Aktuelt

– Selvmål i Kvadraturen

Sverre Landmark mener Kvadraturforeningens seneste utspill om færre kunder og flere prostituerte etter bilfritt byliv er et gigantisk selvmål.

Sverre Landmark i Aspelin Ramm er kritisk til kommunikasjonen til Kvadraturforeningen om nedtur for butikkene og prostitusjonsproblemer.
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

– Daglig rapporteres det om gatesalg og seksuell aktivitet i portrommene i Kongens gate. Problemet har blitt tydelig større etter innføringen av byrådets prestisjeprosjekt, uttalte nylig Bente Bøhler, leder av Kvadraturforeningen, til VårtOslo.

Og NRK Østlandssendingen fulgte opp med en reportasje hvor prostitusjonen i Kvadraturen ble koblet opp mot bilfritt byliv-prosjektet. Direktør for Samfunn og plan i Aspelin Ramm, Sverre Landmark, stiller spørsmål ved Kvadraturforeningens utspill. Han tar ikke stilling til om påstandene er riktige eller gale, men mener fokuset vil gjøre Kvadraturens butikker mindre attraktive for kundene og trekker frem et tenkt eksempel:

– Hvis du sitter hjemme og planlegger påskeferien, og hører at «Fjellhvil hotell» går kjempedårlig – dit skal dere i hvert fall ikke! Man vil ikke bli assosiert med noe som ikke er vellykket. Det er menneskelig at man ikke vil handle der det går dårlig, og det er få som oppsøker en bestemt butikk fordi man synes synd på innehaveren. Jeg blir helt matt av denne kommunikasjonen. Hvis du virkelig vil at butikken din eller området ditt skal gå dårlig, så er det bare å gå ut på gatehjørnet og rope «her går det dårlig» – eller «her er det prostitusjonen som dominerer», sier Landmark.

Han mener utspill som dette er svært uheldig for butikkene, både når det gjelder påstandene om økt prostitusjon, at det er færre butikker, at det er færre som handler der og at omsetningen svikter. Pro-senteret bestrider at prostitusjonstrafikken har økt, og forleden ble det også påvist feil i tellingene som lå til grunn om kraftig nedgang i antall gående i Karl Johans gate.

– Om disse påstandene er riktige eller gale er underordnet. Vi er mange som ønsker å bidra til at Kvadraturen utvikler seg i riktig retning, og så kommer det sentrale aktører som implisitt advarer mot å handle her og mot å etablere seg her. Det er skummelt å sette i gang eller videreføre en spiral som går nedover. Hvis det er slik at antall kunder går ned i Kvadraturen, så ville jeg gjort alt for å hindre at det ble skapt et bilde av en døende bydel, sier Landmark.

Han etterlyser også sammenlignbare tall på omsetningen til butikkene fra Kvadraturforeningen, og mener både tilhengere og motstanderne av bilfritt byliv har for lite datagrunnlag når de kaster seg inn i debattene.

– Alle kjøpesentrene har alle slike tall. Hvis du spør hvor mye som ble omsatt mellom klokken 12 og 13 andre lørdag i november i fjor, så har de det. Jeg vet ikke om Kvadraturforeningen bygger på slike tall for et representativt utvalg butikker, eller om det bare er synsing, sier Landmark.

Førsteamanuensis Erling Dokk Holm ved Høyskolen Kristiania stiller store spørsmål ved uttalelsene fra Kvadraturforeningen.

– Prostitusjonen i Kvadraturen er jo mest av alt avhengig av bil. Jeg har hatt kontor i området i 20 år, det er bilen som er bordellet, at den forsvinner gjør el neppe at det blir mer prostitusjon. Færre parkeringsplasser får nå skylden for alt fra at Ferner Jacobsen har salgsnedgang til at det går færre folk på Karl Johan. Hvem går på Karl Johan egentlig. Jo de som kommer med t-banen. nedgang i parkering kan vel ikke forklare nedgang på Karl Johan, i så fall: show me the math!, sier Dokk Holm.

Byvilla-prosjekt bak Slottet møter motstand (+)
Utvikling
Selger Bygdøy-leiligheter for 35-40 mill.
Bolig
Dette skal bli en attraktiv del av Fjordbyen
Utvikling
P-huset Oslo S fikk nei til ny adkomst (+)
Utvikling
Smarthuskonsern med norsk storsatsing
Karriere
Skjer'a? Få med deg alt. Bli abonnent her!
Trafikkskolegründer solgte bygård (+)
Transaksjoner
Ukens tips: Rettsvirkning av plandokumenter (+)
Juss
Krangler videre etter milliontvist (+)
Juss
Dette P-huset må tømmes innen 1. juli (+)
Analyse

Motta gratis nyhetsbrev fra estate

Få eiendomsnyheter alle hverdager, pluss en oppdatering over ukens viktigste og mest leste saker fra eiendomsbransjen hver lørdag.