Nyhter

Utenlandske investorer tar helt over

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Høsten er typisk en periode med høy aktivitet i transaksjonsmarkedet i næringseiendom. Aktivitetsnivået akkurat nå ligger ikke tilbake for tidligere år, i følge Jørgen Haga i Akershus Eiendom og Stig Bech Advokatfirmaet BA-HR.

Les også: Volumet har passert 24 mrd.

– Hvordan ser høsten ut ved inngangen til september?

– Knallbra aktivitetsmessig, svarer Bech. 

– Vi opplever at aktørene var på plass tidlig i august, og at det er betydelig interesse på nye salgsobjekter som lanseres. Det mest interessante er at man endelig har fått et gjennombrudd i forhold til internasjonale aktører, fra et volum på under 10 prosent av faktisk transaksjonskapital for noen år tilbake – begynner man nå å snakke om 30-50 prosent. 

Les også: Utlendingene kjøper opp Oslo

Les også: – Derfor er Norge interessant

Les også: Dette jakter investorene på nå

– Det er fristende å betegne utviklingen som en liten revolusjon, selv om vi lenge har sett den komme. I salgsprosesser på større objekter nå, er fokus vel så mye rettet mot utledningene som mot norske aktører.

– Hva slags aktører utgjør de internasjonale?

– Det er en bred gruppe. Tyske og amerikanske institusjonelle er klart til stede, det samme gjelder asiatiske og midt-østen-baserte fondsstrukturer, en del av dette såkalte ”sovereign-wealth funds”, det vil si store stats-pensjonsfond tilsvarende Petroleumsfondet, sier Haga.

– Vi ser også en god del family office-kapital, fortrinnsvis europeisk, men også amerikansk. Også våre naboer i øst er med, både svenske og finske aktører er til stede som interessenter og tidvis som endelige kjøpere.

Les også: Rom Eiendom selger i Schweigaardsgate

– Er hindringen med raske prosesser ikke lenger så aktuell?

– Myten ligger nok der fortsatt, typisk prosesser der internasjonale investorer på vei i taxi fra Gardermoen får melding om at eiendommen de har avtalt besiktigelse på allerede er solgt, svarer Bech. 

– Den faktiske realitet er imidlertid en annen. Vi har inntrykk av at meglere og selgere nå strukturerer prosesser på en slik måte at de også passer inn i internasjonale aktørers format. Samtidig er det stadig flere utenlandske investorer som har gjort skikkelig research og også tilpasser seg tempoet i norske prosesser,

– Hvis vi ser bort fra en mulig Entra-transaksjon, hva blir årets transaksjonsvolum?

– Vi merker tydelig at det er stor investor-appetitt i markedet, godt hjulpet av betydelig nedgang i renter og bankmarginer i løpet av de siste månedene, og vi har således en raskere oppstart, og flere budprosesser tidligere enn det vi normalt er vant til, denne høstsesongen, sier Haga. 

Les også: Tyske Deka: – Vi kommer til å kjøpe mer i Norge

Les også: Bankene har tro på næringseiendom

– Det er alltid vrient å estimere hvordan det vil forløpe videre, men det at aktiviteten er høy så tidlig på høsten gir imidlertid klare føringer på at det kan bli et stort volum som avtales og/eller closes i 2014 – vårt offisielle estimat er enn så lenge 45 milliarder, men vi kan godt ende opp med over 50 milliarder, det vil si omtrent på 2012-nivå dersom den gode trenden fortsetter. Store volum-dealer er imidlertid vesentlige for å nå dette nivået.

– Enig i det, supplerer Bech.

Les også: – Vi vil se 4-tallet

 

Les også: Nå vil selgerne selge til utlendinger

Les også: – Transaksjonsmarkedet tar seg opp

Hotell-MVA blir redusert (+)
Juss
Skal bygge 44 leiligheter for 105 mill
Bolig
UtviklingsABC – Del 8 – Særlig om konsesjon og eiendomsutvikling (+)
Juss
Blodrøde tall i mars
Aktuelt
Får 125 mill for å holde aktiviteten opp
Aktuelt
Ikke gå glipp av noe! Meld deg på nyhetsbrev her!
En skrell som tar livet av mange aktører
Aktuelt
Gladmelding om betalingsutsettelse og mva (+)
Juss
Kjøper 2000 boliger i Nederland
Transaksjoner
Vika Project Finance kjøper i Drammen (+)
Transaksjoner

Motta gratis nyhetsbrev fra estate

Få eiendomsnyheter alle hverdager, pluss en oppdatering over ukens viktigste og mest leste saker fra eiendomsbransjen hver lørdag.