Bolig

Tusenvis av nye sentrumsboliger

Nå har utbyggerne kastet sine øyne på kommunen lengst sør i Akershus. Her skal de bruke milliarder av kroner i årene som kommer.

THON: Først ut i sentrumsutviklingen er Thons Wessel Park.
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

– Potensielt kan det bli en dobling av folketallet. Jeg tror ikke det blir bygd 6.700 boliger som er boligreserven sentralt i Vestby, men flere tusen blir det. I tillegg skal det bygges mye utenfor sentrum også, sier rådmann Sjur Authen.

Vestby kommune med 18.000 innbyggere skal gjennom en årelang fortetting, og særlig rundt jernbanestasjonen. Med fjorårets vekst på 1,9 prosent er Vestby blant de hurtigst voksende kommunene i Akershus, foran for eksempel Asker og Bærum.

– Sentrumsplanen tar utgangspunkt i togstasjonen, og kommer til å bety en voldsom transformasjon. Planen er delt inn i tre faser med start rett over sommeren når vi begynner å bryte opp ei sentrumsgate og videre når Wessel Park setter i gang til høsten. Så går det slag i slag, påpeker Authen som ikke har oversikt over hvor mye som skal investeres i Vestby sentrum.

Hinsides

– Men bare i første fase blir det bygd offentlig infrastruktur for 500 millioner kroner som utbyggerne skal ta 80 prosent av. Fase to og tre har vi ikke regnet på ennå, men summene blir helt hinsides. Målet er at du ikke skal kjenne deg igjen her, sier rådmannen.

Vestby vokser tre ganger landsgjennomsnittet, og rådmann Authen som tenker i Viken-termer vet at få kommuner kan matche dem.

– Bare sju kommuner i Viken vokser mer enn oss, det sier sitt. Spesielt er det også at vi har 80 prosent egendekning på arbeidsplasser, noe som er resultatet av en svært bevisst satsing på næringsområder i kommunen. Ja vi har også pendlere, men de er langt færre enn det ville ha vært uten disse grepene over tid. Så her ligger det til rette for utvikling, selv om vi imidlertid er helt klar over at intet tre vokser inn i himmelen, selv om

Milliardbeløp

– Vi ønsker å skape trygge fellesrom, attraktive private områder og sosiale møteplasser. Wessel Park er en viktig brikke i sentrumsutviklingen, melder Thon Eiendom som sammen med J. I. B. Holding og investeringsselskapet Hamec (Halvor Sørbye m.fl.) skal bygge rundt 100 sentrumsleiligheter ved togstasjonen. De første 49 skal stå ferdig i 2021.

Entreprenør Thorleif Hersleth ser frem til å bygge 24 blokkleiligheter i sentrum.

– Vi skal vi utvikle ei tomt ved rådhuset, foreløpig planlagt med en næringsetasje og fire boligetasjer over. Byggestart kan bli siste halvdel 2020, melder det lokale selskapet.

Solon Eiendom kjøpte Vestby gamle skole i fjor for over 100 millioner kroner, og der skal de bygge Rektorhagen med rundt 175 blokkleiligheter over en parkeringskjeller. I tillegg skal de bygge 40 leiligheter midt i sentrum på andre siden av jernbanesporet.

– Vi holder på med detaljreguleringer på begge disse, og satser på salgsstart i år med byggestart i 2020. Omsetningen blir nær 900 millioner kroner på Rektorhagen og rundt 225 millioner i sentrum, sier utviklingsdirektør Tom Andrè Svenning-Gultvedt.

I fase to som ligger noe frem i tid, skal Solon Eiendom bygge rundt 350 leiligheter i Støttumveien 7 som også ligger svært nær jernbanestasjonen.

– Her blir omsetningen i størrelsesorden 2,3 milliarder kroner. Vi har tro på Vestby på lang sikt. Kommunen har vært fornuftig å lagd en sentrumsplan. Da blir det begrenset med usikkerhet, påpeker han.

Kommunen investerer

Også det offentlige vil bruke mye penger på sentrumet. I 2016 kjøpte kommunen det såkalte Rimibygget for 37,5 millioner kroner for å bygge et nytt kulturhus i det som blir Kulturkvartalet. I handlingsprogrammet for 2017-2020 ble det bevilget 80 millioner kroner til dette arbeidet. Dessuten skal Rådhusgata bli til Rådhusparken – en grønn lunge i sentrum for folk i alle aldre. Parken skal reguleres sammen med Kulturkvartalet og gi muligheter for servering, rekreasjon og aktiviteter.

BY: Vestby sentrum blir en by i fremtiden, og dermed totalt forvandlet fra dagens tettstedpreg.

I tillegg skal den gamle brua over jernbanen rives neste høst for å gi plass til ei ny kollektivbru.

– Brua er origo for byutviklingen og målet om å skape ett Vestby sentrum ved å få utvidet forbindelse over sporene. Slik reduseres barrierevirkningen mellom sentrum nord og sentrum sør. Kollektivbrua som blir ferdig i 2021 skal bli en solrik og grønn sentrumsplass, med møtesteder og god oversikt over tilgrensende funksjoner. Og den er forbeholdt busser, melder kommunen.

Næring

I flere tiår har Vestby kommune tenkt næringsetableringer. Det har resultert i flere næringsparker med til sammen tusenvis av ansatte og milliarder i omsetning. Som Deli Skog der blant andre Asko Øst har slått rot. Dette er kommunens største private arbeidsgiver med over 500 ansatte og en omsetning på 12 milliarder kroner. Like i nærheten bygger nå AF Gruppen et 9.400 kvadratmeter stort kaffeforedlingsanlegg for Joh. Johannson Kaffe. Kontraktsummen er 255 millioner kroner og i høst flytter kaffegiganten fra Filipstad i Oslo til Vestby.

Bauhaus har etablert seg på Kleiver. Sletta er et annet næringssenter, det samme med Vestby Nord der Norwegian Outlet har etablert seg. Og så har IKEA varslet at de vil bygge et lageranlegg i Vestby, med tanke på å betjene nettkundene sine.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Unge som tenker nytt: Fra storkjøp til brukeropplevelser (+)
Karriere
KLP Eiendom kjøper stort i København
Transaksjoner
Selvaag Eiendom styrker utviklingsavdelingen
Karriere
Hyttekapper i kolonihage frikjent i Oslo tingrett
Juss
Braathen øker stort i kontor som service
Transaksjoner
Estate PLUSS gir deg tilgang til vår nye
Estate Magasin DIGITAL med egen APP
Estate Magasin på telefon,
tablet eller laptop?
Bestill Estate PLUSS her
Kommunen selger 82 mål til 700 boliger (+)
Transaksjoner
Ny sjef i Veidekke
Karriere
Leieprisene vil fortsette å stige. Her er grunnen
Aktuelt
Vil doble arealet ved Akerselva (+)
Utvikling