner per kvadratmeter.

De stigende leieprisene i sentrum har bidratt til at stadig flere offentlige leietakere flytter til rimeligere områder utenfor sentrum. Blant annet har UDI signert en stor leiekontrakt på nesten 16 000 kvadratmeter i nybyggprosjektet Valle View på Helsfyr.

– Siden 2011 har offentlige leietakere med 135 000 kvadratmeter flyttet fra sentrum til randsonen, sier Eggen.

Akershus Eiendoms årlige flytteundersøkelse viser at flesteparten av leietakerne foretrekker å bli boende i de områdene de er i dag. Undersøkelsen, som er foretatt blant 80 leietakere på flyttefot (165 000 kvadratmeter), viser at 90 prosent av leietakere som holdt til i Oslo vest (målt etter areal) ble værende i Oslo vest i 2018.

80 prosent av leietakerne i Oslo øst ble i Oslo øst, mens 81 prosent av leietakerne i sentrum ble i sentrum. Det er nesten ingen som flytter fra vest til øst (0 kvadratmeter) og omvendt (800 kvadratmeter).

Leietakere med 3700 kvadratmeter flyttet fra vest til sentrum, mens 11 900 kvadratmeter tok veien fra sentrum til vest. Fra sentrum til øst flyttet 2000 leietakere med 2000 kvadratmeter areal i 2018, mens leietakere med 8700 kvadratmeter flyttet fra øst til sentrum.


Se hva Akershus Eiendom-sjef Petter Nylend sa til Estate Play om selskapets planer i 2019 i forbindelse med MIPIM 2019:

Ukens profil: Fikk sluttpakke – havnet i eiendom (+)
Karriere
Nå skal milliardprosjektet bygges
Utvikling
Solgte til Bergesen-familien (+)
Transaksjoner
Skeptisk til Tollefsen-prosjekt (+)
Bolig
Ny sjef hos Enerhaugen
Karriere
Les alle PLUSS sakene! Klikk her!
– Vi skal ikke selge mer, snarere tvert imot (+)
Analyse
Utstillingsplassen Eiendom sikter mot rekordresultat i år (+)
Analyse
Markedsplassen fra A til Å innen ombruk
Play
Startskuddet har gått for den nye bydelen (+)
Bolig