Nyheter

Generasjonsskifte i Norsk Eiendom

Morten Chr. Jakhelln og Peter Groth takker for seg i Norsk Eiendom. Inn kommer Stian Berger Røsland og Salman Saeed.

INN I STYRET NORSK EIENDOM: F.v. Salman Saeed og Stian Berger Røsland.
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Det er store endringer i styret i Norsk Eiendom. Peter Groth og Morten Jakhelln er ute, og erstattes av Stian Berger Røsland og Salman Saeed.

Stian Berger Røsland er senioradvokat i advokatfirmaet Selmer og tidligere byrådsleder i Oslo.

Salman Saeed er administrerende direktør i Bonum Utvikling og er blant annet styremedlem i Ung i Næringseiendom.

UT AV NORSK EIENDOM: Morten Jakhelln.

– Morten kom inn som et friskt pust inn i vår forening for seks år siden, han gjorde seg raskt synlig og kom tidlig inn i styret. Det har fungert veldig bra, han er gjenvalgt to ganger, sier leder Thor Olaf Askjer i Norsk Eiendom.

Styret har innført en regel om at man kun kan gjenvelges to ganger.

– Morten har vært god på å se nye trender, se eiendomsbransjen som en samfunnsutvikler. At vi ikke kan leve i prosjektbobler, men at vi må samarbeide med kommunen og resten av omverdenen. Han har helt klart vært med å påvirke tenkingen i Norsk Eiendom, sier Askjer.

Peter Groth ble i 2015 pensjonert fra stillingen som administrerende direktør i Aspelin Ramm Eiendom AS. Han er fortsatt meget aktiv gjennom en rekke styreverv i eiendoms- og entreprenørselskaper, blant annet i AF-gruppen. Han har stått bak gode byutviklingsprosjekter flere steder i landet. De mest kjente er Tjuvholmen og Vulkan.

Norsk Eiendom var ifølge Askjer opprinnelig et Oslo-fenomen. Litt etter litt har bransjeforeningen tatt steget ut av hovedstaden.

– Vi som bor i Oslo trenger å bli minnet om at det finnes andre steder enn her. Og Morten har vært en som har minnet oss på dette, sier lederen.
Han mener mange forretningsfolk er trauste, polerte, korrekte og uniformerte.

– Morten derimot – han kom inn med farger og et nordnorsk lynne vi har opplevd som både raust, ærlig og direkte, sier Askjer.

ANNERLEDES: Leder Thor Olaf Askjer i Norsk Eiendom forteller at Morten Chr. Jakhelln kom som et friskt pust inn i styret i Norsk Eiendom.

Inspirasjon til å tenke annerledes
Lederen i Norsk Eiendom beskriver Morten som den som ikke alltid er like opptatt av det strategiske, men at han er en som også lar impulsene få spillerom.

– Og det er jo nettopp slik man åpner opp for innovasjon og videre utvikling. Så er han uredd, og har vist oss andre at man ikke behøver å ha lua i handen selv om man kommer fra en by langt nord, sier Askjer.

Og senest på Mortens siste styremøte ble det snakket om å få flere til å tenke samfunnsansvar i sine eiendomsprosjekter.

– Vi ønsker å heie på de som gjør det, sier Askjer.

Les også: Henter fra andre bransjer

Les også: Ny sjef i Kruse Smith

UT AV STYRET I NORSK EIENDOM: Peter Groth.

Lære mer
Selv forteller Morten Jakhelln at han ble med i Norsk Eiendom for å lære mer og øke kompetansen om bransjen.

– De har fått meg til å forstå byutvikling, og at vi som driver i denne bransjen må tenke større enn egen bygård, sier Jakhelln.

Han mener det handler om å tenke på rommene mellom husene, at de fungerer slik at folk bruker de og gleder seg over byen sin.

– Jeg har skjønt at dette også er et stort samfunnsansvar, sier eiendomsutvikleren.

For han har det blitt viktig å tenke miljø, tilrettelegging for så mange mennesker som mulig og samtidig tenke at man gir noe tilbake til byen.

Lokallag
Jakhelln håper Norsk Eiendom kan få et lokallag i Bodø. Hovedoppgaven til foreningen er å være medlemmenes talerør ovenfor sentrale og lokale myndigheter, byråkrater og politikere.

– Bodø skal utvikle seg til verdens smarteste by med «Ny by, ny flyplass», og da er det viktig at eiendomsbransjen profesjonaliseres, at vi kan dele kompetanse og ha et felles talerør, sier han.

Han mener et lokallag vil gjøre at det blir lettere å finne fram til gode rammebetingelser, både for kommunen og for bransjen når det skal bygges og utvikles.

– I hele Norge gjøres det feil, både fra kommuners og fra eiendomsbransjens side. Et profesjonalisert næringsliv er derfor veldig viktig, sier Jakhelln.

Les også: Ansetter ny investeringsanalytiker

Les også: Fra HAV Eiendom til Clemens Eiendom

Miljøfokus
Jakhelln har etter årene i Norsk Eiendom sett viktigheten av å være miljø- og klimaeffektiv.

– Norsk Eiendom har påvirket oss til å få miljøfokus. Hundholmen Byutvikling er nå med i Grønn Byggallianse og Norwegian Green Building Council (NGBC), sier han.

Formålet er å øke miljøstandarden i norske bygg – utover myndighetenes minimumskrav og dermed bidra til å drive seg og resten av bygge- og eiendomsnæringen i en mer bærekraftig retning.

– Vi ønsker nå å miljøsertifisere våre bygg i henhold til NGBS sin miljøstandard, BREEAM. Vi er allerede i gang med Firkanten hvor vi skal bygge et nytt næringsbygg visa vi Jakhelln Bil.

BREEAM har egne oppskrifter på hvordan man bygger bærekraftige bygg i praksis.

– Det handler ikke bare om det ytre miljøet, det handler også om innemiljø. Vi tror at dette vil bli et krav fra leietakere i fremtiden. At de i tillegg til å fokusere på miljøet ønsker tilgang til lys, sykkelparkering og eksempelvis skjermer i inngangspartiet som viser busstider, sier Jakhelln.

 

Ser svært alvorlig på saken (+)
Analyse
Vil utvide kjøpesenter med boliger
Utvikling
Skal drive restaurantene i Munchmuseet (+)
Aktuelt
Boligøya er verdt to milliarder kroner (+)
Bolig
Utleiers ABC – Del 31 – Sted, dato og signatur
Juss
Ikke gå glipp av noe! Meld deg på nyhetsbrev her!
Sammen for å løfte sentrum (+)
Utvikling
Blir partner i DARK
Karriere
Tar omkamp etter å ha blitt dømt til å betale 40 millioner
Bolig
Investor må bla opp etter uklar avtale (+)
Analyse

Motta gratis nyhetsbrev fra estate

Få eiendomsnyheter alle hverdager, pluss en oppdatering over ukens viktigste og mest leste saker fra eiendomsbransjen hver lørdag.