Estate Nyheter

NYHETER – NORGE

Her vil Larvik Marina bygge stort.

Vil bygge 13 etasjer på brygga – rådmannen sier nei

Larvik Marina vil rive eksisterende bebyggelse på Vadskjæret for å bygge opp til 13 etasjer med næring, hotell og boliger.

Glen Widing

onsdag 5. desember 2018 15:43 (Oppdatert 5. desember 2018 20:32)FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

I mai sendte Larvik Marina en planforespørsel til kommunen om utvikling av Vadskjæret. Saken skal opp i planutvalget 11. desember, og da ber rådmannen politikerne om å si nei. Han viser blant annet til historien i området, som ligger midt mellom Larvik stasjon og terminalen til Color Line.

– Prosjektet utfordrer i for stor grad de historiske områdene og bebyggelsen på Tollerodden og Torstrand. Bebyggelsen ikke er utformet i samspill med omgivelsenes karakter og form, og prosjektet forutsetter bruk av kommunale arealer og kollelandskap, skriver rådmann Jan Arvid Kristengård.

Han påpeker dessuten at fremtidig handlingsrom for Vadskjæret skal drøftes i det pågående arbeidet med rullering av kommunedelplanen.

Fra nedslitt steinrøys til ny bypark

Hva som skal skje med Vadskjæret har vært samtaleevne i mange år. Den forrige eieren hadde allerede i 2007 bare tro på boliger på det han kalte ei lite besøkt steinrøys. De nye eierne omtaler Vadskjæret som nedslitt og lite tilgjengelig i sin planforespørsel, men jubler over beliggenheten.

– Vadskjæret er en meget spennende og sentral utviklingstomt. Eiendommen har en spektakulær beliggenhet som del av innseilingen til Larvik, skriver de blant annet.

De vil derfor legge til rette for en offentlig bypark, sjøbad og utsiktsplass – og etablere et underjordisk parkeringshus under byparken. Dette tror eierne vil løfte hele området.

– Vadskjæret i dag, nedslitt og lite tilgjengelig, skriver eieren i sitt planforslag.

– Vadskjæret med bryggen er preget av slitasje og store deler av området tilrettelegger ikke for kontakt med sjøen. Bryggearealet har en uheldig sammenblanding av kjørende og gående. Bygningsmassen er utdatert og det har ikke vært mulig å opprettholde regningsvarende drift/utleie de seneste årene, sier de i forslaget.

Massive og kompakte

Området har flere bygninger som er eller har vært kontorer, lager og forretninger. Eier mener en bypark kan bidra å gjøre området mer tilgjengelig. Rådmannen på sin side mener tiltaket får stor innvirkning på nærområdets estetiske kvaliteter.

– Planområdet er godt synlig i Larvik havn. Bygningene som foreslås fremstår som svært massive og kompakte både i seg selv og i forhold til omkringliggende bebyggelse, påpeker han.

Rådmannen mener at størrelsen på de foreslåtte byggene er for ruvende i forhold til omgivelsene.

– Det kan ikke aksepteres at bebyggelsen konkurrerer med de historiske områdene Tollerodden og Torstrand, understreker rådmannen.

Aksjekapitalen er tapt

Larvik Marina eies i sin helhet at Sparebank 1 BV, og inngår i et konsern med Sparebank1 Nøtterøy og eiendomsmeglerfirmaet Z Eiendom på Nøtterøy. Driftsinntekten i 2017 var 357.000 kroner, og driftsresultat endte på minus 944.000 etter flere år med tap. I følge regnskapet er hele aksjekapitalen tapt. Resultat før skatt var drøyt 1,2 millioner kroner.

– Men det jobbes fortløpende med å vurdere ulike alternativer med tanke på helt eller delvis salg av eiendomsmassen på Vadskjæret. Det er også dialog med kommunen i om mulig omregulering av hele eller deler av eiendommen fra næring til bolig, heter det.

Historisk grunn

Torstrand med hus som stammer fra 1600-tallet er blant de eldste bebygde områdene i Larvik – en tradisjonell arbeiderbydel med industri langs sjøsiden. I dag er den sentralt beliggende bydelen et populært bo-område. Vadskjæret på Torstrand har navn etter fiskemetoden vadfiske, særlig etter sild, og i 1830-årene var det en badeanstalt der. Da Banefjellet ved Kanalkaia ble sprengt, ble steinen brukt til å lage molo med adkomstvei ut til skjæret.

Tollerodden er et populært badested, hvis bygningsmiljø ble tildelt Larvik kommunes bevaringspris 2007. Colin Archer vokste opp der, i huset som var Larviks første tollbod.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Siste nyheter Estate Norge

NPRO kjøper på Hasle

Transaksjoner / fredag 14. desember 2018

Kjøper Stovner Politistasjon

Transaksjoner / fredag 14. desember 2018

– Ingen grunn til å skjære all handel over én kam

Aktuelt / fredag 14. desember 2018

Krevde arrest hos iHus-eier for tapt husleie

Juss / fredag 14. desember 2018

Tilbyr 100.000 kroner i finnerlønn

Utvikling / fredag 14. desember 2018

OBOS vil bygge på hovedkontoret (+)

Utvikling, Pluss / fredag 14. desember 2018

Mest leste nyheter Estate Norge
Milliardtransaksjon i Oslo sentrumMilliardtransaksjon i Oslo sentrum 13. desember 2018
Tilbyr 100.000 kroner i finnerlønnTilbyr 100.000 kroner i finnerlønn 14. desember 2018
Forfulgt av vanskeligheter: Milliontap, brann og rettssakerForfulgt av vanskeligheter: Milliontap, brann og rettssaker 11. desember 2018

Siste nytt fra Estate Vest-Norge

Fikk nei til hotell på Nøstet

Nyheter / fredag 14. desember 2018

Haugland Gruppen AS fikk ikke tillatelse til å bygge om Nøstetorget 5 til hotell, og vil derfor fokusere på kontorutleie.

Solgte to leiegårder

Nyheter / onsdag 12. desember 2018

Universitetets to leiegårder på Nygårdshøyden ble solgt samlet til en lokal aktør, som vil bygge om til leiligheter.

Bygger boliger for 272 mill.

Nyheter / onsdag 12. desember 2018

Byggmester Markhus er tildelt totalentreprisen for å bygge 146 leiligheter og en Rema-butikk i Knudsenkvartalet i Fyllingsdalen.

Siste nytt fra Naringseiendom.no

Kontorlokalet til for menneskene

Utleier har ordet / torsdag 13. desember 2018

Egil Svoren mener fremtidens kontor er eiendommer med høy servicegrad og et variert spisetilbud. Nærmest som et hotell med en resepsjon hvor du kan få løst dagligdagse behov og tjenester.

Gode kundeopplevelser selger

Nyheter / torsdag 13. desember 2018

Midt i julehandelen finnes det knapt et mer relevant tema enn kjøpesenterutvikling. Synet på hvordan sentrene bør utformes er i endring, og oppfatningene er mange.

Hva er en god arbeidsplass?

Nyheter / onsdag 12. desember 2018

Arkitekturpsykolog, Oddvar Skjæveland deler sitt syn på den gode arbeidsplassen.